Μπαράζ κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, οι οποίες ενισχύονται με την έναρξη της λειτουργίας των δύο Κέντρων Βεβαίωσης και Είσπραξης.
του Γιώργου Παλαιτσάκη
Στο στόχαστρο των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ θα μπουν περίπου 584.000 φορολογούμενοι με αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση. Από τους οφειλέτες αυτούς όσοι χρωστούν ποσά μεγαλύτερα από 500 ευρώ κινδυνεύουν με κατασχέσεις σε κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους.
Ωστόσο, οι οφειλέτες της φορολογικής διοίκησης που βρίσκονται πιο κοντά στον κίνδυνο της απώλειας των περιουσιών τους είναι όσοι χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά απειλούνται και με διαπόμπευση από την ΑΑΔΕ, αν δεν συμμορφωθούν άμεσα με την υποχρέωσή τους είτε να εξοφλήσουν ολοσχερώς είτε να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από το σύνολο των 4.471.762 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση 2.032.278 είναι αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, καθώς δεν έχουν μεριμνήσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις την αποπληρωμή των χρεών τους.
Ήδη δε σε 1.448.703 απ’ αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα, ενώ στους υπόλοιπους 583.575 τα μέτρα αυτά θα ληφθούν εντός των προσεχών 2,5-3 ετών, εκτός εάν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι ΔΟΥ και οι λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επιβάλλουν κάθε μήνα κατασχέσεις σε περισσότερους από 7.000 οφειλέτες του Δημοσίου εναντίον των οποίων δύνανται να ληφθούν τέτοια μέτρα. Όμως οι ρυθμοί των κατασχέσεων επιταχύνονται κάθε χρόνο. Tο 2022 οι κατασχέσεις υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2021, ενώ οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 12,5% σε σύγκριση με τις επιβληθείσες κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Τα ΚΕΒΕΙΣ
Οι ρυθμοί επιβολής κατασχέσεων αναμένεται να ενταθούν σημαντικά από τον Σεπτέμβριο, μετά τις θερινές διακοπές, όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, από τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 θα ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά και ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων βεβαίωσης και είσπραξης φορολογικών εσόδων από τις ΔΟΥ του νομού Αττικής στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής.
Επιπλέον, από τις 22-1-2024 θα ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά και ενσωμάτωση αρμοδιοτήτων βεβαίωσης και είσπραξης φορολογικών εσόδων από τις ΔΟΥ του νομού Θεσσαλονίκης στο αντίστοιχο ΚΕΒΕΙΣ. Υπενθυμίζεται ότι τα ΚΕΒΕΙΣ έχουν αρμοδιότητα να εντοπίζουν και να διεκδικούν την είσπραξη οφειλών μεγάλου ύψους προς τη φορολογική διοίκηση.
Στο στόχαστρο των νέων αυτών υπηρεσιών θα μπουν κυρίως οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με οφειλές άνω των 300.000 προς το Δημόσιο.
Τα ΚΕΒΕΙΣ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, θα προβαίνουν και στην επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία μεγαλοοφειλετών καθώς επίσης και σε πλειστηριασμούς κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων. Στις νέες αυτές υπηρεσίες θα περιέλθει ουσιαστικά μεγάλο μέρος του φοροεισπρακτικού έργου των ΔΟΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Είσπραξης Οφειλών των ΚΕΒΕΙΣ θα είναι κυρίως οι εξής:
- Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών, όπως οι οφειλές εξειδικεύονται, καθορίζονται και ανακαθορίζονται με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
- Η λήψη αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.
- Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία
ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.
Ελάχιστες οι ρυθμίσεις
Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο, θα έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την 31η-7-2023, ημερομηνία στην οποία έληξαν οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις οφειλών του ν. 5036/2023 (αναβιώσεις παλαιών ρυθμίσεων 36 ή 72 δόσεων και 120 δόσεων και νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη της περιόδου από 1η-11-2021 έως 1η-2-2023).
Δυνατότητα υπαγωγής μεγάλου αριθμού οφειλετών του Δημοσίου στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν υπάρχει, δεδομένου ότι οι «κόφτες» που περιλαμβάνουν οι σχετικές διατάξεις περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων. Αλλά και από τους 220.000 που είναι δικαιούχοι υπαγωγής, έχουν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις της ΑΑΔΕ για ένταξη στις ρυθμίσεις περίπου 14.000 και ο αριθμός αυτός δεν
αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος Ιουλίου, που λήγουν οι σχετικές προθεσμίες.