Απέρριψε τις προσφυγές από καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους και ομοσπονδίες επαγγελματιών. “Δεν είναι αδόκιμη, συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας”, λέει.
«Όχι» είπε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στις αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος της ΔΕΗ από καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους και ομοσπονδίες επαγγελματιών σχετικά με την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος.
«Η ρήτρα όχι μόνο δεν είναι αδόκιμη αλλά συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου η τιμολογούμενη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να ανταποκρίνεται στην αρχής της κοστοστρέφειας» αναφέρουν οι δικαστές και συμπληρώνουν ότι «οι ρήτρες αναπροσαρμογής είναι απολύτως αναμενόμενες στις συμφωνίες κυμαινόμενου τιμολογίου καθώς ο καταναλωτής που επιλέγει να συνάψει σύμβαση προμήθειας ενέργειας σε κυμαινόμενο τιμολόγιο, ασφαλώς γνωρίζει ότι η διακύμανση γίνεται στη βάση μιας συμβατικής ρήτρας, της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ως εκ τούτου οι εν λόγω ρήτρες, όπως κάθε ρήτρα για την αναπροσαρμογή του τιμήματος στην περίπτωση κυμαινόμενου ύψους της παροχής δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας αλλά μόνο σε έλεγχο διαφάνειας».
ADVERTISING
Αγωγές κατά ΔΕΗ: Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας δικαιολογεί τη ρήτρα
Κατά τους δικαστές, η ραγδαία αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς, η οποία δεν μπορούσε να προβλεφθεί, δικαιολογεί την εφαρμογή της ρήτρας, αφού «σκοπός της δεν είναι ούτε το όφελος ούτε η βλάβη του πελάτη αλλά η συμμόρφωση της εναγόμενης προς τις προβλεπόμενες στον ΚΠΗΕ αρχές τιμολόγησης ήτοι την αρχή διαφάνειας ως εξειδικεύτηκε με την 409/2020 απόφαση της ΡΑΕ».
Βέβαια, στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι οποιοσδήποτε μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων πρέπει να είναι διαφανής, σαφής ως προς τον υπολογισμό του στον καταναλωτή και να του προσφέρει επαρκείς επιλογές στη διαχείριση του κινδύνου διαχρονικής διακύμανσης των τιμών. «Η ΔΕΗ μπορεί με τη δική της μόνο θέληση οποιαδήποτε στιγμή που θα διαρκεί η ισχύς του Συμβολαίου να αναπροσαρμόζει, τροποποιεί τους όρους και το τιμολόγιο ενώ ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να το καταγγείλει».
Στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται αναφορά σε αποφάσεις του ΔΕΕ και σημειώνει ότι θα πρέπει το δικαίωμα του καταναλωτή να ασκηθείκαι «κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει κατά το ΔΕΕ όταν ο καταναλωτής δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προμηθευτή ή όταν δεν έχει ενημερωθεί με το δέοντα τρόπο και εγκαίρως για την επικείμενη τροποποίηση».
Η ετυμηγορία του Αρείου Πάγου
Τον περασμένο Ιούλιο όπως έγραψε το dikastiko.gr, υπήρξε η απόφαση του Αρείου Πάγου, στο οποίο είχε προσφύγει η ΔΕΗ ζητώντας τη διενέργεια πιλοτικής δίκης. Ωστόσο, η αρμόδια Επιτροπή είπε ηχηρό όχι στην πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης για την ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή δίκης μια κι έξω για τις δεκάδες προσφυγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια εναντίον του μέτρου.
Ειδικότερα, η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της προέδρου του Ανωτάτου δικαστηρίου Μαρίας Γεωργίου απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και άλλων παρόχων να υπάρξει πιλοτική δίκη για το ζήτημα που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει δικαστήρια, συντασσόμενη με τις θέσεις των προσφευγόντων αλλά και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που δια του Δημ. Βερβεσού παρενέβησαν υπέρ τους.
Πρακτικά αυτό σήμανε την εισαγωγή σε ακροαματική διαδικασία προς συζήτηση για τη συλλογική αγωγή των φορέων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και όπως αναφερόταν τότε έχει μεγάλη σημασία τι θα αποφασίσει το δικαστήριο για την επέκταση ή όχι της προσωρινής διαταγής που ήδη ισχύει για απαγόρευση διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ίσχυε υπό τον όρο να μην ζητηθεί άλλη αναβολή.