Πρωτοφανής απόφαση Δικαστηρίου που θεωρεί ότι υπάλληλος παραιτήθηκε επειδή έφυγε πιο νωρίς από τη λήξη ωραρίου, θεωρώντας καλόπιστα ότι έπραττε σωστά με βάση αναφορές σε site για τη λήξη του εορταστικού ωραρίου καταστημάτων (σ.σ. ήταν παραμονή Χριστουγέννων)
Σε μία πρωτοφανή απόφαση προχώρησε Δικαστήριο και συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με την οποία “βάφτισε” παραίτηση, την απόλυση εργαζόμενης.
Ήταν παραμονή Χριστουγέννων όταν υπάλληλος κέντρου αισθητικής αποχώρησε τρεις ώρες πριν τη λήξη της βάρδιας της, λαμβάνοντας υπόψη όσα είχε διαβάσει σε ενημερωτικούς ιστοτόπους σύμφωνα με τους οποίους τα συγκεκριμένα καταστήματα θα έκλειναν στις 6 το απόγευμα.
Ωστόσο, η εργοδότρια την επόμενη εργάσιμη ημέρα και συγκεκριμένα στις 27.12.2021 και πριν αναλάβει την εργασία της η εργαζόμενη, της απέστειλε εξώδικη δήλωση με την οποία δήλωνε ότι θεωρούσε ότι έλαβε χώρα οικειοθελής αποχώρηση της εργαζομένης.
Η υπόθεση αφορά σε υπάλληλο που απασχολείτο σε κατάστημα περιποίησης άκρων και αποχώρησε από την εργασία της την παραμονή των Χριστουγέννων τρεις ώρες πριν τη λήξη του νόμιμου ωραρίου της.
Συγκεκριμένα, η εργαζομένη προσήλθε κανονικά προκειμένου να εργαστεί στο κατάστημα, κατά την έναρξη της βάρδιας της, στις 13.00 της 24ης Δεκεμβρίου 2021, έχοντας διαβάσει σε ενημερωτικούς ιστότοπους ότι η λειτουργία των πάσης φύσεως καταστημάτων και των επιχειρήσεων ομορφιάς για τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν από ώρα 10.00 έως ώρα 18.00.
Έχοντας αυτή την πληροφορία, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει νωρίτερα (τρεις ώρες πριν το τέλος της βάρδιας της) από την εργασία της, πράττοντας εντελώς καλόπιστα και θεωρώντας μάλιστα ότι είχε αυτό το δικαίωμα. Ακόμη, έστειλε λίγο μετά την αποχώρησή της για την ημέρα εκείνη μήνυμα στην εργοδότριά της, προκειμένου να την ενημερώσει ότι προθυμοποιείται να αναπληρώσει τις τρεις ώρες που δεν εργάστηκε σε μεταγενέστερο χρόνο, στο οποίο όμως δεν έλαβε απάντηση.
Δικαστική απόφαση “βάφτισε” παραίτηση την απόλυση: «Σύγχυση» για το ωράριο απασχόλησης
Όπως αναφέρεται από τους συνηγόρους της «τα κρίσιμα στοιχεία τη συνδρομή των οποίων πρέπει να εξετάζει ο δικαστής για να διαπιστώσει αν η αποχή του εργαζομένου συνιστά καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι η διάρκεια της αποχής του εργαζομένου, η αιτία της αποχής, η υπαιτιότητα που τυχόν βαρύνει τον εργαζόμενο, η προοπτική για σύντομη επάνοδό του στην εργασία, το αν ο εργαζόμενος επικοινωνούσε κατά την διάρκεια της απουσίας του με τον εργοδότη και τον ενημέρωνε για την απουσία του, η συμπεριφορά που επέδειξε ο εργοδότης κατά την διάρκεια της απουσίας του μισθωτού κ.λπ.».
Και σημειώνουν πως «όλα τα ανωτέρω περιστατικά και συνθήκες ήταν ευνοϊκά στην προκειμένη περίπτωση για την εργαζόμενη και βάσει πάγιας νομολογίας δεν μπορεί να γίνει λόγος για οικειοθελή αποχώρησή της! Αυτό διότι η διάρκεια της αποχής της από την εργασία δεν ξεπέρασε τις 3 ώρες, η εργαζόμενη είχε ενημερώσει και πριν και μετά για την αποχώρησή της πριν το πέρας του ωραρίου της και τον λόγο αυτής και εύλογα της δημιουργήθηκε σύγχυση καθότι υπήρχε δημοσιευμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση που όριζε ότι δεν ήταν επιτρεπτή η λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα εκείνη μετά τις 18.00».
Ωστόσο, το Δικαστήριο αναφέρει: «Για το περιορισμένο κατά τα ανωτέρω ωράριο λειτουργίας, το οποίο ανηύρε σε ιστότοπους, ωστόσο, τούτο δεν αναιρεί την έλλειψη οιασδήποτε συμφωνίας ή σύμπραξης της εργοδότιδας εναγομένης στην κατά τα προεκτεθέντα μη τήρηση από την ενάγουσα του συμπεφωνημένου οκταώρου (από 13.00 έως 21.00), το οποίο με βάση τους κανόνες της κοινής λογικής και τα διδάγματα της κοινής πείρας πρόδηλο τυγχάνει ότι η ενάγουσα γνώριζε πάντοτε εγκαίρως, καθώς επίσης το οποίο γνώριζε καλώς ότι έπρεπε να τηρήσει με βάση τους όρους της επίδικης σύμβασης εργασίας και το οποίο άλλωστε πρέπει να τηρούσε και όλα αυτά τα τρία (3) έτη απασχόλησής της στην εναγομένη. Πλην όμως, παρά ταύτα, περί ώρα 18.00 της αυτής ως άνω ημέρας (Παραμονής Χριστουγέννων 2021), ενώ κορυφωνόταν προφανώς ο φόρτος εργασίας στην εν λόγω επιχείρηση της εναγομένης, ενόψει ιδίως της εορταστικής ημέρας και της ώρας».
Το Δικαστήριο αναφέρει πως «η ενάγουσα αποχώρησε από την εργασία της, πριν το πέρας του τηρητέου εκ μέρους της ωραρίου, καταλείποντας τη χρονική εκείνη στιγμή έκθετη την επιχείρηση της εναγομένης και ιδίως τις έτερες συναδέλφους αυτής, που επωμίστηκαν εκτάκτως, πλην αναγκαίως, πρόσθετα ραντεβού και μάλιστα εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος (τριών (3) μόλις ωρών, ήτοι από 18.00 έως 21.00)».