Ζευγάρι με προβλήματα υγείας πέτυχε αναστολή δόσεων για τρία χρόνια και εξαίρεση εκποίησης της κύριας κατοικίας τους

82
ΔΑΝΕΙΑ

Δαμιανός Αθανασίου

Ακόμη μια απόφαση υπαγωγής ζευγαριού της Ρόδου με προβλήματα υγείας στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα ο πρώτος των αιτούντων, 47 ετών είναι παντρεμένος με τη δεύτερη των αιτούντων ηλικίας σήμερα 42 ετών και από τον γάμο τους έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τα οποία είναι ανήλικα και ως εκ τούτου προστατευόμενα μέλη της οικογένειας.
Οι αιτούντες έλαβαν δάνεια τα έτη 2005 και 2006 για την ανέγερση της κύριας κατοικίας τους. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο πρώτος των αιτούντων αναγκάστηκε λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε να χειρουργηθεί και αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στη δεύτερη των αιτούντων, διεγνώσθη καρκίνος.

Οι αιτούντες διαμένουν με την οικογένειά τους σε ιδιόκτητη κατοικία. Το συνολικό ποσό οφειλών του πρώτου ανέρχεται στο ποσό των 120.253,35 ευρώ και της δεύτερης στο ποσό των 145.941,68 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι από τα εισοδήματα των αιτούντων αποδεικνύεται ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους. Τα εισοδήματά τους αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έπαυσε να υπάρχει η οικονομική βοήθεια των γονιών του πρώτου αιτούντος, η αύξηση των δαπανών των αιτούντων με τη γέννηση και του δεύτερου παιδιού τους, η ανεργία της αιτούσας από το έτος 2009 έως το έτος 2016, οι έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν και η αύξηση του κόστους ζωής οδήγησαν τους αιτούντες σε μια γενική και μόνιμη κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής αυτών.
Κατά συνέπεια, συντρέχουν στο πρόσωπό τους, οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010.
Το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη τους, κατά τρόπο οριστικό, με μηνιαίες μηδενικές καταβολές επί τρία έτη. Εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία τους, η οποία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον πρώτο αιτούντα και υποχρεώνει τον πρώτο να καταβάλλει, για τη διάσωση της ως άνω κύριας κατοικίας, προς την εμπραγμάτως εξασφαλισμένη πιστώτρια του, το ποσό των 29.902,38 ευρώ, με μηνιαίες καταβολές (δόσεις) επί είκοσι έτη, ήτοι επί 240 μήνες, ποσού εκάστης εξ αυτών 124,59 ευρώ.
Εξαιρεί της εκποίησης τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του πρώτου, ήτοι μια αέρινη στήλη και ένα αυτοκίνητο.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Μαίρη Μητσού.

ΠΗΓΗdimokratiki.gr