Τράπεζα της Ελλάδος – Συχνές ερωτήσεις
- Ποια είναι τα ελάχιστα ποσά κάλυψης για την υποχρεωτική ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων;
Σύμφωνα με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 195/3/29.11.2021, από 1.1.2022 τα ελάχιστα ποσά κάλυψης της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων είναι:
– Σε περίπτωση σωματικής βλάβης 1.300.000 ευρώ, ανά θύμα.
– Σε περίπτωση υλικής ζημίας 1.300.000 ευρώ, ανά ατύχημα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων.
- Το ασφαλιστήριό μου λήγει σύντομα και προτίθεμαι να συνάψω σύμβαση ασφάλισης με άλλη ασφαλιστική επιχείρηση. Υποχρεούται η νέα ασφαλιστική επιχείρηση να λάβει υπόψη της ότι δεν έχω εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα μέσα στα τελευταία 5 χρόνια και να μου παράσχει σχετική έκπτωση στα ασφάλιστρα;
Η προηγούμενη ασφαλιστική σας επιχείρηση έχει την υποχρέωση να σας χορηγήσει βεβαίωση ότι δεν προέκυψαν αξιώσεις τρίτων εναντίον της μέσα στην τελευταία πενταετία ή για όλες τις περιπτώσεις που χρειάστηκε σε αυτό το διάστημα να αποζημιώσει τρίτους δυνάμει της μεταξύ σας σύμβασης ασφάλισης. Ωστόσο, δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο η νέα ασφαλιστική σας επιχείρηση να σας παράσχει έκπτωση στο ασφάλιστρο εξ αυτού του λόγου.
- Έχω εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και η ασφαλιστική επιχείρηση του υπαίτιου οχήματος δεν με αποζημιώνει με το ποσό που ζήτησα. Μπορείτε να μεσολαβήσετε για την αποζημίωσή μου;
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι αρμόδια για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ των ασφαλισμένων/ληπτών ασφάλισης ή, στην περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων, τρίτων ζημιωθέντων και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Επομένως, αν αμφισβητείτε το ύψος της αποζημίωσης ή τους λόγους για τους οποίους η ασφαλιστική επιχείρηση αρνείται την καταβολή της, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να παρέμβει.
Για την εξωδικαστική επίλυση ιδιωτικών διαφορών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης. Πατήστε εδώ για πληροφορίες σχετικά με το θεσμό της Διαμεσολάβησης.
- Τι πρέπει να κάνω αν εμπλακώ σε τροχαίο ατύχημα στην Ελλάδα;
Η διαδικασία εξαρτάται κυρίως από τη φύση του ατυχήματος και τη συμφωνία (ή ασυμφωνία) μεταξύ των οδηγών για την υπαιτιότητα. Σε περιπτώσεις θανατηφόρων τροχαίων ή ατυχημάτων με σωματικές βλάβες, ή σε περίπτωση εγκατάλειψης του θύματος από τον υπαίτιο οδηγό, στον τόπο του ατυχήματος καλείται και το Ανακριτικό της Τροχαίας, εκτός από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Οι εμπλεκόμενοι οδηγοί μπορούν να εντάξουν το συμβάν στο πλαίσιο του Φιλικού Διακανονισμού, εφόσον συμφωνούν για την υπαιτιότητα και το ατύχημα εμπίπτει στα σχετικά όρια αποζημίωσης, ή να υποβάλουν δήλωση-αναγγελία τροχαίου ατυχήματος καθένας ξεχωριστά στην ασφαλιστική του επιχείρηση. Επίσης, ο ανυπαίτιος οδηγός μπορεί να στραφεί απευθείας στην ασφαλιστική επιχείρηση του υπαιτίου και να ζητήσει την αποζημίωσή του, χρησιμοποιώντας την αίτηση αποζημίωσης που προβλέπεται στην Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 87/5.4.2016 .
Όλα τα σχετικά έντυπα (Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος, αίτησης αποζημίωσης κλπ) δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιηθούν, ωστόσο συνιστάται η χρήση τους προς διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημίωσης.
- Τι είναι ο Φιλικός Διακανονισμός (ή Σύστημα Άμεσης Πληρωμής) και πότε ενεργοποιείται; Ποιες ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι μέλη;
Πρόκειται για ιδιωτική συμφωνία μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, εφόσον ασκούν τον κλάδο υποχρεωτικής ασφάλισης της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας που καθιερώνει Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Σ.Α.Π.), σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος επιτρέπεται στην ασφαλιστική επιχείρηση του αναίτιου οδηγού να τον αποζημιώσει για λογαριασμό της ασφαλιστικής επιχείρησης που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.
