Δικαστήριο έκρινε πως οι 139 οδηγοί δεν ήταν αυτοαπασχολούμενοι, καθώς η εργασιακή τους σχέση παρέπεμπε σε σύμβαση εργασίας και τους επιδίκασε 17 εκατ. ευρώ
Τεράστια εργασιακή νίκη συνιστά η απόφαση δικαστηρίου στη Γαλλία που υποχρεώνει την Uber να καταβάλει περίπου 17 εκατ. ευρώ σε αποζημίωση και χαμένους μισθούς σε ομάδα οδηγών που είχαν στραφεί εναντίον της, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως κανονικοί εργαζόμενοι, μισθωτοί και όχι αυτοαπασχολούμενοι.
«Πρόκειται για μια τεράστια νίκη σε μια μακρά δικαστική υπόθεση που ξεκίνησε από το 2020» σχολίασε, μιλώντας στο Reuters, η δικηγόρος που εκπροσωπούσε του 139 οδηγούς που κατέφυγαν στα εργατικά δικαστήρια.
Το δικαστήριο έκρινε πως το πλαίσιο της εργασιακής σχέσης μεταξύ τους ήταν τέτοια που παραπέμπει σε εργασιακή σύμβαση, που σημαίνει ότι η Uber θα έπρεπε να τους αποζημιώνει για τις σχετικές δαπάνες, όπως η αγορά αυτοκινήτου, η κάλυψη δαπανών βενζίνης και οι υπερωρίες. Πάντως, η απόφαση αφορά την τότε συνεργασία τους με την εταιρεία και δεν αφορά το σημερινό καθεστώς.
Σε κάθε περίπτωση η Uber ξεκαθάρισε αμέσως ότι θα καταθέσει έφεση.
Νομικό κενό σε πολλές χώρες
Το νομικό εργασιακό καθεστώς που καλύπτει τους εργαζόμενους σε online πλατφόρμες κάθε είδους, από τα ντελίβερι μέχρι τις εταιρείες τύπου Uber, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για πολλές χώρες, μεταξύ τους και η Γαλλία. Οι πλατφόρμες ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοαπασχολούμενοι και μπορούν να επιλέξουν το πότε και πόσο θα δουλέψουν, ενώ οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα υποστηρίζουν πως πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν και οι μισθωτοί.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε μια επίσης ιστορική συμφωνία με τους τωρινούς οδηγούς που συνεργάζονται στην πλατφόρμα της, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, διασφαλίζοντας τους μια μίνιμουμ αμοιβή ύψους 7,65 ευρώ ανά διαδρομή.