ΕΝΦΙΑ: Τα παράλογα του φόρου με τις κάθετες ιδιοκτησίες

19

Τα παράλογα που συμβαίνουν με τον ΕΝΦΙΑ του 2023 και που αυξάνουν τον φόρο, εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιάννης Αλαβάνος μιλώντας στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Όπως επισημαίνει, «με τον νέο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες που έχουν δικαίωμα σε κάθετη ιδιοκτησία επιβαρύνονται με μεγαλύτερα ποσά. Και αυτό είναι άδικο. Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πρόβλεψη του νόμου που αναφέρει ότι φορολογείται αυτοτελώς το εμπράγματο δικαίωμα και φέρνει πολλούς  ιδιοκτήτες σε απόγνωση».

Ο ίδιος θέτει το ερώτημα:

Είναι δυνατόν κάποιος που είναι κάτοχος ενός εμπράγματος φορολογικής αξίας 550.000 ευρώ να πληρώνει ΕΝΦΙΑ 350 ευρώ, ένας δεύτερος κάτοχος εμπράγματος δικαιώματος ίδιας φορολογικής αξίας στο ίδιο ακριβώς μέρος να πληρώνει  ΕΝΦΙΑ 1.800 ευρώ, ένας τρίτος 2.850 ευρώ  και ένας τέταρτος  κάτοχος εμπράγματος δικαιώματος ίδιας φορολογικής αξίας (550.000  ευρώ) 3.425 ευρώ;

Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο επειδή ο πρώτος είναι κύριος ενός ανεξάρτητου γεωτεμαχίου αξίας 550.000 ευρώ. Ο δεύτερος είναι κύριος με σύσταση κάθετου 1/2 ενός γεωτεμαχίου, ο τρίτος είναι κύριος του 1/3  ενός άλλου γεωτεμαχίου με σύσταση καθέτου και ο τέταρτος του 1/4 ενός άλλου καθέτου. «Και ναι μεν η αξία του μεριδίου υπολογίζεται σε 550.000 ευρώ, αλλά ο νέος συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ παρά τη σαφή διαπίστωση του νόμου  αλλά σύμφωνα με την εφαρμογή της ΑΑΔΕ υπολογίζεται στη συνολική αξία του αρχικού οικοπέδου», σημειώνει.

10 φορές μεγαλύτερος ο φόρος

«Αν και ο ιδιοκτήτης που έχει κάθετη ιδιοκτησία στο 1/4  ενός γεωτεμαχίου είναι σε μειονεκτικότερη θέση από αυτόν που έχει πλήρη κυριότητα του ανεξάρτητου γεωτεμαχίου του με ίσο εμβαδόν αφού η πράξη σύστασης μιας διηρημένης  ιδιοκτησίας (κάθετης ή οριζόντιας) του επιβάλει μόνο δεσμεύσεις, αυτός πληρώνει φόρο 9,79 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που έχει ανεξάρτητο γεωτεμάχιο)» τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ.

Και συνεχίζει «μαθηματικά αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση του φόρου δεν είναι γραμμική, όπως θα έπρεπε, αλλά γεωμετρική για  τιμές γεωτεμαχίου από 400.000 έως 2.000.000 ευρώ»

Τι ισχύει για τις μεγάλες ιδιοκτησίες

Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, με τον τρόπο αυτόν δεν φορολογείται αναλογικά η πραγματικά μεγάλη ιδιοκτησία. «Αν κάποιος έχει 100 εμπράγματα δικαιώματα αξίας το καθένα 40.000.000 ευρώ δεν θα πληρώσει ούτε ευρώ για τον αντίστοιχο συμπληρωματικό φόρο. Αλλά και για όσους έχουν μεγάλα ακίνητα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ο συντελεστής  φορολόγησης παραμένει σταθερός από 2.000.000 ευρώ και πάνω.  Αυτοί είναι βέβαιο ότι αν έχουν έσοδα δεν θα πεισθούν από τη δεδομένη φορολογία για να πουλήσουν το ακίνητό τους», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος.  Όπως λέει, με την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση ενδεχομένως αυτό θεσπίστηκε για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα στις μεταβιβάσεις γεωτεμαχίων έως 4  στρέμματα στις περιοχές που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, τις παραθαλάσσιες και τις αναπτυσσόμενες.

«Κάποιοι πάντως και είναι πολλοί που δεν έχουν την οικονομική αντοχή, ωθούνται στο ξεπούλημα της περιουσίας τους εξαιτίας  αυτής της αδικίας που συμβαίνει», σημειώνει.

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα εξοφληθεί φέτος ο φόρος

Προς τα τέλη Απριλίου αναμένεται  να σταλούν τα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ στους  ιδιοκτήτες ακινήτων και οι υπόχρεοι θα μπορούν να  πληρώσουν τον  φόρο εφάπαξ είτε σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την αρχή να γίνεται τον Μάιο. Αναλυτικά οι δόσεις:

  • Πρώτη δόση: Θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2023
  • Δεύτερη δόση: Θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2023
  • Τρίτη δόση: Θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023
  • Τέταρτη δόση: Θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2023
  • Πέμπτη δόση: Θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30Σεπτεμβρίου 2023
  • Έκτη δόση: Θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2023
  • Έβδομη δόση: Θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2023
  • Όγδοη δόση: Θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023
  • Ένατη δόση: Θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2024
  • Δέκατη δόση: Θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου Νοεμβρίου 2024
ΠΗΓΗenikonomia.gr