Τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν ακόμη καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση ορισμένων υποθέσεων πολιτών στα γραφεία του Κτηματολογίου εξήγησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Θεόδωρος Χαλκίδης μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Το θέμα με τις φυσικές ουρές έξω από τα γραφεία με τον τρόπο που το διευθέτησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν το βλέπουμε πλέον. Το κακό είναι ότι εξαλείφουμε, κρύβουμε μια φυσική ουρά και την αντικαθιστούμε με μια ψηφιακή ουρά. Ένα από τα βασικά προβλήματα του Κτηματολογίου είναι η καθυστέρηση στο να καταχωρήσει πράξεις. Υπάρχουν γραφεία που καθυστερούν και τρεις και τέσσερις και πέντε και έξι μήνες ακόμη και ηλεκτρονικά» σημείωσε ο Χαλκίδης, εξηγώντας και τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. «Τα Κτηματολόγια καθυστερούν στο νομικό έλεγχο, δηλαδή σωρεύονται υποθέσεις ακόμα και ηλεκτρονικά, έρχονται οι πολίτες και παίρνουν ένα ενιαίο αριθμό πρωτοκόλλου, μαζεύεται μια στοίβα, γίνεται ένα μποτιλιάρισμα με υποθέσεις και δεν υπάρχει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορεί να τις διεκπεραιώσει άμεσα. Και ναι μεν ο νόμος λέει ότι υπάρχει ένα πενθήμερο για να γίνει νομικός έλεγχος, στην πράξη όμως, μιλάμε για πάνω από 50 ημέρες», συμπλήρωσε.
Τι ζητεί ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου
Ο κ. Χαλκίδης ανέφερε και προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η λύση που προτείνουμε πάνω σε αυτό είναι να περιοριστεί ο νομικός έλεγχος στα σημεία που είναι επί ποινή απολύτου ακυρότητας και να μην υπάρχει ένα τεράστιο εύρος στον υπάλληλο που διενεργεί τον έλεγχο. Αν τα πράγματα είναι καθορισμένα, γνωστά και στα δύο μέρη, και σε αυτόν που φτιάχνει το συμβόλαιο και σε αυτόν που το ελέγχει και υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανόνας, θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να γίνει ο έλεγχος και πιο γρήγορα. Αν όμως σε μια υπόθεση ο άνθρωπος που διενεργεί τον έλεγχο θεωρεί πρέπον να πάει 60 και 70 χρόνια πίσω να τσεκάρει τίτλους, εκεί έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Σήμερα έχουμε τις βεβαιώσεις των μηχανικών και εκεί πρέπει να εστιάσουμε αν υπάρχει κάποιο λάθος», είπε.
«Το κλειδί σε όλη αυτήν την ιστορία δεν είναι να ψηφιοποιήσουμε όλη την γραφειοκρατία, αλλά να μπορέσουμε να βγάλουμε από τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου πράγματα τα οποία δεν απαιτούνται ή έχουν εμφιλοχωρήσει στο πλαίσιο της είσπραξης του φόρου και του ελέγχου της νομιμότητας από τον συμβολαιογράφο. Ο συμβολαιογράφος κάνει τον έλεγχο και ελέγχει τη νομιμότητα και της πράξης και του ακινήτου ως οφείλει. Αλλά από κει και πέρα το να έρχονται και να είναι προαπαιτούμενα πιστοποιητικά που δεν έχουν να κάνουν με τη μεταβίβαση του ακινήτου, προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση » συμπλήρωσε.
Εμείς έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το Κτηματολόγιο και υπάρχει ανταπόκριση σημείωσε μεταξύ άλλων. «Yπάρχει ανταπόκριση και για τα πρόδηλα σφάλματα να προκύψει μια ρύθμιση και να περιοριστεί ο νομικός έλεγχος. Τα έχουμε πει πολλές φορές και στην προηγούμενη διοίκηση και στην τωρινή, έχουμε βρει ευήκοα ώτα, αλλά αναμένουμε να δούμε και το αποτέλεσμα», τόνισε.
Ερωτηθείς εάν τα προβλήματα μπορούν να λυθούν είπε πως «είναι θέμα νομοθετικής ρύθμισης. Όσο πιο γρήγορα προκύψει μια ρύθμιση τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε και αποτέλεσμα».