Πιο αυστηρό πλαίσιο και φορολόγηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Ραλλού Αλεξοπούλου
Σε ΦΠΑ και τέλη που ισχύουν για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα υπόκεινται όσοι αποκτούν εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή και περισσότερων ακινήτων. Μάλιστα το πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα πιο αυστηρό, αν κριθεί απαραίτητο, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων το οποίο «εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε καλύτερη ισορροπία ώστε να μην έχουμε τόσο μεγάλη πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές» συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «στόχος δεν είναι να σκοτώσουμε έναν θεσμό που έχει οικονομικό αποτέλεσμα για τη χώρα».
Βιβλία στην εφορία, απόδοση ΦΠΑ, τέλος διαμονής
Οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή το νέο έτος. Η καταβολή του ΦΠΑ θα υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση σε τουλάχιστον 3 ακίνητα, να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία, να προχωρήσουν στη σύσταση εταιρείας, να προσλάβουν λογιστή για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, να καταχωρούν έσοδα- έξοδα στο myDATA, να αποδίδουν ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τέλη που καταβάλλουν σήμερα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως το τέλος διαμονής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το νέο έτος το συγκεκριμένο τέλος αυξάνεται από 0,5 – 4 ευρώ που είναι τώρα, σε 1,5 έως 10 ευρώ. Αλλαγή την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ. Βασική επιδίωξη η άντληση περί των 300 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ειδικού Αποθεματικού για φυσικές καταστροφές ώστε το ποσό να αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και το εισόδημα που αποκτούν φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστές:
- 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ
- 35% για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και
- 5% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η ΠΟΜΙΔΑ με ανακοίνωση της σημειώνει ότι το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επέτρεψε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες τα προηγούμενα χρόνια να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους, να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να προσφέρουν στην εθνική οικονομία έσοδα και συνάλλαγμα. Ωστόσο επισημαίνουν ότι «αν η Πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα θα πρέπει να μεριμνήσει πως θα εκσυγχρονιστούν τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα και όχι τα ακίνητα που άνοιξαν και εκσυγχρονίστηκαν για να διατεθούν στη βραχυχρόνια μίσθωση. Εν πάση περιπτώσει θεωρούμε ότι το όριο των τριών ακινήτων που τίθεται προκειμένου να ενταχθεί η δραστηριότητα υποχρεωτικά στον ΦΠΑ είναι πολύ μικρό και ασφυκτικό, και θα οδηγήσει (εξαιτίας των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται) σε έξοδο χιλιάδων μικροϊδιοκτητών από την αγορά και απώλεια εσόδων για τους ίδιους και το Δημόσιο, ή ακόμα χειρότερα στην παραοικονομία η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στρέβλωση του ανταγωνισμού».
Πιο εντατικοί έλεγχοι
Πέρα από τις αλλαγές που έρχονται στο σκέλος της φορολόγησης στη βραχυχρόνια μίσθωση, η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με βάση το οποίο ελληνικές και ψηφιακές πλατφόρμες (βραχυχρόνιας μίσθωσης κ.α.) να αποστέλλουν στοιχεία των συναλλαγών τους στην ΑΑΔΕ, δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού φορολογητέας ύλης που έχει αποκρυβεί από τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις πλατφόρμες.
Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε διασταυρώσεις στοιχείων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παραβάσεις, δηλαδή εάν έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά. Σημειώνεται ότι ήδη οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων διαβιβάζουν μία φορά τον χρόνο στην ΑΑΔΕ όλα τα δεδομένα.
Σήμερα, εκτός απροόπτου, η ΑΑΔΕ προχωρά σε ένα νέο και πιο λεπτομερές μνημόνιο συνεργασίας με τις μεγαλύτερες πλατφόρμες, δηλαδή την Airbnb, την Booking και την RBO Expedia. Με βάση το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να λαμβάνει πιο αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους. Τα στοιχεία που θα αποστέλλονται σε πιο σύντομους ρυθμούς θα είναι πλήρως επεξεργασμένα από τις πλατφόρμες, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι δίνουν ψεύτικο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου.
Αφού η ΑΑΔΕ προχωρήσει σε ελέγχους, θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει τους ιδιοκτήτες που κρύβουν μέρος των εισοδημάτων που εισπράττουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ή και όσους ενοικιάζουν και δεν έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα δηλαδή δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).