Επιβλήθηκε ποινή 18 μηνών. Της αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά, αυτό του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ένοχη κατά πλειοψηφία έκρινε το Εφετείο την αναισθησιολόγο για την υπόθεση της μικρής Μελίνας, η οποία εισήχθη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου για μια χειρουργική επέμβαση “ρουτίνας” και έχασε τη ζωή της.
Σύμφωνα με το cretalive.gr, στην αναισθησιολόγο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, ενώ της αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά, αυτό του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Όπως έγραψε το dikastiko.gr, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, η κατηγορούμενη δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων επί τετράωρο από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημμάτων, ενώ υπήρξαν και στιγμές που υπερασπιζόμενη την αθωότητά της ξέσπασε.
“Θα το λέω μέχρι να πεθάνω. Το παιδί δεν έμεινε δευτερόλεπτο χωρίς να λαμβάνει επαρκή οξυγόνωση. Τι πιστεύετε ότι έκανα; Θεέ μου βοήθα; Ή καθόμουν και έβλεπα το παιδί να πεθαίνει και έκανα το σταυρό μου;” είπε στην απολογία της.
“Δεν μπορεί όλοι οι άλλοι γιατροί να λένε ψέματα για να με υποστηρίξουν. Το παιδί είχε και τα τρία συμπτώματα. Βρογχοσπασμό, βραδυκαρδία και υπόταση που δείχνουν ξεκάθαρα αναφυλακτικό σοκ” πρόσθεσε.
Την οικογένεια της άτυχης Μελίνας εκπροσωπεί ο δικηγόρος Γιώργος Κοκοσάλης, ενώ συνήγοροι υπεράσπισης της αναισθησιολόγου είναι η Αλεξάνδρα Σπανάκη και ο Γιώργος Στειακάκης. Σε δήλωσή της, η κυρία Σπανάκη ανέφερε:
“Η εντολέας μας απήντησε ενδελεχώς, με ακρίβεια και επιστημονική επάρκεια σε όλες τις ερωτήσεις που της απηύθυνε το δικαστήριο κατά την πολύωρη απολογία της. Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια την θεραπευτική αντιμετώπιση και δεν άφησε περιθώρια για το ότι ήταν ιατρικώς ενδεδειγμένη.
Ο θάνατος του παιδιού τη συγκλόνισε ως γιατρό και ως άνθρωπο αλλά δε θα μπορούσε με κανέναν τρόπο να τον αποτρέψει εφόσον ήταν αποτέλεσμα της καταστροφικής επίδρασης της αναφυλακτικης αντίδρασης στον οργανισμό του”.
“Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και αναμένουμε την απόφαση”, δήλωσε λακωνικά ο Γιώργος Κοκοσάλης.
Υπόθεση μικρής Μελίνας: Το ιστορικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται ότι η αναισθησιολόγος είχε αθωωθεί πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου το 2021. Ωστόσο, ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο να κηρυχθεί ένοχη η κατηγορούμενη. Μετά την απαλλακτική για τη γιατρό πρωτόδικη απόφαση, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων (δευτεροβάθμιο δικαστήριο) είχε απορρίψει ως απαράδεκτη την έφεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας, με αποτέλεσμα να παραμείνει η πρωτόδικη αθωωτική για τη γιατρό απόφαση.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, υποβλήθηκε αίτηση αναίρεσης από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων. Η αίτηση είχε συζητηθεί από το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τον περασμένο Φεβρουάριο και έγινε τελικά δεκτή στις αρχές Μαΐου. Ως εκ τούτου, η δίκη σε δεύτερο βαθμό διεξάγεται εκ νέου.
Στο μεταξύ, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου καλείται να καταβάλει αποζημίωση, σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ (συγκεκριμένα 460.000 ευρώ) για ψυχική οδύνη στην οικογένεια της Μελίνας Παρασκάκη.