Tο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής ενεργοποιείται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις:
1. Το τροχαίο συνέβη μεταξύ δύο οχημάτων
2. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και των δύο οχημάτων συμμετέχουν στο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής,
3. Οι δύο εμπλεκόμενοι οδηγοί συμπληρώνουν και υπογράφουν το έντυπο φιλικής δήλωσης, και
4. Το ποσό της αποζημίωσης για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες δεν υπερβαίνει τα συγκεκριμένα όρια που θέτει η προαναφερθείσα συμφωνία.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Φιλικό Διακανονισμό μπορείτε να αντλήσετε στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος .
- Προβλέπονται κυρώσεις στην περίπτωση που η ασφαλιστική επιχείρηση παραβιάζει τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από την ασφαλιστική νομοθεσία, κατά τη διαδικασία διακανονισμού των αποζημιώσεων από τροχαία ατυχήματα;
Εφόσον η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώσει τέτοια παράβαση από ασφαλιστική επιχείρηση, μπορεί να της επιβάλει πρόστιμο μέχρι 100.000,00 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής μέχρι 300.000,00 ευρώ.
- Είμαι θύμα τροχαίου ατυχήματος. Πώς πρέπει να υποβάλω την αίτηση αποζημίωσης προς την ασφαλιστική επιχείρηση του υπαίτιου οχήματος;
Η αίτηση αποζημίωσης υποβάλλεται με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο (επιστολή, φαξ, μήνυμα κινητής τηλεφωνίας, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) προς την ασφαλιστική επιχείρηση του υπαίτιου οχήματος (άρθρο 6α παρ. 2 του π.δ. 237/86 και άρθρο 4 παρ. 1 της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 87/5.4.2016).
- Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, πώς μπορώ να μάθω τα στοιχεία επικοινωνίας της ασφαλιστικής επιχείρησης του υπαίτιου οχήματος;
Η ασφαλιστική επιχείρηση υποχρεούται να τηρεί στον ιστοχώρο της επικαιροποιημένα τα στοιχεία επικοινωνίας (fax, διεύθυνση e-mail, αριθμοί τηλεφώνων, διεύθυνση γραφείων) για την υποβολή προς αυτήν αιτήσεων αποζημίωσης και σχετικών εγγράφων.
- Ποια στοιχεία πρέπει να περιλαμβάνονται στην αίτηση αποζημίωσης προς την ασφαλιστική επιχείρηση του υπαίτιου οχήματος;
Η αίτηση αποζημίωσης περιλαμβάνει οπωσδήποτε τα στοιχεία του αιτούντος και του ζημιογόνου οχήματος, τον χρόνο και τον τόπο του ατυχήματος, καθώς και περιγραφή των συνθηκών σύγκρουσης των οχημάτων. Δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή συγκεκριμένου ποσού αποζημίωσης, αφού είναι πιθανό να μην έχει αποτιμηθεί πλήρως η ζημία σε τόσο πρώιμο στάδιο. (Υπόδειγμα αίτησης αποζημίωσης περιλαμβάνεται στο Παράρτημα της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 87/5.4.2016).
- Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, έχω υποχρέωση να το δηλώσω στην ασφαλιστική μου επιχείρηση;
Ο λήπτης της ασφάλισης ή ο ασφαλισμένος πρέπει χωρίς καθυστέρηση, και το αργότερο εντός προθεσμίας οκτώ (8) εργάσιμων ημερών αφότου έλαβε γνώση για το ατύχημα, να υποβάλει δήλωση ατυχήματος προς την ασφαλιστική του επιχείρηση.
- Για την περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, πού υπάρχουν διαθέσιμα τα έντυπα αίτησης αποζημίωσης και δήλωσης ατυχήματος;
Η ασφαλιστική επιχείρηση υποχρεούται να παραδώσει στον λήπτη της ασφάλισης το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, στο οποίο επισυνάπτονται τα έντυπα αίτησης αποζημίωσης και δήλωσης ατυχήματος.
Το έντυπο φιλικής δήλωσης τροχαίου ατυχήματος υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος .
- Είχα τροχαίο ατύχημα στην Ελλάδα και υπέβαλα αίτηση αποζημίωσης προς την ασφαλιστική επιχείρηση του υπαίτιου οχήματος για υλικές ζημιές. Προβλέπεται προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την ασφαλιστική επιχείρηση;
Η ασφαλιστική επιχείρηση οφείλει να διενεργήσει την πραγματογνωμοσύνη μέσα σε 15 ημέρες από τότε που ενημερώθηκε, με οποιονδήποτε τρόπο, για το τροχαίο ατύχημα.
