Από το “σκάνερ” της Εφορίας θα περάσουν όσοι διαμένουν στην Ελλάδα, δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, εξαιρούνται από τα τεκμήρια διαβίωσης και δεν ελέγχονται οι τραπεζικές καταθέσεις τους.
Μάλιστα η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο όπου αναφέρονται οι βασικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κανείς φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής:
- O φορολογούμενος να κατοικεί επί 183 ημέρες στο εξωτερικό.
- Ο πολίτης να μπορεί να αποδείξει ότι είναι φορολογικός κάτοικος και να προσκομίσει τα κατάλληλα δικαιολογητικά.
- Ο πολίτης να αναθέσει την φορολογική εκπροσώπηση του σε κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης, δηλαδή φορολογικό εκπρόσωπο.
Τεκμήρια διαβίωσης: Ποιοι απαλλάσσονται
Υπενθυμίζεται πως από την υποχρέωση τεκμηρίων διαβίωσης για τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ελλάδα απαλλάσσονται όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι παραπάνω δεν θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής. Επιπλέον δεν ισχύουν τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων κ.λπ.) για τους παραπάνω εάν δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Εάν όμως αποκτούν στην χώρα μας εισοδήματα που προέρχονται από ενοίκια ή τόκους καταθέσεων, τότε αυτά θα εμπίπτουν στο καθεστώς των τεκμηρίων.
Τι ισχύει για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό
Συνεπώς, οι πολίτες που θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
-Φορολογείται μόνο το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε προηγούμενο της δήλωσης φορολογικό έτοςΕάν, όμως, ο αποκτών το εισόδημα είναι κάτοικος χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας/ΣΑΔΦ (όλες οι χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ, των ΗΠΑ, Καναδά, Κίνας κ.λπ.), θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας σύμβασης.
-Δεν δικαιούνται αφορολόγητο όριο και κατά συνέπεια δεν έχουν υποχρέωση να προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών.
Σημειώνεται δε πως, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υπόκεινται κανονικά σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων ή ΦΠΑ κατά την αγορά ακινήτου το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα. Μάλιστα για πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ και σε ομογενείς, παρέχεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα απαλλαγής από τον φόρο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Για τον ΕΝΦΙΑ
Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού που έχουν ακίνητο στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σε ετήσια βάση. Επίσης, η ΑΑΔΕ δεν
έχει τη δυνατότητα
να ελέγξει τις καταθέσεις του προσώπου που μετέφερε την φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό αλλά ούτε και εκείνες που είναι σε ελληνικές τράπεζες και σε τράπεζες του εξωτερικού. Η μόνη του υποχρέωση είναι η φορολόγηση των τόκων, των καταθέσεών του που τηρεί σε ελληνικές τράπεζες.