Ζητά αναγνώριση ελαφρυντικού, προσδοκώντας να “σπάσει” την πρωτόδικη ποινή των δις ισοβίων. “Κερνούσε δηλητήριο” είχε πει στην αγόρευση του ο εισαγγελέας Λεωνίδας Νικολόπουλος ο οποίος είχε προτείνει την ενοχή του λέκτορα
Η Δικαιοσύνη απεφάνθη. Ομόφωνα ένοχος για τη δολοφονία της συζύγου του και της γιαγιάς της με αρσενικό, κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης ο 51 ετών λέκτορας του ΑΠΘ
Οι δικαστές του Εφετείου, τακτικοί και λαϊκοί, με την ετυμηγορία τους δεν διαφοροποιήθηκαν από την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου που τον είχε κρίνει ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά συρροή.
Ένοχος από το Εφετείο κρίθηκε ο λέκτορας: Ζητά αναγνώριση ελαφρυντικού, προσδοκώντας να “σπάσει” την πρωτόδικη ποινή των δις ισοβίων
Η διαδικασία συνεχίζεται με τους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητούν από το δικαστήριο την αναγνώριση ελαφρυντικού στον κατηγορούμενο, προσδοκώντας να «σπάσουν» την ποινή των δις ισοβίων που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον εντολέα τους.
Γιαγιά και εγγονή έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο του 2013, ύστερα από νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί αρχικά η δηλητηρίαση από αρσενικό. Πρώτα πέθανε η ηλικιωμένη, που νοσηλεύτηκε για μικρό διάστημα, και λίγες ημέρες αργότερα η εγγονή της. Οι υποψίες περί θανάτου από δηλητηρίαση επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα των εκτεταμένων εργαστηριακών εξετάσεων και την εκταφή των σορών.
Ο 51 ετών λέκτορας κατέστη κατηγορούμενος και προφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2016, ενώ δύο χρόνια αργότερα -τον Μάρτιο του 2018- ακολούθησε η ομόφωνη καταδίκη του από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης.
Η πρωτοφανής στα ποινικά και αστυνομικά χρονικά της χώρας υπόθεση έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στο ακροατήριο του Εφετείου, με τον κατηγορούμενο να επιμένει για την αθωότητά του, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες αβάσιμες και αναπόδεικτες.
Όπως έγραψε το dikastiko.gr κόλαφος ήταν ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης για την υπόθεση του λέκτορα με το αρσενικό
Ο εισαγγελέας Λεωνίδας Νικολόπουλος είχε πρότεινει την ενοχή του λέκτορα Γεωλογίας του ΑΠΘ.
“Ως γαμπρός ήταν υπεράνω υποψίας”
“Η μάχη ζωής που έδωσε στη ΜΕΘ η Σ.Σ δεν έκαμψε την αποφασιστικότητα του κατηγορούμενου να αφαιρέσει τη ζωή της συζύγου του. Στο πλαίσιο του εγκληματικού του σχεδιασμού της έδωσε την θανατηφόρα δόση στις 15 Αυγούστου ενώ νοσηλευόταν στη Β» παθολογική κλινική του «Παπανικολάου» που της προκάλεσε εντονότατες βλάβες.
Υπέστη πολυοργανική ανεπάρκεια που οδήγησε στο θάνατο της στις 23 Αυγούστου 2013″ επισήμανε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας του Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Ακόμη συμπλήρωσε τα εξής:
«Και οι δύο γυναίκες δέχτηκαν τοξικές δόσεις αρσενικού κι αυτό δεν ήταν τυχαίο αλλά οφείλεται σε δόλια ενέργεια»
«Κατά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο κάνεις από τους συνοδούς της Σ.Σ ή από το νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί αυτό που γινόταν. Ο κατηγορούμενος ετοίμαζε το διάλυμα με το τριοξείδιο του αρσενικού και το τοποθετούσε σε μπουκαλάκια με νερό, πριν εισέλθει στο νοσοκομείο. Αποτέλεσμα της εγκληματικής του δράσης ήταν η Σ.Σ να καταναλώσει το νερό με το αρσενικό».
Ο κ. Νικολόπουλος για το περιστατικό με τη γιαγιά επισήμανε:
«Ο κατηγορούμενος πήγε στην κουζίνα του σπιτιού και τοποθέτησε τριοξείδιο αρμένικου σε φιάλη με το νερό που βρισκόταν στο ψυγείο και έπινε μόνο η γιαγιά της συζύγου του».
«Ως γαμπρός της οικογένειας είχε την απόλυτη ελευθερία και ήταν υπεράνω υποψίας .Ήταν μια καθημερινή κίνηση ρουτίνας για αυτόν ενώ οι άλλοι ήταν απασχολημένοι με την κόρη του , μπορούσε να τοποθετήσει το αρσενικό».
Ο ίδιος ο 50χρονος δηλώνει αθώος και αρνείται πως σκότωσε τη σύζυγο του και της γιαγιάς της ενώ κάνει λόγο για ατύχημα.
«Όλες οι κατηγορίες είναι έωλες και αβάσιμες. Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, είναι αναπόδεικτες» ανέφερε ο 50χρονος ενώπιον του ΜΟΕ, κατά την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης.
Η διπλή ανθρωποκτονία τελέστηκε το 2013 ενώ ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε δις ισόβια, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, τον Μάρτιο του 2018.
«Κερνούσε δηλητήριο»
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανατρέχοντας στο χρονικό της υπόθεσης, ο εισαγγελέας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ανέφερε ότι η χορήγηση του αρσενικού ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2013 και συνεχίστηκε μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπου η 34χρονη «έδινε άνιση μάχη για τη ζωή της». «Κερνούσε δηλητήριο στη γυναίκα του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο θάνατο της 85χρονης είπε ότι επρόκειτο για «παράπλευρη απώλεια» στην προσπάθεια του κατηγορούμενου να αποπροσανατολίσει τις Αρχές και να φανεί ότι οι θάνατοι οφείλονται στην τροφή που κατανάλωναν οι γυναίκες την οποία επιμελείτο αποκλειστικά η μητέρα της 34χρονης και κόρη της ηλικιωμένης.
«Βλέποντας τα δύσκολα να έρχονται πάνω του, έπρεπε να υπάρξει ένα ακόμη άτομο από το στενό οικογενειακό περιβάλλον που θα υφίστατο τον ίδιο θάνατο, με κίνητρο τον αποπροσανατολισμό των διωκτικών αρχών. Επέλεξε την άτυχη γιαγιά» υπογράμμισε. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος στην αγόρευσή του, ο 51χρονος γεωλόγος γνώριζε λόγω τις επαγγελματικής του ιδιότητας για τις θανατηφόρες συνέπειες του αρσενικού. Ως προς τη χορήγησή του, είπε ότι «μετάγγιζε» το λεγόμενο «καθαρό αρσενικό» σε φιάλη νερού, από το οποίο έπινε η σύζυγός του, ενώ με τον ίδιο τρόπο χορήγησε την ουσία στην ηλικιωμένη η οποία κατανάλωνε νερό αποκλειστικά από φιάλη που προοριζόταν για την ίδια.
Ο εισαγγελέας αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου ότι οι δύο θάνατοι οφείλονται στην επιβάρυνση των οργανισμών των δύο γυναικών από το νερό που είχε περιεκτικότητα σε αρσενικό στο εξοχικό της οικογένειας στη Χαλκιδική και στην κατανάλωση μολυσμένων τροφών. Ειδικά για τις τροφές, είπε ότι θα έπρεπε να είχαν καταναλώσει τεράστιες ποσότητες για να ενοχοποιηθούν αυτές για τους θανάτους.