Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ευνοϊκότερη μεταχείριση από τα ισχύοντα, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν τους 16 μήνες της ακρίβεια
Αντίστροφη μέτρηση για την υπαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου (σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία) καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις εξαγγελθείσες αλλαγές στις ρυθμίσεις χρεών για παλαιούς και νέους οφειλέτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου οι νέες ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν και θα ισχύσουν άμεσα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους οφειλέτες από τον επόμενο μήνα καθώς η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις των μηχανογραφικών της συστημάτων προκειμένου να μπορούν οι οφειλέτες να επιλέξουν όχι μόνο από την πάγια ρύθμιση που ισχύει σήμερα αλλά από 5 διαφορετικές ρυθμίσεις όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών.
Δεύτερη ευκαιρία
Με τις νέες ρυθμίσεις, ουσιαστικά η κυβέρνηση δίνει μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους οφειλέτες δεν ήταν συνεπείς, λόγω της υγειονομικής και στη συνέχεια, της ενεργειακής κρίσης μέσω της αναβίωσης των 72 ή 120 δόσεων, χωρίς ωστόσο να κάνει καν λόγο για νέα γενικευμένη ρύθμιση 120 δόσεων για παλαιότερα ή νεότερα χρέη ούτε για αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής της πάγιας ρύθμισης που ισχύει σήμερα.
Ευνοϊκότερα για τα χρέη της περιόδου της ακρίβειας
Πέραν της αναβίωσης των 72 ή 120 δόσεων για εκείνους που είχαν σταματήσει να τις εξυπηρετούν λόγω αδυναμίας πληρωμής, ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σύγκριση με τον αριθμό των δόσεων της υφιστάμενης πάγιας ρύθμισης έχουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2021 έως 1η Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή για τους 16 μήνες της ακρίβειας. Τα χρέη της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου μπορούν να πληρωθούν σε έως 36 ή έως 72 δόσεις αντί για έως 24 ή 48 δόσεις που ισχύει σήμερα.
Παλαιότερα χρέη
Παλαιότερα χρέη που έχουν δημιουργηθεί πριν την 1η Νοεμβρίου 2021 και δεν έχουν μπει σε καμία ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων με τις ανάλογες επιτοκιακές επιβαρύνσεις. Χωρίς επιτόκιο είναι μόνο η ρύθμιση των 36 δόσεων που αφορούσε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και όσοι την έχουν χάσει, γιατί σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις, θα μπορέσουν υπό προϋποθέσεις να την αναβιώσουν.
Οι πέντε επιλογές
Στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, ευελπιστούν ότι με αυτές τις παρεμβάσεις που θεσπίζουν στο σκέλος των ρυθμίσεων των χρεών θα δώσουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία να ξαναγίνουν συνεπείς και να μπορέσουν να κάνει χρήση των προνομίων που έχει κάποιος που εντάσσεται σε οποιαδήποτε ρύθμιση όπως για παράδειγμα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, η αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται, η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κ.τλ.
Ουσιαστικά οι οφειλέτες μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Αναπληρωτή υπουργού κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, έχουν 5 διαφορετικές επιλογές ανάλογα με το πού βρίσκεται σήμερα η οφειλή τους, αν είχαν ενταχθεί παλαιότερα σε κάποια ρύθμιση και στη συνέχεια την έχασαν, σε ποιο χρονικό διάστημα προέκυψαν τα νέα χρέη κ.τλ.
Η πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεις που αφορά χρέη που προέρχονται από φόρο Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, αλλά και φόρους και τέλη σε εφορία – τελωνεία αλλά και εκείνη που ορίζεται σε έως 48 δόσεις και αφορά φόρους κληρονομιάς ή Φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα παραμένει ως έχει και αποτελεί το κυρίαρχο εργαλείο τόσο για τα χρέη στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Από εκεί και πέρα όσοι είχαν ρυθμίσει τα παλαιότερα χρέη τους σε 72 ή 120 δόσεις και για λόγους αδυναμίας πληρωμής βρέθηκαν εκτός έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, θα μπορούν να ενταχθούν και πάλι με όλα τα ευεργετήματα που τις ακολουθούν αλλά με ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις: Να πληρώσουν δύο δόσεις έως τις 31/7/2023 και εφόσον έχουν αρρύθμιστες οφειλές υποχρεωτικά να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, ενώ οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης. Σημειώνεται ότι ο τόκος στην πάγια ρύθμιση ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις.
Όσον αφορά στα χρέη που δημιουργήθηκαν στο 16μηνο από 1η Νοεμβρίου 2021 έως 1η Φεβρουαρίου 2023 αυτά μπορούν να ενταχθούν σε μία νέα ρύθμιση 36 δόσεων ή 72 δόσεων με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στις 12 ή 24 δόσεις. Και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα οι φορολογούμενοι να μην χρώσταγαν στην εφορία έως 1η Νοεμβρίου 2021 ούτε 1 ευρώ ή αν χρώσταγαν να το είχαν εντάξει σε κάποια ρύθμιση. Τα νέα χρέη που θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων μπορούν να εξοφληθούν με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 30 ευρώ.
Από την άλλη, ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από 1η/11/2021 έως 1η/2/2023 και έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μπορούν και αυτά να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση έως 72 δόσεις.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος είχε εντάξει κάποια χρέη στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, αυτά είχαν δημιουργηθεί πριν την 1η Νοεμβρίου 2021 και την ίδια στιγμή λόγω αδυναμίας πληρωμής έχασαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και ταυτόχρονα απέκτησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 νέα χρέη; Στην περίπτωση αυτή τα νέα χρέη θα ενταχθούν σε έως 72 δόσεις και τα παλαιότερα χρέη θα επανενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.