- Προβλέπεται προθεσμία για το διακανονισμό της ζημίας από την ασφαλιστική επιχείρηση;
Η ασφαλιστική επιχείρηση υποχρεούται, μέσα σε τρεις (3) μήνες από την κοινοποίηση της αίτησης αποζημίωσης, να υποβάλει εγγράφως αιτιολογημένη προσφορά αποζημίωσης ή, σε περίπτωση που η ευθύνη αμφισβητείται ή η ζημία δεν έχει αποτιμηθεί, αιτιολογημένη απάντηση επί της αίτησης του ζημιούμενου.
Ο χρόνος, ο τρόπος και ο τόπος καταβολής της αποζημίωσης αναγράφονται στην προσφορά αποζημίωσης. Ο χρόνος πληρωμής δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα (10) ημέρες από την προσφορά και η καταβολή της αποζημίωσης, εφόσον υπερβαίνει τα 100 ευρώ, πραγματοποιείται είτε με έκδοση δίγραμμης επιταγής στο όνομα του ζημιωθέντος είτε με κατάθεση σε τραπεζικό του λογαριασμό.
- Μετά το πέρας του διακανονισμού της ζημίας από την ασφαλιστική επιχείρηση, προβλέπεται δυνατότητα πρόσβασης στα έγγραφα του φακέλου της ζημίας από τα πρόσωπα που θεμελιώνουν έννομο συμφέρον;
Ο ασφαλισμένος και ο ζημιωθείς δικαιούνται να παραλαμβάνουν αντίγραφα όλων των εγγράφων που τηρούνται από την ασφαλιστική επιχείρηση σχετικά με τη ζημία που τους αφορά, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
- Έχω εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και θέλω να αποζημιωθώ από την ασφαλιστική μου επιχείρηση. Έχω αυτή τη δυνατότητα;
Σε αυτή την περίπτωση και, εφόσον οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις όλων των εμπλεκομένων οχημάτων συμμετέχουν στο Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού/Σύστημα Άμεσης Πληρωμής, μπορείτε να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική σας επιχείρηση.
Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην ασφαλιστική σας επιχείρηση ή στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας .
- Ενεπλάκην σε τροχαίο ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα ή με όχημα του οποίου ο οδηγός είναι άγνωστος. Πού πρέπει να απευθυνθώ για να αποζημιωθώ;
Πρέπει να επικοινωνήσετε με το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων .
- Πού μπορώ να αναζητήσω στοιχεία για την επωνυμία, τη διεύθυνση της ασφαλιστικής επιχείρησης της αλλοδαπής (ΕΕ/ΕΟΧ), τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, το όνομα και τη διεύθυνση του αντιπροσώπου της στην Ελλάδα, του υπευθύνου για τον διακανονισμό
Τα εθνικά Κέντρα Πληροφοριών είναι αρμόδια για την παροχή αυτών των στοιχείων.
Πιο συγκεκριμένα, κάθε πρόσωπο (φυσικό/νομικό) που ζημιώθηκε από τροχαίο ατύχημα ή έχει έννομο συμφέρον δικαιούται να ζητεί και να λαμβάνει τις παραπάνω πληροφορίες από το Κέντρο Πληροφοριών του κράτους-µέλους διαμονής του ή του κράτους-µέλους του οποίου φέρει πινακίδα το όχημα ή του κράτους-µέλους όπου συνέβη το ατύχημα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ελληνικό Κέντρο Πληροφοριών .
- Τι είναι η Πράσινη Κάρτα και πότε πρέπει να τη ζητήσω; Ποιος την εκδίδει;
Η Πράσινη Κάρτα ή Πιστοποιητικό Διεθνούς Ασφάλισης πιστοποιεί και εγγυάται την ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων στις χώρες που μετέχουν στο Σύστημα της Πράσινης Κάρτας, σύμφωνα με τους όρους και τα όρια κάλυψης που ισχύουν στη χώρα του ατυχήματος.
Η Πράσινη Κάρτα εκδίδεται με ευθύνη του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης κάθε χώρας.
Χορηγείται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη ενός Γραφείου, οι οποίες με τη σειρά τους τις παρέχουν στους πελάτες τους σε περίπτωση που αυτοί θέλουν να κυκλοφορήσουν έξω από τα σύνορα της χώρας.
Η Πράσινη Κάρτα απαγορεύεται να εκδοθεί για οχήματα με ξένη πινακίδα κυκλοφορίας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης .