Το «έγκλημα» της δασκάλας σε εβραϊκό σχολείο της Αυστραλίας τραυμάτισε τις μαθήτριες τις οποίες κακοποίησε σεξουαλικά για όλη τους τη ζωή αποφάνθηκε το δικαστήριο που την καταδίκασε
Μια πρώην διευθύντρια σχολείου, η οποία κακοποίησε σεξουαλικά δύο μαθήτριές της σε ένα εβραϊκό σχολείο στην Αυστραλία και χρόνια τώρα επιχερούσε να διαφύγει του νόμου και να μην καταδικαστεί για τις πράξεις της, καταδικάστηκε σήμερα σε 15 χρόνια κάθειρξης.
Ανακοινώνοντας την ποινή, ο δικαστής της Μελβούρνης Μαρκ Γκαμπλ κατήγγειλε την Μάλκα Λάιφερ επειδή έκανε κατάχρηση της θέσης της εντός της υπερορθόδοξης κοινότητας της πόλης και είπε ότι το «ειδεχθές έγκλημά» της τραυμάτισε τις μαθήτριες για όλη τους την ζωή.
Η ποινή της επιβλήθηκε αφότου κρίθηκε ένοχη για σεξουαλική επίθεση εναντίον των Ντάνι Έρλιχ και Έλι Σάπερ και με αυτήν λήγει ένας δικαστικός αγώνας για δικαίωση των θυμάτων που διήρκεσε δέκα χρόνια.
Μητέρα οκτώ παιδιών η καταδικασθείσα για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Μητέρα οκτώ παιδιών η Λάιφερ κατέφυγε στο Ισραήλ όταν ξεκίνησαν να κυκλοφορούν φήμες για τις πράξεις της το 2008 δίνοντας μάχη με νύχια και με δόντια κατά της έκδοσής της σε όλη την διάρκεια των περισσοτέρων από 70 ακροαματικών διαδικασιών.
Η Λάιφερ, που έχει διπλή υπηκοότητα–ισραηλινή και αυστραλιανή–τελικά εκδόθηκε στην Αυστραλία το 2021 και νωρίτερα μέσα στον χρόνο κρίθηκε ένοχη για 18 κατηγορίες.
Σώμα ενόρκων την απάλλαξε από την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης μιας τρίτης πρώην μαθήτριάς της, της Νικόλ Μάγερ.
Η υπερορθόδοξη κοινόητα και το τείχος της σιωπής
Οι δύο πρώην μαθήτριες που δικαιώθηκαν χαιρέτισαν την σημερινή απόφαση ως αναγνώριση του τι υπέστησαν και ως επιβεβαίωση της απόφασης «να σπάσει το τείχος της σιωπής» που επικρατεί στην υπερορθόδοξη κοινότητα.
«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα επειδή δεν καταθέσαμε τα όπλα. Αυτός ο αγώνας δεν ήταν ποτέ μόνο για εμάς. Δείχνουμε ότι οι φωνές των θυμάτων δεν θα φιμωθούν ποτέ, όποια εμπόδια και αν τους παρουσιαστούν», είπε η Έλριχ έξω από τα δικαστήρια.
«Σε όλες τις άλλες επιζήσασες αυτού του εφιάλτη (λέμε), ποτέ δεν θα είστε μόνες, είμαστε όλες μαζί σας», είπε.
Φορώντας την μπλε στολή των φυλακισμένων η Λάιφερ παρακολουθούσε απαθής την διαδικασία μέσω βιντεοσύνδεσης από μια γειτονική φυλακή υψίστης ασφαλείας.
«Ανάλγητη» και «αδιάφορη» η δράστιδα
Ο δικαστής Γκαμπλ είπε ότι η Λάιφερ «διέπραξε ένα σοβαρό σεξουαλικό αδίκημα» και επέδειξε «αναλγησία και αδιαφορία» απέναντι στα δεινά των θυμάτων της.
Η Λάιφερ δεν δικαιούται να αποφυλακιστεί υπό όρους για τα επόμενα 11 χρόνια.
Τα αδικήματά της διαπράχτηκαν από το 2004 ως το 2007 όταν ήταν υπεύθυνη της Ισραηλινής Σχολής Αντάς στην Μελβούρνη και οι δύο γυναίκες ήταν έφηβες.
Το σχολείο αυτό ανήκει σε μια απομονωμένη εβραϊκή σέκτα στα περίχωρα της πόλης.
«Ήταν μια ζωή στην οποία οι εβραϊκοί νόμοι και τα έθιμα ήταν πολύ αυστηρά και τηρούνταν πιστά», είπε ο Γκαμπλ και εξήγησε ότι αυτό το αυστηρό περιβάλλον σε συνδυασμό με την υψηλή θέση που κατείχε η Λάιφερ στην κοινότητα των Αντάς καθιστούσε υπερβολικά δύσκολο για τα κορίτσια να την καταγγείλλουν.
Τι αναφέρει το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Λάιφερ επιτέθηκε σε ένα από τα κορίτσια το 2006 αφού το κάλεσε στο σπίτι να «κοιμηθεί για μαθήματα kallah» — ένα είδος μαθήματος εθιμοτυπίας πριν από τον γάμο που περιλαμβάνει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Σε άλλες περιπτώσεις, η Λάιφερ είπε στις μαθήτριες ότι τις ετοίμαζε για συζύγους, είπαν οι εισαγγελείς στο δικαστήριο.
«Αυτό θα σας βοηθήσει για τη νύχτα του γάμου σας», είπε η Λάιφερ έπειτα από μια σεξουαλική επίθεση.
«Αυτό είναι το καλό για σένα», φέρεται να είπε σε μια άλλη επίθεση.
Η προσπάθειες της Λάιφερ να διαφύγει
Η Λάιφερ έφυγε από την Αυστραλία το 2008 αφού μια από τις μαθήτριες ενημέρωσε τον ψυχοθεραπευτή της για τις σεξουαλικές επιθέσεις.
Τελικά εγκαταστάθηκε στον υπερορθόδοξο οικισμό Emmanuel στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η αυστραλιανή αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες εναντίον της το 2012 και ζήτησε την έκδοσή της από το Ισραήλ δύο χρόνια αργότερα, πυροδοτώντας μια μακρά δικαστική μάχη.
Η Λάιφερ ισχυρίστηκε ότι είχε γίνει κατατονική λόγω του ότι έπασχε από κατάθλιψη και ότι ήταν διανοητικά ανίκανη να δικαστεί.
Η διαδικασία έκδοσης ανεστάλη μέχρι που ένας ιδιωτικός ερευνητής την βιντεοσκόπησε κρυφά να κάνει τις καθημερινές της δουλειές, προφανώς ανεπηρέαστη από τις ψυχικές ασθένειες που ισχυριζόταν ότι είχε.