Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, προκαλεί ήδη αντιδράσεις μεταξύ των νομικών της χώρας καθώς θεωρείται ότι – σε κάποιες περιπτώσεις- αφαιρεί τη δυνατότητα από την υπεράσπιση να αναδείξει κενά και αντιφάσεις σε, κυρίως, επιβαρυντικές για τους κατηγορουμένους, καταθέσεις.
Σε μια αλλαγή που ήδη προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των νομικών της χώρας, προχωρεί το νομοσχέδιο με τις υπό διαβούλευση διατάξεις για τις 102 αλλαγές στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με αυτή προβλέπεται η εξαίρεση της υποχρέωσης των αστυνομικών που έχουν καταθέσει στη διάρκεια της προδικασίας, από την παρουσία τους και την δια ζώσης κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου και των υπερασπιστών του κατηγορουμένου.
Συγκεκριμένα η προσθήκη παραγράφου 5 στο άρθρο 215 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφέρει:
«5. Αστυνομικοί και λοιποί προανακριτικοί υπάλληλοι που έχουν καταθέσει στην προδικασία δεν καλούνται στο ακροατήριο αλλά αναγιγνώσκονται οι καταθέσεις τους. Ο εισαγγελέας και το δικαστήριο μπορούν κατ’ εξαίρεση να παραγγείλουν την κλήτευσή τους, αν η εξέτασή τους στο ακροατήριο είναι αναγκαία για την ασφαλή διάγνωση της κατηγορίας.».
Η διάταξη προκαλεί αντιδράσεις σε νομικούς, δεδομένου ότι θεωρούν πως αφαιρούνται υπερασπιστικά “όπλα” από τον κατηγορούμενο , όπως π.χ η δυνατότητα να αναδειχτούν τυχόν αντιφάσεις ή να διευκρινιστούν τυχόν κενά. Δίδεται πάντως η δυνατότητα στον εισαγγελέα και το δικαστήριο να ζητήσουν, αν κρίνουν, την εξέτασή τους.
Εξαίρεση υποχρέωσης αστυνομικών που έχουν καταθέσει: Πάγιο αίτημα
Αντίθετα η ύπαρξη της συγκεκριμένης δυνατότητας ήταν πάγιο αιτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως “η προσθήκη της παρ. 5 κρίθηκε επιβεβλημένη και θεωρείται πως θα συμβάλλει τόσο στην επιτάχυνση της ποινικής δίκης που συνίσταται στη συντομότερη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και στην αποφυγή αναβολών οφειλομένων στην απουσία μαρτύρων, όσο και στην αποφυγή της υποστελέχωσης υπηρεσιών μέσω της άσκοπης και δαπανηρής για το δημόσιο, μετακίνησης αστυνομικών ή άλλων προανακριτικών υπαλλήλων, που έχουν ήδη καταθέσει ενόρκως κατά την προδικασία για ζητήματα που άπτονται της εκκρεμούς κατηγορίας και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν έχουν να εισφέρουν αποδεικτικά, τίποτα το επιπρόσθετο.
Για τις εξαιρετικές περιπτώσεις που ο εισαγγελέας ή το δικαστήριο κρίνουν πως η εξέτασή τους στο ακροατήριο είναι αναγκαία για την ασφαλή διάγνωση της αλήθειας, η διάταξη επιφυλάσσει τη δυνατότητα κλήτευσής τους”.