Τι φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Μείωση του ορίου μετρητών στα 200 ευρώ, από 500 ευρώ σήμερα, φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι e-συναλλαγές, οι οποίες διανύουν περίοδο ανόδου κατά τα τελευταία χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ, ο 2020 , στα 44,7 δισ. ευρώ , στα 53 δισ. ευρώ το 2021, ενώ οι υπολογισμοί για το 2022 κάνουν λόγο για ένα ποσό που αγγίζει τα 66 δισ. ευρώ
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν βάσιμα πως η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα αντιμετωπίσει σε ένα βαθμό τη φοροδιαφυγή, η οποία αποτελεί χρόνιο νόσημα για την ελληνική οικονομία. Εντός των κόλπων του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει η σκέψη να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να περνούν μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους, μέσα από τα POS ή μέσω άλλων προγραμμάτων ηλεκτρονικών συναλαλγών.
Το σχέδιο
Ειδικότερα, εξετάζεται η μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση μιας οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών.
Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 200 ευρώ για κάθε συναλλαγή. Έτσι ποσά άνω του νέου ορίου των 200 ευρώ που αφορούν σε πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Ουσιαστικά, αναμένεται να προκριθεί η χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα (ή όποιο άλλο ηλεκτρονικό μέσο), τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, αλλά και χρήση e-Wallet.
Η επόμενη κίνηση
Η επιτυχία που σημειώνει η νέα εφαρμογή «appodixi», στην οποία οι φορολογούμενοι σκανάρουν και αποστέλλουν προβληματικές αποδείξεις στη φορολογική διοίκηση, καθώς και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στη λήψη περαιτέρω μέτρων. Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται και η επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, μέσω μηχανημάτων POS, σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες.
Την ίδια στιγμή, μέσα στου επόμενους μήνες, αναμένεται να προχωρήσει τελικά και το σχέδιο για τις νέου τύπου ταμειακές μηχανές και POS που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ταμειακές μηχανές και POS γίνονται ουσιαστικά ένα «σώμα» για την πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και υπάρχει δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.
Να σημειωθεί ότι με δύο αποφάσεις που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στα τέλη του 2022 καθορίζονται τεχνικές προδιαγραφές για δύο νέους τύπους Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι προδιαγραφές διασύνδεσης μεταξύ ταμειακών μηχανών και POS.
Στόχος
Οι φορολογικές Αρχές θα έχουν εικόνα για το ύψος και τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη. Θα μπορούν να εντοπίζονται περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις.
Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με πελάτες, αν και χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.