Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε επί του ερωτήματος εάν, με βάση δεδομένο πραγματικό είναι δυνατόν να επανέλθει στην υπηρεσία κατά τις διατάξεις του ν. 4151/2013, παραιτηθείς υπάλληλος, ο οποίος υπέβαλε σχετικό αίτημα, επικαλούμενος συνταξιοδοτική πλάνη.
Σύμφωνα με την υπ’αρ. 52/2023 Γνωμοδότηση, “ο Μ.Ν υπέβαλε παραίτηση προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί με τη συνδρομή των προϋποθέσεων της ευεργετικής συνταξιοδοτικής διάταξης του άρθρου 1 παρ.1 περ. α΄του π.δ.169/2007 ως ίσχυε, πριν την αντικατάστασή της από το άρθρο 6 παρ. 1α του ν.3865/2010, με θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2010, συμπλήρωση 20ετίας και ως πατέρας τριών (3) τέκνων με επιμέλεια και των τριών και άνευ ορίου ηλικίας (βλ. αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος). Πράγματι, η εν λόγω διάταξη απαιτούσε για τους άνδρες υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν τρία τουλάχιστον τέκνα, να είναι χήροι ή διαζευγμένοι, να έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών, με εικοσαετή πλήρη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία και χωρίς να απαιτείται όριο ηλικίας, με πρόβλεψη άμεσης καταβολής σύνταξης.
Στη συνέχεια, μετά την αντικατάστασή της από το άρθρο 6 παρ.1α του ν. 3865/2010, στα πλαίσια της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου, επήλθαν δυσμενείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων με τρία τουλάχιστον παιδιά, με ταυτόχρονη πρόβλεψη τριετούς μεταβατικής περιόδου. Συγκεκριμένα, άλλαξαν οι προϋποθέσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και απαιτούνταν τόσο οι γυναίκες υπάλληλοι όσο και οι 13 άνδρες να έχουν τρία τουλάχιστον παιδιά, και επιπλέον εικοσιένα (21) έτη πλήρη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία από 1.1. 2011, εικοσιτρία (23) έτη από 1.1.2012 2012 και εικοσιπέντε έτη από 1.1.2013 και εντεύθεν.
Επιπλέον, θεσπίστηκε για πρώτη φορά ηλικία συνταξιοδότησης για τους υπαλλήλους της κατηγορίας αυτής. Ο Μ.Ν. πληρούσε εν μέρει τις προϋποθέσεις, και τούτο διότι, είχε πλήρη 20ετία πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, ήταν διαζευγμένος και πατέρας τριών τέκνων, των οποίων όσο ήταν ανήλικα είχε την επιμέλεια του μικρότερου τέκνου και την αποκλειστική γονική μέριμνα (εμπεριέχεται και η επιμέλεια) των δύο μεγαλύτερων τέκνων, δυνάμει των με αριθμό 40/ΕΜ88/2004/2005 και19/ΕΓδΜ11/2006 δικαστικών αποφάσεων του Πρωτοδικείου Άμφισσας, πλην όμως το μεγαλύτερο τέκνο του το έτος 2010 είχε ήδη ενηλικιωθεί- και όχι επειδή , κατά το διατακτικό των αποφάσεων, είχε την επιμέλεια του ενός και τη γονική μέριμνα των άλλων δύο, όπως πεπλανημένα εκλαμβάνει η ερωτώσα υπηρεσία. Είναι δε σημαντικό ότι και μετά την αντικατάσταση της ανωτέρω διάταξης, πληρούσε εν μέρει τις προϋποθέσεις, ως τρίτεκνος πατέρας, χωρίς πλέον να απαιτείται να είναι πατέρας ανήλικων ή ανίκανων τέκνων, είχε δε συμπληρώσει 21 έτη ασφάλισης το 2011, πλην όμως δεν μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί λόγω ορίου ηλικίας σύμφωνα με τις αλλαγές που επέφερε ο ν. 4336/2015 (Α΄94)5 .
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η βούληση του δηλώσαντος σχηματίσθηκε μέσα σε πεπλανημένο περιβάλλον, εξαιτίας ανακριβών περί της νομικής πραγματικότητας παραστάσεων, που αν γνώριζε την παραπάνω έλλειψη δεν θα υπέβαλε την παραίτησή του ενάμισυ χρόνο πριν την υποχρεωτική συνταξιοδότησή του (12.3.2024). Δηλαδή, εάν γνώριζε την αληθινή νομική του κατάσταση ως προς τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, ζητήματα δηλαδή που άπτονται της ορθής ερμηνείας και εφαρμογής της πολύπλοκης και διαρκώς μεταβαλλόμενης συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, δεν θα είχε υποβάλλει την παραίτησή του. Επομένως, ενόψει του ότι η αίτησή του υποβλήθηκε στον φορέα εμπρόθεσμα, εντός τριμήνου από την ημερομηνία του εγγράφου της Β΄ Διεύθυνσης Απονομής Συντάξεων και Εφάπαξ Δημοσίου, και η πλάνη του αφορά τους όρους και προϋποθέσεις της συνταξιοδότησής του, είναι δυνατή η επάνοδος στην υπηρεσία του Μ.Ν. λόγω πλάνης.” (nsk.gr)