Οι φωτεινοί σηματοδότες στους δρόμους φέρουν τρία φανάρια. Στο πράσινο προχωράμε, στο κόκκινο σταματάμε και στο πορτοκαλί… ο καθένας κάνει ό,τι θέλει!
Στο οδικό δίκτυο και, κυρίως σε κατοικημένες περιοχές, τα φανάρια είναι αυτά που ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οδηγοί υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις ενδείξεις των φωτεινών σηματοδοτών ρύθμισης της κυκλοφορίας, εκτός αν η ρύθμιση αυτής γίνεται από τροχονόμο.
Όλοι οι οδηγοί γνωρίζουν πως λειτουργούν τα φανάρια και, κυρίως το πράσινο και το κόκκινο. Αντίθετα, με το πορτοκαλί υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ των χρηστών του οδικού δικτύου, καθώς άλλοι περνούν με ταχύτητα όταν το αντικρίζουν και άλλοι σταματούν επί τόπου.
Τι λέει ο ΚΟΚ για το πορτοκαλί φανάρι
Σύμφωνα με το Άρθρο 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όταν ο οδηγός αντικρίσει το πορτοκαλί φανάρι ή κίτρινο σταθερό φως κυκλικής μορφής όπως είναι η επίσημη ονομασία του, υποχρεούται να σταματήσει, όπως και προ ερυθρού φωτός, εκτός αν βρίσκεται τόσο κοντά στο σηματοδότη, ώστε να μην μπορεί να ακινητοποιηθεί με ασφάλεια.
Αν ληφθεί υπόψη και η διάταξη του Άρθρου 24, που αναφέρει ότι η απότομη επιβράδυνση απαγορεύεται, εκτός αν την επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας και πως ο οδηγός μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό ταχύτητα μόνο αν αυτό δεν δημιουργεί κίνδυνο για τους υπόλοιπους οδηγούς ή δεν προκαλεί δυσχέρεια και αφού έχει προβεί σε σαφή και έγκαιρη προειδοποίηση, τότε όποιος πλησιάζει κοντά το φανάρι όταν αυτό ανάψει πορτοκαλί, έχει το δικαίωμα να περάσει.
Βέβαια, αυτό πρέπει να γίνει αν βρίσκεται πολύ κοντά στο φανάρι και δεν προλαβαίνει να φρενάρει. Σε περίπτωση που η αστυνομία τον εντοπίσει να περνά οριακά με κόκκινο και το όργανο θεωρήσει ότι προλάβαινε να σταματήσει, τότε μπορεί να βεβαιώσει πρόστιμο 80 €.