Το παιδί θα πρέπει να έχει επικοινωνία μαζί του και να διαμένει με αυτόν σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια του έτους.
Άλλη μία δικαίωση για πατέρα ήρθε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που παρά την προσφυγή της μητέρας να αναλάβει την αποκλειστική επιμέλεια του ανήλικου παιδιού τους, έκρινε πως πρέπει να υπάρξει συνεπιμέλεια.
Ειδικότερα, στην απόφασή του ορίζει πως «αναθέτει προσωρινά την άσκηση της επιμέλειας του ανήλικου τέκνου των διαδίκων … από κοινού και στους δύο διαδίκους με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας του τέκνου στην κατοικία των γονέων του, με τους οποίους θα διαμένει εκ περιτροπής, δηλαδή με εναλλαγή του τόπου διαμονής του τέκνου».
Το Δικαστήριο αναφέρει συγκεκριμένα τη χρονική κατανομή που «θα ασκούν από κοινού την επιμέλεια του τέκνου τους, με εξαίρεση εκείνες τις συνήθεις πράξεις επιμέλειας και πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, τις οποίες μπορεί να επιχειρεί κάθε φορά μόνος του ο γονέας με τον οποίο θα διαμένει ταυτόχρονα κάθε φορά το τέκνο, ήτοι μόνο τις πράξεις καθημερινής φροντίδας, ενώ και κατά τα λοιπά η γονική μέριμνα θα ασκείται από κοινού από τους γονείς στο σύνολο της, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του τέκνου».
Δικαίωση για πατέρα: Τα σημεία-κλειδιά της απόφασης
Ενδεικτικά, στο πλαίσιο της απόφασης αναφέρονται οι περιπτώσεις όταν «η αιτούσα αναγκάστηκε να μεταβεί σε επαρχιακή πόλη για να φροντίσει την μητέρα της λόγω ατυχήματος της τελευταίας, όταν το ανήλικο ασθένησε και προκειμένου να μην λείψει η αιτούσα από την εργασία της ο αιτών ανέλαβε την φροντίδα του στην οικία του (αιτούντος) και όταν η αιτούσα είχε επαγγελματικούς ή κοινωνικούς λόγους».
Επισημαίνεται πως τα περιστατικά αυτά βεβαιώθηκαν από τους μάρτυρες και των δύο πλευρών, ενώ η αιτούσα ουδέν αντίθετο σημείωσε στα δικόγραφα της. Επιπλέον, πιθανολογήθηκε ότι οι διάδικοι συμφωνούν σε βασικά θέματα που αφορούν την ανατροφή του τέκνου τους, όπως η επιλογή του σχολείου στο οποίο εκείνο φοιτά και του ολοήμερου προγράμματος αυτού, στην επιλογή του κολυμβητηρίου ύστερα από πρόταση του πατέρα, άσχετα αν δεν πραγματοποιήθηκε η εγγραφή του για λόγους που αφορούν την ηλικία του τέκνου (μικρότερης ηλικίας από το επιτρεπόμενο όριο).
«Βέβαια, πιθανολογήθηκαν εντάσεις μεταξύ των διαδίκων οι οποίες αφορούσαν στην ερμηνεία της συμφωνίας σχετικά με την εκτέλεση της αρχικής συμφωνίας που αμφότεροι υπέγραψαν κατά την υπογραφή της συναινετικής λύσης του γάμου. Πλην, όμως, οι εντάσεις αυτές πιθανολογείται ότι δεν είναι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθιστούν αδύνατη την άσκηση από κοινού της επιμέλειας του ανήλικου τέκνου» τονίζεται.
Ανταποκρίνεται θετικά στη φροντίδα του παιδιού
Σημειώνεται δε ότι η οικία του πατέρα απέχει 7 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας της μητέρας, οπότε η μετακίνηση από την μία οικία στην άλλη καθίσταται ευχερής. «Πλησίον της οικίας του πατέρα, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου βρίσκεται η οικία της πατρικής οικογένειας αυτού, τα μέλη της οποίας παρέχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στην ανατροφή αυτού, το οποίο αποδεικνύεται επαρκές και σημαντικό, τόσο για την αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα του ανήλικου τέκνου των διαδίκων, ηλικίας 4 ετών, όσο και για την ομαλή ψυχική ανάπτυξη του, καθώς το τέκνο έρχεται σε συχνή επαφή και με τους παππούδες από την πατρική γραμμή, οι οποίοι το περιβάλλουν με αμέριστη αγάπη και στοργή, στην οποία η ανήλικη ανταποκρίνεται θετικά, όπως φαίνεται και από τις προσκομιζόμενες από τον αιτούντα – καθ’ ου η αίτηση κοινές φωτογραφίες τους».
Το Δικαστήριο σημειώνει επιπλέον πως «ο πατέρας λόγω του εργασιακού του καθεστώτος (ιδιωτικός υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία) έχει ευέλικτο ωράριο το οποίο μπορεί να προσαρμόζει στις ανάγκες του τέκνου των διαδίκων, όπως έπραττε μέχρι τώρα», ενώ αναφέρεται πως «ανταποκρίνεται θετικά σε κάθε κάλεσμα της αιτούσας που αφορά την φύλαξη του τέκνου των διαδίκων όταν το πρόγραμμα και οι λοιπές (έκτακτες) υποχρεώσεις της τελευταίας το επιβάλουν».