Μια κίνηση ρουτίνας για όσους οδηγούν είναι το άνοιγμα της πόρτας. Τι γίνεται όμως αν προκληθεί ατύχημα όταν η πόρτα είναι ανοιχτή. Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να βλέπουμε στο δρόμο πόρτες αυτοκινήτων ανοιχτές. Είτε γιατί ο άνθρωπος που σκοπεύει να αποβιβαστεί άνοιξε πρώτα την πόρτα και μετά θυμήθηκε να μαζέψει κάποια προσωπικά του πράγματα, είτε γιατί ενώ έχει αποβιβαστεί τη διατηρεί ανοιχτή προκειμένου να ξεφορτώσει κάποια πράγματα.
Επίσης, δεν είναι λίγε οι φορές που κάποιος οδηγός αφού σταθμεύσει ανοίγει βιαστικά την πόρτα για να αποβιβαστεί, χωρίς προηγουμένως να έχει κάνει έλεγχο για όχημα, ποδήλατο ή μοτοσικλέτα που μπορεί να έρχεται.
Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να προκληθεί ατύχημα έως και δυστύχημα, καθώς η σύγκρουση με σταθερό αντικείμενο ανάλογα με την ταχύτητα μπορεί να είναι σφοδρή. Καλό είναι λοιπόν να ελέγχουμε καλά πριν αποβιβαστούμε από το αυτοκίνητο, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε ότι ο δρόμος είναι άδειος.
Η τεχνολογία των αυτοκινήτων έχει προχωρήσει σε βαθμό, που πλέον οι κατασκευαστές εξελίσσουν συστήματα ειδοποίησης για όχημα που μπορεί να κινείται στο πλάι του δικού μας. Για παράδειγμα πρόσφατα είδαμε σε μοντέλο της Lexus το σύστημα Safe Exit Assist το οποίο ενημερώνει τον οδηγό με ηχητικό και οπτικό σήμα, ενώ ανάλογα με τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου, μπορεί να αποτρέψει και το άνοιγμα της πόρτας.
Μάλιστα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έχει σχετικό άρθρο το υπ’ αριθμόν 30. Συγκεκριμένα το άρθρο 30 αναφέρει: «Απαγορεύεται σε όλους να ανοίγουν ή να αφήνουν τις πόρτες του οχήματος ανοικτές ή να εισέρχονται/εξέρχονται αυτού, αν προηγουμένως δε βεβαιωθούν ότι, εκ των ενεργειών τους, δεν προκαλείται κίνδυνος στους χρήστες της οδού. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ».