«Δυστυχώς λόγω παραγραφής αφού έχουν περάσει 15 χρόνια, δεν έχουμε την δικαιοδοσία να ερευνήσουμε τις ευθύνες για την κατασκευή», σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Αθώοι κρίθηκαν ομόφωνα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για το θανάσιμο τραυματισμό 19χρονου από πτώση μπασκέτας στην περιοχή της Δασκαλόπετρας, ενώ έκανε διακοπές στη Χίο τον Αύγουστο του 2019.
Ειδικότερα, την αθώωση του τέως Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, των τότε αντιδημάρχων Τεχνικών Υπηρεσιών και του τέως προϊσταμένου των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Χίου, πρότεινε και ο Εισαγγελέας της έδρας, Λεωνίδας Μπουτσιαβάρας.
Mετά από την διήμερη ακροαματική διαδικασία τόσο από τους μάρτυρες όσο και από τις απολογίες των κατηγορουμένων φάνηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να μπορέσουν να διαπιστώσουν εξωτερικά το πρόβλημα και η πτώση της μπασκέτας οφειλόταν σε κακή κατασκευή.
«Δυστυχώς λόγω παραγραφής αφού έχουν περάσει 15 χρόνια, δεν έχουμε την δικαιοδοσία να το ερευνήσουμε», σημείωσε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου Ευστάθιος Μερκούρης, εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι δεν αποδόθηκε τελικά δικαιοσύνη για το χαμό του 19χρονου Σταύρου που οφειλόταν σε κακοτεχνίες του έργου.
Αθώοι οι κατηγορούμενοι: Δε γινόταν να γνωρίζουν το πρόβλημα
Ερωτηθείς ο τέως Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς σημείωσε «με το χέρι στην καρδιά» όπως είπε ότι η συγκεκριμένη μπασκέτα είχε συντηρηθεί με αλλαγή ταμπλό, στεφάνης και βάψιμο. Αλλά μόνο εξωτερικά, αφού το τι κρυβόταν κάτω από το έδαφος δεν ήταν δυνατόν να το γνωρίζουν.
Όπως μετέδωσε το ertnews.gr, τα προβλήματα διαπιστώθηκαν μετά την πτώση της μπασκέτας. Υπήρξαν κακοτεχνίες για τις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο τέως προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου Λευτέρης Παπαλάνης.
Είχαν χρησιμοποιηθεί μόλις δύο σωλήνες πάχους 2 χιλιοστών για την αγκίστρωση της μπασκέτας, δεν είχε χρησιμοποιηθεί σκυρόδεμα για να γεμίσουν τα κενά, ενώ δεν είχαν επικαλυφθεί τα σίδερα ώστε να μην υπάρξει διάβρωση.
Μετά το τραγικό δυστύχημα το υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει εντολή να γίνει έλεγχος και πράγματι ο Δήμος Χίου προχώρησε σε έλεγχο περίπου 200 μπασκετών σε όλο το νησί.
Τι ειπώθηκε στο ακροατήριο
Όπως έγραψε το dikastiko.gr, στις σύντομες και συναισθηματικά φορτισμένες καταθέσεις τους, οι φίλοι του 19χρονου περιέγραψαν τις τελευταίες δραματικές στιγμές του φίλου τους, ο οποίος οδηγήθηκε σε τραγικό θάνατο, επειδή η προϋπάρχουσα (από κατασκευής) κακοτεχνία είχε ως αποτέλεσμα – όταν κρεμάσθηκε από την στεφάνη της – την πλήρη αποκόλλησή της από την βάση της και την πρόκληση θανατηφόρου χτυπήματος στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.
Περιέγραψαν ότι έμειναν άφωνοι, έπαθαν σοκ από αυτό που συνέβη και αδυνατούσαν να πιστέψουν αυτά που έβλεπαν με τα μάτια τους, ενώ ήταν φανερή – σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά – η οδύνη και η ταραχή τους.
Κατέρρευσε η μπασκέτα: Ερωτήματα για το βίντεο στο κινητό τηλέφωνο του 19χρονου
Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ένας εκ των μαρτύρων στο δικαστήριο, ο άτυχος νέος πριν πιαστεί για δεύτερη φορά από την στεφάνη της μπασκέτας έδωσε το κινητό του τηλέφωνο σε φίλο του για να τον καταγράψει.
Το κινητό τηλέφωνο μετά το τραγικό συμβάν παραδόθηκε στην αστυνομία, ωστόσο το βίντεο αυτό δεν υπάρχει στην δικογραφία, αλλά ούτε και το κινητό τηλέφωνο επεστράφη στην οικογένεια του αδικοχαμένου 19χρονου.
Σύμφωνα με το astraparis.gr, το θέμα έθεσε στο δικαστήριο η μητέρα ενός εκ των μαρτύρων ο δε πρόεδρος του δικαστηρίου της υπέδειξε να καταθέσει σχετική αίτηση στην εισαγγελία Χίου για να επιστραφεί το τηλέφωνο στην οικογένεια.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι τραγικοί γονείς δεν παρέστησαν στο δικαστήριο, ενώ η δίκη διεξάγεται χωρίς παράσταση πολιτικής αγωγής.
Υπόθεση 19χρονου: Κατασκευαστική πλημμέλεια έδειξε ο πραγματογνώμονας
Στο δικαστήριο εξετάσθηκε ως μάρτυρας ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γεώργιος Μπατής ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και το συμπέρασμά του ήταν ότι η κατάρρευση της μοιραίας μπασκέτας, η οποία φέρεται να είχε κατασκευασθεί περί το τέλος της δεκαετίας του 1980, οφείλεται σε πλημμελή κατασκευή.
Συγκεκριμένα, δεν είχαν πακτωθεί με σκυρόδεμα στο σύνολό τους τα μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονταν στην βάση, ένα τμήμα τους περίπου 13 εκατοστών ήταν εκτός σκυροδέματος μέσα σε χώματα και χαλίκια, με αποτέλεσμα να διαβρωθούν και να αποκολληθεί η μπασκέτα από την βάση της. Ενώ, αντιθέτως, η άλλη μπασκέτα του γηπέδου δεν φαίνεται να είχε αυτή την κατασκευαστική αστοχία.
Διευκρίνισε, τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ότι δεν υφίστατο θέμα συντήρησης της μπασκέτας για κάτι που δεν ήταν ορατό, ουσιαστικά για την θεμελίωσή της.