Σε… αναμμένα κάρβουνα όσοι τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και οι καταθέσεις τους δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους
Απεριόριστος είναι ο χρόνος παραγραφής των καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς η Εφορία έχει τη δυνατότητα βάση της νομοθεσίας να… παίζει καθυστερήσεις.
Αυτό προκύπτει από νέα απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, η οποία απέρριψε τις αιτιάσεις επιχειρηματία, που εντοπίστηκε με αδικαιολόγητες καταθέσεις σε ξένη τράπεζα, σε χρόνο πέραν της πενταετίας και οριστικοποίησε τους φόρους και πρόστιμα που είχε επιβάλει αρχικά το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).
Ειδικότερα το ΚΕΦΟΜΕΠ κατά τον φορολογικό έλεγχο που διενήργησε σε επιχειρηματία της Αττικής για τα φορολογικά έτη 2014-2017 εντόπισε μεταξύ άλλων και καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Μ. Βρετανίας.
Ο φορολογούμενος στην προσφυγή του υποστήριξε ότι τα ευρήματα των φοροελεγκτών για τις καταθέσεις στις βρετανικές τράπεζες έχουν παραγραφεί για τα έτη 2014 έως και 2016, λόγω παρέλευσης της πενταετίας.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «κατά το χρόνο κοινοποίησης και την επιβολή φόρων, το δικαίωμα το δημοσίου είχε υποπέσει σε παραγραφή για τα έτη 2014 έως και 2016».
Ωστόσο η ΔΕΔ απέρριψε τον ισχυρισμό του, υποστηρίζοντας από την πλευρά της πως, σύμφωνα με το άρθρο 36 «Παραγραφή» του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών:
«Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εντός πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους, εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης. Η περίοδος που αναφέρεται ανωτέρω παρατείνεται στις εξής περιπτώσεις:
«Εάν ζητηθούν πληροφορίες από χώρα της αλλοδαπής, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για τη διαβίβαση των εν λόγω πληροφοριών προσαυξημένο κατά ένα (1) έτος από την παραλαβή τους από τη Φορολογική Διοίκηση.».
Δηλαδή, η υπόθεση ενός φορολογούμενου που εντοπίστηκε με καταθέσεις στο εξωτερικό, δεν παραγράφεται στην πενταετία, καθώς εάν η Εφορία τον ελέγξει και τις εντοπίσει, τότε, η υπόθεση μένει ανοιχτή, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, μέχρι οι αλλοδαπές αρχές να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών.
Επιπλέον, η υπόθεση δεν κλείνει, αλλά μένει ανοιχτή και η Εφορία μπορεί να επιβάλει φόρους και πρόστιμα και για ένα έτος μετά την παραλαβή των στοιχείων.
Διευκρινίζεται στο σημείο αυτό, πως, δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν μεν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά τα ποσά και γενικά οι κινήσεις των λογαριασμών τους, δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και δεν προέρχονται από φοροδιαφυγή ή διακίνηση μαύρου χρήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες εξωτερικού με αδικαιολόγητα εισοδήματα, μένουν κυριολεκτικά σε… αναμμένα κάρβουνα, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.
Η επίμαχη απόφαση της ΔΕΔ είναι εδώ