Κλείνουν τον Ιανουάριο – 150.000 εκκρεμείς υποθέσεις θα επιχειρηθεί να κλείσουν με επιστράτευση δικηγόρων
Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή απασχολεί έντονα το υπουργείο και όσον αφορά το Ελληνικό Κτηματολόγιο, στο οποίο όμως το έργο της κτηματογράφησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο στόχος για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης έχει πλέον μετατεθεί για το 2025. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ]
Τις 150.000 προσεγγίζουν οι εκκρεμότητες (συμβόλαια προς μεταγραφή κ.ο.κ.) στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Παρ’ όλα αυτά ο φορέας δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τον στόχο του κλεισίματος των υποθηκοφυλακείων τον Ιανουάριο του 2024, ως κομβικό σημείο για τη μετάβαση στη νέα εποχή της διαχείρισης της νομικής πληροφορίας για την ιδιοκτησία. Και για τον σκοπό αυτό θα προσπαθήσει να επιστρατεύσει ιδιώτες δικηγόρους, προσφέροντάς τους μεγαλύτερες αμοιβές και τη δυνατότητα εργασίας από απόσταση, προκειμένου να κάνουν τον πρώτο νομικό έλεγχο των συμβολαίων και των λοιπών πράξεων που εκκρεμούν.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε την Τρίτη ο Κώστας Κυρανάκης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αρμοδιότητα το κτηματολόγιο. «Η μετάπτωση από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία δεν γίνεται χωρίς προβλήματα. Ηδη υπάρχουν 150.000 εκκρεμείς (σ.σ. προς καταχώριση στο κτηματολόγιο) πράξεις, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν όταν γίνει η πλήρης μετάπτωση (σ.σ. κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων) τον Ιανουάριο του 2024», ανέφερε χθες, σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους.
Οπως εξήγησε, ο βασικός λόγος των καθυστερήσεων είναι ο νομικός έλεγχος των πράξεων, που σε κάποια γραφεία εκκρεμεί έως και 3 χρόνια! «Είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε, να μηδενίσουμε τις εκκρεμότητες, φτιάχνοντας ένα όχημα με δικηγόρους από τους δικηγορικούς συλλόγους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας», σημείωσε.
Το υπουργείο ελπίζει ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό δικηγόρων (πιστοποιούνται από τους συλλόγους τους και συνεργάζονται «με το κομμάτι» με το Ελληνικό Κτηματολόγιο) με δύο τρόπους: α) δημιουργώντας μια ψηφιακή πλατφόρμα (θα είναι έτοιμη στις 15 Οκτωβρίου), ώστε οι δικηγόροι να μη χρειάζεται, όπως σήμερα, να εργάζονται από τα κτηματολογικά γραφεία, αλλά να μπορούν να κάνουν νομικό έλεγχο σε εκκρεμούντα συμβόλαια από το σπίτι τους και β) αυξάνοντας την αμοιβή τους. Ως προς την ποιότητα του παραγόμενου έργου, υποστήριξε ότι δικηγόροι οι οποίοι θα έχουν υψηλό ποσοστό λαθών κατά τον νομικό έλεγχο συμβολαίων θα «αποβάλλονται» από το σύστημα, χωρίς να διευκρινίσει με ποιο τρόπο. Παράλληλα, το υπουργείο θα δώσει δικαίωμα υπογραφής και στους αναπληρωτές προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων, «ώστε να αυξήσουμε όσους εξετάζουν τις εισηγήσεις των δικηγόρων και να ανασάνει το σύστημα».
Πάντως η χρήση «εξωτερικών» δικηγόρων δεν θα αφορά μόνο την προσπάθεια «αποσυμφόρησης» των κτηματολογικών γραφείων, αλλά θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Οπως απάντησε σε ερώτηση της «Κ» ο κ. Κυρανάκης, οι «εξωτερικοί» δικηγόροι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και μετά τη μετάβαση όλων των γραφείων στην οριστική δομή του κτηματολογίου. Να σημειωθεί πάντως ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο εξακολουθεί να είναι σε αναμονή 580 προσλήψεων, όπως ανέφερε χθες η νέα διευθύντρια του φορέα, Ολυμπία Μαρκέλλου.
Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή απασχολεί έντονα το υπουργείο και όσον αφορά το Ελληνικό Κτηματολόγιο, στο οποίο όμως το έργο της κτηματογράφησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, ολοκληρωμένο είναι το 39% της χώρας, σε ανάρτηση το 35%, στη συλλογή στοιχείων βρίσκεται το 25%, ενώ το υπόλοιπο αφορά νέα έργα (λ.χ. η σύμβαση Κέρκυρας – Θεσπρωτίας, η «ένταξη» του κτηματολογίου Δωδεκανήσου). Οσον αφορά τις υπό κτηματογράφηση περιοχές (οι «ορφανές» συμβάσεις, που υπεγράφησαν τελευταίες), οι Κυκλάδες βρίσκονται στο 61,4%, τα Χανιά στο 38,9%, το Ρέθυμνο στο 33,8% και το δεύτερο μισό της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου στο 28,3%. Τέλος, στη σύμβαση Κέρκυρας – Θεσπρωτίας η συλλογή δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο. Ο στόχος για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης έχει πλέον μετατεθεί για το 2025.
Κατά τα λοιπά, το υπουργείο έχει στρέψει την προσοχή του στο εγχείρημα του «Ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου», που θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Νοέμβριο και σε πλήρη λειτουργία από το 2024. Μέσω αυτού του συστήματος, οι δικηγόροι ή οι συμβολαιογράφοι θα εξουσιοδοτούνται από τους πελάτες τους ώστε να ζητούν για λογαριασμό τους στοιχεία από έξι φορείς του Δημοσίου, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία.
«Μεταβίβαση σε μία ημέρα»
«Στόχος μας, αν όλα είναι σωστά, είναι μέσω του ψηφιακού φακέλου οι μεταβιβάσεις να γίνονται σε μία ημέρα», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης. Η φιλοδοξία αυτή, ωστόσο, πιθανότατα αφορά μόνο αστικά και απολύτως «καθαρά» (από νομική άποψη) ακίνητα, καθώς οι καθυστερήσεις στη σύνταξη και μεταγραφή ενός συμβολαίου κατά κανόνα αφορούν ζητήματα που σχετίζονται με το νομικό καθεστώς της γης, το οποίο ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και διέπεται από μια δαιδαλώδη πολεοδομική νομοθεσία.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Κυρανάκης υποστήριξε χθες ότι θα επανεξεταστεί η οριστικοποίηση των στοιχείων του κτηματολογίου, ακόμη και σε περιοχές όπου αυτό έχει ήδη συντελεστεί. «Δεν θα σου παίρνει την περιουσία το κράτος άμα δεν την έχεις δηλώσει», είπε, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει πώς θα ξεπεραστούν ζητήματα ασφάλειας δικαίου.
Οι αριθμοί
3 χρόνια εκκρεμεί σε κάποια κτηματολογικά γραφεία ο νομικός έλεγχος των πράξεων.
39% της χώρας έχει ήδη κτηματογραφηθεί.
35% βρίσκεται στη φάση ανάρτησης.
25% είναι στη φάση συλλογής στοιχείων.