Ουσιαστικά τονίζεται η ανάγκη για να κλείσει η «τρύπα» στα οικονομικά των προμηθευτών, που μεγαλώνει κάθε χρόνο, καθώς το σημερινό θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει αυτή τη συμπεριφορά στους καταναλωτές.
Αποφάσεις άμεσα αναμένεται να λάβει ο υπουργός Ενέργειας Θεοδωρος Σκυλακάκης ώστε να κλείσει το παραθυράκι του ενεργειακού τουρισμού, και να λυθεί το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα που συσσωρεύονται από όσους αλλάζουν εταιρείες αφήνοντας χρέη.
«Φρένο» στην τακτική αλλαγής προμηθευτή… αφήνοντας χρέη
Η δυνατότητα να ζητά αποκοπή ρευματοδότησης από το ΔΕΔΔΗΕ η προηγούμενη εταιρεία από την οποία αποχωρεί ο καταναλωτής αφήνοντας οφειλές είναι μεταξύ των προτάσεων της ΡΑΕΕΥ που περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση της προς τον υπουργό.
Ειδικότερα, αυτή η πρόταση μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ της ΡΑΕΕΥ και του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, για να του παρουσιαστεί η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής, για την τροποποίηση του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας
Αυτό αποτελεί εξάλλου προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ -ώστε να αποκτήσει η αγορά αναγκαίες δικλείδες ασφαλείας και να μπει φρένο στην τακτική αλλαγής προμηθευτής αφήνοντας χρέη.
Ουσιαστικά τονίζεται η ανάγκη για να κλείσει η «τρύπα» στα οικονομικά των προμηθευτών, που μεγαλώνει κάθε χρόνο, καθώς το σημερινό θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει αυτή τη συμπεριφορά στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί στο 3% του τζίρου, από 1% που ήταν προ των εκτάκτων μέτρων, ποσοστό που συμπεριλαμβάνει και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που μάλιστα έχουν αυξηθεί. Αν, δε, αυτές αφαιρεθούν και μείνει μόνο η καθαρή χρέωση για κατανάλωση, τότε το εν λόγω ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Σήμερα τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών στις εταιρείες προμήθειας ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι τα 200 εκ. ευρώ προστέθηκαν το 2023.
Από αυτά το 1/3 αντιστοιχούν σε παλιά ανεξόφλητα στη ΔΕΗ που δεν μπορούν να αποπληρωθούν αφού συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και εταιρείες που έχουν κλείσει (Πειραϊκή Πατραϊκή), αλλά και της ΛΑΡΚΟ…
Μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν μετά το 2020 και την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, αν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί εμποδίζουν την αλλαγή παρόχου.
Η απόφαση αυτή φρέναρε την πρόθεση του ΥΠΕΝ να σταματήσει τον ενεργειακό τουρισμό, και είχε αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών στους προμηθευτές.
Οι εταιρείες έχουν προσπαθήσει τα τελευταία δύο χρόνια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δημιουργώντας «ενεργειακό Τειρεσία», κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει αν δεν αλλάξει πρώτα το θεσμικό πλαίσιο.
Η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής αφορά δύο μέτρα:
- το flagging και
- τις αποκοπές.
Τι είναι το flagging
Το flagging είναι η γνωστοποίηση σε όλους για την ύπαρξη οφειλών. Δηλαδή θα μπορεί η εταιρεία προμήθειας στην οποία ο καταναλωτής αφήνει οφειλές όταν αλλάζει εταιρεία, να ενημερώνει το σύστημα Θαλής στον ΔΕΔΔΗΕ για τις οφειλές του και σε αυτή την πληροφορία να έχουν πρόσβαση και οι υπόλοιποι προμηθευτές.
Επίσης, θα ενημερώνεται ο οφειλέτης και θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του και να αποδείξει ότι δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.
Το δεύτερο μέτρο που προτείνεται, που θεωρείται και το πιο αποτελεσματικό, είναι οι αποκοπές. Θα μπορεί η εταιρεία προμήθειας στην οποία ο πελάτης που αποχωρεί αφήνει οφειλές, αν αυτός παρότι έχει ενημερωθεί αρνείται να διακανονίσει τα χρέη του, και άρα θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής, να ζητήσει την αποκοπή του από το ΔΕΔΔΗΕ, ακόμη και αν αυτός έχει μετακινηθεί σε άλλη εταιρεία προμήθειας.