Περισσότερες από 25.000 δηλώσεις Ε9 έχουν συμπληρωθεί αυτόματα, στο πρώτο δίμηνο λειτουργίας της εφαρμογής, με βάση τα στοιχεία που αντλούνται από την πλατφόρμα myPROPERTΥ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, το 60% των συνολικά υποβαλλόμενων Ε9 συμπληρώνονται αυτόματα, εξέλιξη που οδηγεί στη μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Ωστόσο στον αέρα βρίσκεται ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτων και πλέον η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στο σύστημα, το οποίο, όπως φαίνεται, δεν λειτουργεί στην πιλοτική του μορφή.
Όπως προαναφέρθηκε, το 60% των δηλώσεων συμπληρώνονται αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι για 4 στις 10 δηλώσεις η αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή είναι αδύνατη, καθώς δεν έχει δηλωθεί σωστά ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ).
Ο ΑΤΑΚ έχει καθοριστικό ρόλο στην αυτόματη δήλωση Ε9, καθώς η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει στην περίπτωση που δεν έχει καταχωριστεί ο ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου κατά την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου στο myPROPERTY. Στην περίπτωση αυτή, η συμπλήρωση και υποβολή γίνεται από τους αγοραστές και πωλητές των ακινήτων.
Η διαδικασία για την αυτόματη υποβολή του Ε9 είναι τα εξής:
1. Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον πωλητή των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο αποκτών το ακίνητο, εφόσον έχει ήδη δικαίωμα επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
2. Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στο myPROPERTY δημιουργείται αυτόματα το Ε9 για κάθε συμβαλλόμενο (αγοραστή/στές και πωλητή/ τές), με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας που αφορούν είτε τον πίνακα 1 είτε τον πίνακα 2 αυτής. Αυτόματα συμπληρώνονται τα εξής στοιχεία:
– Για τον μεταβιβάζοντα, τα πεδία που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο.
– Για τον αποκτώντα, εφόσον δεν έχει δικαίωμα στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο, τα πεδία που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του μεταβιβάζοντα. Εάν έχει ήδη δικαίωμα στο ακίνητο και έχει συμπληρώσει τον σχετικό ΑΤΑΚ κατά την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY, τα πεδία που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο ΑΤΑΚ και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο Ακινήτων.
– Για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία που αφορούν το είδος του εμπραγμάτου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου, το έτος γέννησης και τον ΑΦΜ του επικαρπωτή συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY.
– Για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία “αριθμός συμβολαίου”, “ΑΦΜ συμβολαιογράφου” και “ημερομηνία συμβολαίου” συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή myPROPERTY.
– Για όλους τους συμβαλλόμενους, η στήλη “Κωδικός Μεταβολής” της δήλωσης στοιχείων ακινήτων συμπληρώνεται με τον κωδικό 1 σε περίπτωση δήλωσης νέου ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος, με τον κωδικό 2 σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος ή με τον κωδικό 3 σε περίπτωση διαγραφής του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος. Στο πεδίο “σημειώσεις του φορολογούμενου” αναγράφεται η φράση “Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY”.
3. Οι φορολογούμενοι λαμβάνουν ηλεκτρονική ειδοποίηση και e-mail και ενημερώνονται για τη δημιουργία του Ε9.
4. Το Ε9 που δημιουργείται αυτόματα θεωρείται ότι έχει οριστικώς υποβληθεί.
5. Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε αναντιστοιχίας μεταξύ του μεταβιβαστικού συμβολαίου και της αυτόματης δήλωσης Ε9, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει εντός της νόμιμης προθεσμίας τροποποιητική δήλωση Ε9.
Τον Δεκέμβριο οι αιτήσεις για τα καταπατημένα
Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να εκδοθούν οι πρώτες αποφάσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόδοση των 100.000 καταπατημένων εκτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου στους σημερινούς ιδιοκτήτες. Αμέσως μετά, και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του έτους, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσει σε λειτουργία ειδικό πληροφοριακό σύστημα “Αιτήσεων Εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων”. Σύμφωνα με τον νόμο, για την υποβολή αίτησης εξαγοράς οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν παράβολο 3.000 ευρώ, το οποίο συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς. Παράλληλα, η αίτηση εξαγοράς συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
– Τοπογραφικό διάγραμμα.
– Αεροφωτογραφίες είτε του έτους 1992 ή προγενέστερες ή του 1982, ανάλογα με την περίπτωση.
– Φύλλο προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας οικοπέδου ή γηπέδου.
– Βεβαίωση όρων δόμησης.
– Οικοδομική άδεια, εφόσον αυτή υπάρχει.
– Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.
– Πράξη προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.
Εφόσον εγκριθεί το αίτημα, η εξαγορά των ακινήτων θα γίνει στην αντικειμενική τους αξία, ωστόσο προβλέπονται σημαντικές εκπτώσεις, που δυνητικά μπορούν να φτάσουν στο 80% της αξίας του ακινήτου. Σύμφωνα με τον νόμο, η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αφορά περιπτώσεις:
– Με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992.
– Με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια, εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση –π.χ. βιοτεχνία– του ιδιώτη) πριν από το 1982.