Θα έβγαινε «στο σφυρί» έναντι 17.000 ευρώ ενώ η αξία του ανέρχεται στις 124.000 ευρώ εν αγνοία του ιδιοκτήτη
Αυξάνονται καθημερινά οι περιπτώσεις δανειοληπτών που το σπίτι τους τέθηκε σε πλειστηριασμό και στη δικαστική αίθουσα εντοπίστηκαν ακυρότητες και αδιαφανείς διαδικασίες όσον αφορά τον τρόπο που μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα σε ξένα funds.
Μια τέτοια περίπτωση φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Documento, όπου πολύ γνωστή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων φαίνεται ότι παρέκαμψε όλες τις δικλίδες του νόμου και όχι μόνο επέδωσε κατασχετήρια έκθεση σε οφειλέτη ως… αγνώστου διαμονής αλλά του επέδωσε και άκυρη διαταγή πληρωμής λόγω της παρέλευσης διμήνου από την έκδοση. Με αυτό τον τρόπο επιχείρησε στη συνέχεια να εκπλειστηριάσει το ακίνητο του δανειολήπτη που είχε «κόκκινο» δάνειο για μόλις 17.000 ευρώ, αν και η αξία του ακινήτου έφθανε στις 124.000 ευρώ.
Τελικά το σπίτι σώθηκε την τελευταία στιγμή κατόπιν δικαστικής απόφασης που ανέφερε ότι ουδέποτε καθ’ όλο το διάστημα από την αρχική έκδοση της διαταγής πληρωμής μέχρι και πολύ πρόσφατα, είχε λάβει γνώση ο δανειολήπτης, ούτε της αρχικής διαταγής πληρωμής, ούτε της κατασχετήριας έκθεσης ακίνητης περιουσίας. Αυτό συνέβη επειδή ο δανειολήπτης ήταν μόνιμος κάτοικος Ουαλίας.
Η δικαστική απόφαση τον δικαίωσε, ενώ σε αντίθετη περίπτωση έχανε δια παντός το σπίτι του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο άτυχος πολίτης ενημερώθηκε για την κατάσταση του ακινήτου όταν ο ανιψιός του παρατήρησε τυχαία στο πρόγραμμα πλειστηριασμών το σπίτι του θείου του.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικαστική απόφαση, ο δανειολήπτης «ουδέποτε έλαβε, είτε με θυροκόλληση είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο τη διαταγή πληρωμής, επί της οποίες ερείδεται η αναγκαστική κατάσχεση και ο επισπευδόμενος πλειστηριασμός. Ουδέποτε καθ’ όλο το διάστημα από την αρχική έκδοση της διαταγής πληρωμής μέχρι και πολύ πρόσφατα, οπότε ο ανηψιός του, παρατήρησε τυχαία στο πρόγραμμα πλειστηριασμών euaction.gr τα μοναδικά του ακίνητα, είχε λάβει γνώση τόσο της αρχικής διαταγής πληρωμής, όσο και της κατασχετήριας έκθεσης ακίνητης περιουσίας.»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για δόλια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε από ιρλανδική εταιρεία fund η οποία εμφανίζεται να έχει κεφάλαιο μόλις 100 ευρώ. Ο θιγείς από την δράση της, δεν μπορεί στην ουσία να στραφεί εναντίον της για την αποκατάσταση της ηθικής και υλικής του βλάβης, καθώς λειτουργεί ως πληρεξούσια.