- Η Κίνηση Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ συνεχίζοντας την κοσμική της δράση, οργανώνει ανοικτές συναντήσεις, με φιλική και φιλοσοφική διάθεση, στις οποίες είστε όλοι καλεσμένοι.
- Η επόμενη συνάντησή μας την Παρασκευή, 19/5/2023, στις 19.00′, στο εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη στο Λόφο Φιλοπάππου, απ’ όπου θα κινηθούμε στον ευρύτερο χώρο της περιοχής της Ακροπόλεως, προς το λόφο της Πνύκας, το χώρο της αρχαίας Εκκλησίας του Δήμου των Αθηναίων. Εκμεταλλευόμενοι τις προσεχείς εκλογές το θέμα που θα συζητηθεί είναι: «Οργανικότητα, Εκλογές και Αξιακά κριτήρια των επιλογών μας – Η ενοποίηση ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ως στάδιο μετάβασης στην ουσιαστική συμμετοχική κοινωνία».
- Μετά το πέρας του περιπάτου και διαλόγου μας, όσοι επιθυμούν, θα παρακολουθήσουμε την ολονυκτία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, που ξεκινά στις 22.00′ και τελειώνει στις 00.30′.
Λίγα λόγια για τους όρους του κοινού μας περιπάτου:
ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
- Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
- Περπατάμε παρέα σε μέρη της πόλης ή και εκτός αυτής, που προανακοινώνονται κι έχουν μια ιδιαίτερη αξία, την οποία αναζητούμε. Η συλλογικότητα κι η από κοινού δράση επαυξάνει την αξία αυτή.
- Η διάρκεια του περιπάτου είναι περίπου 2 ώρες.
- Η συζήτηση έχει έναν συγκεκριμένο άξονα : Είναι το θέμα, που έχει ανακοινωθεί.
- Υπάρχει ένας συμποσιάρχης, που διευθύνει την συζήτηση και ένας κεντρικός εισηγητής του θέματος. Η κεντρική εισήγηση έχει διάρκεια έως 20 λεπτά.
- Μετά λαμβάνουν τον λόγο οι παριστάμενοι. Αυτό είναι προαιρετικό, αλλά συνήθως αποδεικνύεται πολύ ουσιαστικό και καλό είναι να μιλήσουν όλοι.
- Ο χρόνος αυτών των πρωτομιλιών των παρευρισκομένων είναι συνήθως 3-4 λεπτά, άρα είναι σημαντικό ο λόγος να είναι μεστός, περιεκτικός και εντός θέματος.
- Ακολουθούν οι δευτερολογίες (και του εισηγητού), που διαρκούν λιγότερο (1-2 λεπτά).
- Την σειρά των ομιλητών την καθορίζει ο συμποσιάρχης..
- Ο συμποσιάρχης μπορεί να επιλέξει να γίνει ευέλικτος με τους γενικούς κανόνες – σε κάποιο βαθμό – πάντοτε με γνώμονα να διευκολύνει και να προάγει τη συζήτηση με αμερόληπτο τρόπο.
- Δεν μοχθούμε να καταλήξουμε σε κάποιο κοινό συμπέρασμα, ούτε να επιβάλλουμε την γνώμη μας στους άλλους.
- Εξυπακούεται ότι όταν κάποιος λαμβάνει τον λόγο, δεν διακόπτει κανείς (πάρα μόνον ο συμποσιάρχης και εφ’ όσον είναι απολύτως απαραίτητο).
- Μέσω της συμμετοχής βιώνουμε την ελευθερία στην πράξη, τον αλληλοσεβασμό, το μοίρασμα του πνεύματος και της ψυχής, διευρύνοντας τα στενά όρια συνείδησης της ατομικότητας, μέσα από τη βίωση της συλλογικότητας της ομάδας, διαφορετικής κάθε φορά, συνδιαμορφώνοντας ένα υγιές κοινωνικό πρότυπο λειτουργίας, που μπορούμε να μεταφέρουμε μετά στη δική μας καθημερινότητα (στην οικογένεια, στους φίλους, στην εργασία κι αλλού).
- ΟΛΗ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ)!
ΕΚΕΙ ΕΔΡΑΖΕΤΑΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΚΙ Η ΣΟΦΙΑ … ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ! - ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΩΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΨΥΧΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟΠΟ, ΤΟ ΣΥΓΚΕΡΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΝ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΟΝ ΟΠΟΊΟ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΜΕ ΩΣ «ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑ». ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΩΣ ΚΕΚΡΥΜΜΕΝΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΝΟΜΟ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ , ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝΤΕΣ.