Ειδικοί εξηγούν τι σημαίνει η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα δώρα και τα επιδόματα στους συνταξιούχους. Ποιους αφορά η απόφαση. Ποιες διεκδικήσεις παραμένουν ενεργές.
Κλείνει οριστικά το όποιο παράθυρο παρέμενε ανοικτό για δικαστικές διεκδικήσεις των «κομμένων» δώρων που καταβάλλονταν στους συνταξιούχους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τον Μάιο του 2016 και μετά.
Το… λουκέτο βάζει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έτσι, όσον αφορά το πολυπαιγμένο σίριαλ των «αναδρομικών», παραμένει στο προσκήνιο μόνο η δικαστική διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων κύριων και επικουρικών συντάξεων, για το διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, το γνωστό 11μηνο για το οποίο κρίθηκε άλλωστε, αντισυνταγματική η περικοπή τους.
Στην πράξη, όπως εξηγούν οι ειδικοί, η νέα απόφαση του ΣτΕ έκρινε ως αβάσιμη την προσφυγή περίπου 16.000 συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών από το 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου και μετά, από περικοπές επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων. Κι εκτιμούν, πως δεν επηρεάζει την προσφυγή για τα αναδρομικά 11μηνου έως την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.
Αναλυτικά, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, με την υπ’αρίθμ. 1342/2023 απόφαση έκριναν ότι «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση» για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων δώρων και επιδομάτων από 13-5-2016 και μετά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος (“νόμος Κατρούγκαλου” ή Ν. 4387/2016).
Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, και όπως εξηγεί ο εξειδικευμένος σε ασφαλιστικά θέματα δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, έκρινε εάν πρέπει ή όχι να καταβάλλονται, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του ν. 4387/2016, δηλαδή από 13-5-2016 και για το μέλλον τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας, που είχαν καταργηθεί από το 2012 με τον ν. 4093/2012.
Να σημειωθεί εδώ, ότι η (τότε) κατάργησή τους είχε κριθεί αντισυνταγματική με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η αγωγή, από την οποία προέκυψε το προδικαστικό ερώτημα και μετέπειτα η πρόσφατη απόφαση ΣτΕ, αφορούσε διεκδίκηση στο πλαίσιο των επικουρικών συντάξεων. Ο κ. Μπούρλος όμως, σημειώνει πως παρ’ ότι έχουμε δει δημοσιοποιημένη μόνο μια μικρή περίληψη από την απόφαση, περιλαμβάνονται σκέψεις, αναφορικά με τα δώρα και το επίδομα και των κύριων συντάξεων. Η κρίση δε, του δικαστηρίου είναι ότι η μη πρόβλεψη και η μη καταβολή δώρων και επιδόματος από το νόμο Κατρούγκαλου, δεν παραβιάζει ούτε κάποια συνταγματική ρύθμιση, ούτε κάποιο περιουσιακό δικαίωμα προστατευόμενο από το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση περίπου 350.000 συνταξιούχων, η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καμία συνέπεια στις αξιώσεις των συνταξιούχων, για επιστροφή αναδρομικών σε επικούρηση και δώρα σχετικά με το 11μηνο (2015-2016), δηλαδή διεκδικήσεις για το διάστημα πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.
Μάλιστα, ο κ. Αποστολίδης, καλεί την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εργασίας και Δικαιοσύνης να δώσουν άμεση λύση στο θέμα εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και να αποδώσουν στους δικαιούχους αυτά που το ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο έχει κρίνει, δεδομένου ότι για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, βάσει προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ.