Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Διπλή προθεσμία “τρέχει” από αυτό τον μήνα προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες χρωστάνε στα ταμεία χωρίς να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.
Και αυτό γιατί κατά τον τρέχοντα μήνα, αφενός λήγει η ασφαλιστική ικανότητα (δηλαδή η πρόσβαση στη δημόσια ιατρο – φαρμακευτική περίθαλψη) ακόμη και για όσους έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές, ενώ παράλληλα εκπνέει η δυνατότητα πληρωμής εφάπαξ μόνο των εισφορών υγείας (δηλαδή υπέρ του ΕΟΠΥΥ) του 2022 προκειμένου να έχουν ασφαλιστική ικανότητα έως και τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.
Μάλιστα, στελέχη των ταμείων ανέφεραν στο Capital.gr πως το μέτρο αυτό (δηλαδή η παροχή ασφαλιστικής ικανότητας μόνο με την πληρωμή των εισφορών υγείας), το οποίο εφαρμόζεται εκτάκτως για δεύτερο έτος, δεν θα εφαρμοσθεί ξανά κατά το επόμενο έτος.
Μ’ άλλα λόγια, θα ισχύσει για τελευταία φορά για την περίοδο Ιουνίου 2023 -Φεβρουαρίου 2024 και όποιος οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις συνολικές (δηλαδή όχι μόνο για εισφορές υγείας, αλλά και την κύρια σύνταξη κλπ.) και διαχρονικές (δηλαδή όχι μόνο για το 2023 αλλά για κάθε προηγούμενο έτος) οφειλές του, δεν θα έχει ασφαλιστική ικανότητα από το Μάρτιο του 2024. Αυτό σημαίνει πως δεν θα δοθεί ξανά η δυνατότητα την άνοιξη του 2024 να πληρώσει κανείς μόνο τις εισφορές υγείας (του 2023) και έτσι να έχει ασφαλιστική ικανότητα μέχρι το Φεβρουάριο του 2025.
Έτσι το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα, όποιος ελεύθερος επαγγελματίας έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία και επιθυμεί να συνεχίσει να έχει ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη ο ίδιος, αλλά και έμμεσα – προστατευόμενα μέλη της οικογένειας του θα πρέπει:
– Να πληρώνει εμπρόθεσμα της τακτικές, μηνιαίες εισφορές του
– Να έχει ρυθμίσει (αν δεν έχει εξοφλήσει ολοσχερώς) τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς όλους τους ασφαλιστικούς φορείς (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΔΥΠΑ) και να τηρεί τις σχετικές ρυθμίσεις.
Από αυτήν την άποψη είναι εξαιρετικής σημασίας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr, οι οφειλέτες των ταμείων, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια, να κάνουν έως τις 31 Ιουλίου του 2023 χρήση των δύο έκτακτων ρυθμίσεων των ασφαλιστικών χρεών.
Ο λόγος για τη δυνατότητα αναβίωσης των χαμένων ρυθμίσεων των 72 δόσεων (ρύθμιση για πληττόμενους Covid-19) και των 120 δόσεων, αλλά και της ρύθμισης των 72 δόσεων για χρέη που γεννήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2021 έως το Δεκέμβριο του 2022.