Τι αποφάνθηκε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι απίστευτοι ισχυρισμοί των Αρχών για την καθυστέρηση λόγω έλλειψης των… κατάλληλων μηχανημάτων!
«Ελλάς το μεγαλείο σου» θα ανέφερε κανείς για το γεγονός πως παραμένει στα… χαρτιά για 10 χρόνια απόφαση κατεδάφισης. Η κατεδάφιση είχε αποφασιστεί το 2013 με τον πολίτη να έχει προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς γνωστό παραλιακό κατάστημα στην περιοχή της Καλαμαριάς του έκλεινε όχι μόνο τη θέα, αλλά κυρίως την πρόσβαση στη θάλασσα.
Ο πολίτης χρειάστηκε τελικώς να αποτανθεί στα Δικαστήρια για να λάβει δικαίωση, με το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης να τον δικαιώνει και να επιδικάζει μάλιστα και αποζημίωση για ηθική βλάβη.
«Είναι μία σκανδαλώδης υπόθεση διότι λειτουργεί κατάστημα καταλαμβάνοντας τον αιγιαλό και τόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και ο δήμος Καλαμαριάς, ανέχονται αυτή την κατάσταση εδώ και χρόνια», ανέφερε στο voria.gr ο συνήγορος του ιδιώτη, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση.
Όπως αναφέρεται το πρωτόκολλο κατεδάφισης του μεγαλύτερου μέρους των κτισμάτων του καταστήματος συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013. Πέντε μήνες μετά έγινε νέα αυτοψία καθώς η εταιρία διαχείρισης του καταστήματος αφαίρεσε συρματόπλεγμα για να αποκατασταθεί η πρόσβαση στην παραλία.
Παρά το γεγονός πως τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου συντάχθηκε νέο πρωτόκολλο κατεδάφισης, καθώς τα αυθαίρετα κτίσματα διατηρήθηκαν και δύο χρόνια μετά και το 2015 το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση ακύρωσής του πρωτοκόλλου, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.
Ειδικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι η κατεδάφιση των κτισμάτων στον αιγιαλό και στην παραλία, δεν προχώρησε εδώ και μία δεκαετία στην υλοποίηση των αποφάσεων.
Στα… χαρτιά για 10 χρόνια απόφαση κατεδάφισης: «Επί μακρό χρόνο διάψευση της προσδοκίας του και άρση των αυθαιρεσιών» αναφέρει το Δικαστήριο
«Υπέστη εξαιτίας της παράνομης παράλειψης των οργάνων του δημοσίου ηθική βλάβη, συνιστάμενη στο ψυχικό άλγος και την ταλαιπωρία του από την επί μακρό χρόνο διάψευση της προσδοκίας του για την άρση των εκτεταμένων αυθαιρεσιών και την αποκατάσταση της νομιμότητας στο τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται έναντι της περιουσίας του», σημειώνεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Στο πλαίσιο της απόφασης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στη μακρόχρονη προσπάθεια του ιδιώτη να εφαρμοστεί η κατεδάφιση.
Τονίζεται μάλιστα ότι ο ιδιώτης επί χρόνια προσπαθεί να βρει το δίκαιό του, με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου κατεδάφισης που συντάχθηκε από το 2013. «Επεδίωξε εξ αρχής, με την υποβολή πλείστων αιτήσεων προς τη Διοίκηση, να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές προς το σκοπό υλοποίησης του επίμαχου πρωτοκόλλου, εν όψει και της εύλογης πεποίθησής του ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν θα ανέχονταν ουσιαστικά τη διατήρηση στο διηνεκές μίας ήδη διαμορφωμένης παράνομης και οχλούσας κατάστασης στον επίμαχο κοινόχρηστο και ευαίσθητο χώρο του αιγιαλού και της παραλίας», περιγράφεται στην απόφαση.
Οι ισχυρισμοί του Δημοσίου δεν δικαιολογούν την ολιγωρία του, λέει το Δικαστήριο
Σε απόρριψη των ισχυρισμών του Δημοσίου και συγκεκριμένα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι δεν κατεδαφίστηκαν τα αυθαίρετα διότι δεν διαθέτουν σκαπτικά μηχανήματα ή χρηματοδότηση για να προχωρήσουν στις εργασίες. προχώρησε το Δικαστήριο. Δεδομένου μάλιστα πως πρόκειται για μία απόφαση κατεδάφισης δεκαετίας.
«Τα όσα υποστηρίζει το Ελληνικό Δημόσιο περί του ότι προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση του επίδικου πρωτοκόλλου, ουδόλως δύνανται να δικαιολογήσουν την ολιγωρία του και να άρουν την ευθύνη του, εν όψει τόσο του διαδραμόντος χρόνου όσο και των περιγραφόμενων ενεργειών», σημειώνεται στην απόφαση. «Το πρωτόκολλο δεν προκύπτει να έχει υλοποιηθεί έκτοτε, λαμβανομένου ιδίως υπόψη ότι στην επίμαχη θέση και για όσο διάστημα υφίστανται οι ένδικες αυθαίρετες κατασκευές έχει καταλυθεί κατ’ ουσίαν ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού και της παραλίας», υπογραμμίζεται.
Η αποζημίωση για ηθική βλάβη και η έφεση για την χορήγηση άδειας λειτουργίας από το Δήμο
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ορίστηκε αποζημίωση για ηθική βλάβη του πολίτη, όχι όμως και για υλική βλάβη θεωρώντας ότι δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η ζημία που υποστηρίζει ότι υπέστη.
Ο πολίτης άσκησε έφεση ως προς το θέμα της υλικής βλάβης, ενώ ανάλογη έφεση ασκήθηκε και σε άλλη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου με την οποία δεν έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς με την οποία ουσιαστικά δίδεται το πράσινο φως για τη συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος.
«Με την ανοχή και εξαιτίας των παράνομων παραλείψεων και ιδίως της παρελκυστικής ως προς την ανάκληση της αδειοδότησης τακτική του δήμου Καλαμαριάς η κατεδάφιση αυθαιρέτων ουδέποτε έλαβε χώρα», τονίζεται στην έφεση.
Παράλληλα, ο πολίτης προχώρησε μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης που τον δικαιώνει και σε αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για τη λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των υπαλλήλων που όλα αυτά τα χρόνια χειρίζονται την υπόθεση και δεν προχωρούν στην κατεδάφιση.
«Με την απόφαση διαπιστώνεται κατά τον πλέον σαφή τρόπο η παραμέληση των υπηρεσιακών καθηκόντων από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας σας προς προφανή βλάβη μου αλλά και των περιοίκων της περιοχής. Διαπιστώνεται δηλαδή ότι το κατάστημα καταλαμβάνοντας και καταργώντας τον αιγιαλό λειτουργεί παράνομα», σημειώνεται στην αίτηση για πειθαρχική δίωξη.