Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εκδώσουν πρόσθετο χρέος το 2023 για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και το κόστος της ενέργειας. Δεδομένου, όμως, ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τις επανεπενδύσεις, θα αυξηθεί η πίεση στην αγορά και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δελεάσουν τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα για να αγοράσουν πρόσθετο χρέος ύψους 400 δισ. ευρώ.
Από το 2015, οπότε και άρχισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ αποτελεί τον εγγυημένο αγοραστή κρατικών ομολόγων και τον δανειστή ύστατης προσφυγής. Εχει άλλωστε απορροφήσει στο χαρτοφυλάκιό της έναν τεράστιο όγκο νέων ομολόγων που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης το διάστημα από το 2019 έως και το 2021.
Από το νέο έτος, όμως, θα αρχίσει να περιορίζει το χαρτοφυλάκιό της σε πρώτη φάση μειώνοντας τις επανεπενδύσεις από τα κέρδη όσων ομολόγων λήγουν. Κάθε άλλο παρά τυχαία, η αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ συμπίπτει με την προσπάθεια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από το υψηλό κόστος της ενέργειας. Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, οπότε θα εκδώσουν νέο πρόσθετο δημόσιο χρέος.
Η Γερμανία ειδικότερα θα εκδώσει χρέοςρεκόρ μέσα στο επόμενο έτος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bank of America, ο όγκος του νέου κρατικού χρέους που θα κληθούν να απορροφήσουν οι επενδυτές μέσα στο 2023 θα είναι διπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ πριν από μια δεκαετία.
Αυτό σημαίνει πως οι εκδοτικές αρχές θα χρειαστεί να καταβάλουν διπλάσιες προσπάθειες για να προσελκύσουν επενδυτές. Παράλληλα κινδυνεύουν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, καθώς η επιθετική στροφή της ΕΚΤ σε περιοριστική πολιτική και οι νέες αυξήσεις επιτοκίων έχουν πείσει τους επενδυτές ότι θα ακολουθήσει νέα αύξηση του κόστους δανεισμού κατά μισή εκατοστιαία μονάδα μέσα στο νέο έτος.