Οι οδηγίες και τα νέα έντυπα για τις εκθέσεις και τους πίνακες στατιστικών στοιχείων- δεδομένων, βάσει του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.
Σε τροχιά αξιολόγησης μπαίνουν εισαγγελικοί λειτουργοί και εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνει εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτριου Παπαγεωργίου.
Όπως αναφέρεται με απόφασή της στις 9 Μαρτίου, η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στο πλαίσιο και του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ) «προέβη στην κατάρτιση ενιαίου πλαισίου οδηγιών, πρακτικών και κατευθύνσεων ως προς την επιθεώρηση των εισαγγελιών πρωτοδικών και εφετών και των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας, απευθυνόμενο προς τους επιθεωρητές και το συμβούλιο επιθεώρησης για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους».
Έτσι, σχεδιάστηκαν τα νέα έντυπα, που σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, θα πρέπει να τηρούνται για τις εκθέσεις επιθεώρησης (που οι επιθεωρητές θα συντάσσουν) και τους πίνακες στατιστικών στοιχείων-δεδομένων (που οι γραμματείες των εισαγγελιών θα υποβάλλουν, εμφανίζοντας τη συνολική εργασία των εισαγγελικών λειτουργών και τεκμηριώνοντας τον απολογισμό του έργου της κάθε εισαγγελίας).
Σε τροχιά αξιολόγησης: Διασφάλιση της αποτελεσματικότητας
Στόχος, επισημαίνεται, είναι η διασφάλιση του ενιαίου μέτρου και η αποτελεσματικότητα της επιθεώρησης των εισαγγελικών λειτουργών και της αξιολόγησης των εισαγγελιών της χώρας υπό τα δεδομένα του νέου ΚΟΔΚΔΛ.
«Στα νέα ενιαία έντυπα με τους πίνακες στατιστικών στοιχείων των εισαγγελιών πρωτοδικών και των εισαγγελιών εφετών (που θα ζητούνται από τους εκάστοτε επιθεωρητές για το αντίστοιχο επιθεωρούμενο διάστημα) είναι εμφανής η (υποχρεωτική) προσαρμογή στα κριτήρια του νέου ΚΟΔΚΔΛ και η διαμόρφωσή τους κατά τρόπο λίαν αναλυτικό, ο οποίος διαφέρει από τα μέχρι τώρα ισχύοντα» σημειώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
«Τούτο κατέστη αναγκαίο προκειμένου αφενός να εναρμονίζονται (τα στατιστικά δεδομένα) με τις απαιτήσεις των νέων ρυθμίσεων του νόμου και αφετέρου να αναδεικνύεται με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα το σύνολο του έργου της εισαγγελίας και της εργασίας των εισαγγελικών λειτουργών (που καταγράφεται και στις εκθέσεις επιθεώρησης)» προσθέτει.
Διαβάθμιση των υποθέσεων
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης πως πριν από την έναρξη του δικαστικού έτους 2023-2024 (16-9-2023), πρέπει να λάβει χώρα τροποποίηση των κανονισμών όλων των εισαγγελιών, ώστε να θεσπισθεί «σύστημα με το οποίο αυτός που διενεργεί τη χρέωση των υποθέσεων σε κάθε εισαγγελέα τις κατατάσσει κατά τη χρέωση ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη δυσχέρειά τους, υποχρεωτικά και αποκλειστικά από το ένα (1) που αντιστοιχεί στη λιγότερο απαιτητική έως το πέντε (5) που αντιστοιχεί στην πιο απαιτητική».
Και τονίζεται: «Η εν λόγω τροποποίηση του κανονισμού συναρτάται με τη νέα μορφή της επιθεώρησης διότι στα κριτήρια αξιολόγησης του διευθύνοντος την εισαγγελία περιλαμβάνεται … και ο τρόπος με τον οποίον εκείνος αξιολογεί τις υποθέσεις ως προς τη σοβαρότητα και τη δυσχέρειά τους …, παράλληλα δε … η ποσοτική απόδοση και η ταχύτητα διεκπεραίωσης των υποθέσεων από όλους τους επιθεωρούμενους εισαγγελικούς λειτουργούς αξιολογείται σε σχέση με τη σοβαρότητα και τη δυσχέρειά τους».
Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