Η ΑΑΔΕ με απόφασή της διευκρινίζει πως γίνεται η επιλογή των υποθέσεων, αλλά και των φορολογούμενων που ελέγχει κατά προτεραιότητα.
«Μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΑΑΔΕ είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, για την αποτροπή και την καταστολή φαινομένων φοροδιαφυγής, οπουδήποτε κι αν αυτά εκδηλώνονται.
Προς το σκοπό αυτό, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στις περιπτώσεις που από φορολογικό έλεγχο προκύπτει η τέλεση παραβάσεων, επιβάλλονται άμεσα οι προβλεπόμενες κυρώσεις κατά τις κείμενες διατάξεις.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης, που πραγματοποιούνται σε όλη την Επικράτεια, έχουν παρασχεθεί στα αρμόδια όργανα της φορολογικής διοίκησης οδηγίες σχετικά με τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα, προκειμένου να διευκολυνθούν στο έργο τους και να συμβάλλουν στην επίτευξη του σκοπού αυτού.
Σημειώνεται ότι η επιλογή των υποθέσεων προς έλεγχο διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4987/2022 (ΚΦΔ), στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα, επιλέγονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis) , στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ή, εξαιρετικά, με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.
Στο τέλος κάθε έτους, με σχετική απόφαση, η οποία, εφόσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να τροποποιηθεί, καθορίζεται ο αριθμός των μερικών ή και πλήρων ελέγχων που θα διενεργούνται εντός του επόμενου έτους κατά προτεραιότητα, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με βάση άλλα κριτήρια, κατά τα ανωτέρω, λαμβανομένων υπόψη του αριθμού των ελεγκτών κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και του αριθμού των διενεργηθέντων ελέγχων κατά τους προηγούμενους δώδεκα μήνες από τον μήνα έκδοσής της.
Η επιλογή των περιπτώσεων που πρέπει να ελέγχονται κατά προτεραιότητα, συνιστά στην πράξη μια σύνθετη διαδικασία, η οποία βασίζεται σε αυτόματο σύστημα εκτίμησης κινδύνων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Προτύπου Διαχείρισης Κινδύνων ISO 31000, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα απώλειας φορολογικών εσόδων από τη μη διενέργεια αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων.
Ο εντοπισμός των κινδύνων βασίζεται στη διαδικασία ταυτοποίησης, ανάλυσης, μέτρησης και ερμηνείας των κινδύνων για τη διαχείριση των οποίων, εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και διενεργούνται στοχεύσεις και διασταυρώσεις, λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ.
Επιπροσθέτως, από το έτος 2020 και εφεξής, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαρκούς βελτίωσης της διαδικασίας επιλογής υποθέσεων που ελέγχονται κατά προτεραιότητα, αξιολογείται και μοριοδοτείται ανά φορολογικό έτος της τελευταίας πενταετίας, το σύνολο του πληθυσμού των φορολογουμένων που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και στοχευμένο πλήθος φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, για το οποίο προκύπτουν ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς, ως εντοπίζεται, μεταξύ άλλων, από τις διενεργούμενες στοχεύσεις/διασταυρώσεις. Η επιλογή των φορολογουμένων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα διενεργείται εξ αυτών που συγκεντρώνουν την υψηλότερη εκτίμηση επικινδυνότητας, κατόπιν εφαρμογής αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης.»