Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης για “απειλές, φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού”. Ο πιο συχνός λόγος για τις επιθέσεις που δέχονται γιατροί και νοσηλευτές είναι η πολύωρη αναμονή.
Μια διάταξη που ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό οι υγειονομικοί της χώρας, για την προάσπιση και της σωματικής τους ακεραιότητας αλλά και της σωστής λειτουργίας των νοσοκομείων, γίνεται πράξη με βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση 102 άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με αφορμή περιστατικά βιαιοπραγιών σε βάρος του προσωπικού των νοσοκομείων αλλά και εκτόξευσης απειλών που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία τους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξε να εντάξει μια περίπτωση ακόμα στο άρθρο 168 ΠΚ περί “διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας” και συγκεκριμένα να διαμορφωθεί ως εξής:
“Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.».
Εξήγηση
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία “προκειμένου να συμπεριληφθεί ρητά, στις υποπεριπτώσεις του εν λόγω άρθρου και κάθε μορφή διατάραξης της λειτουργίας χώρου υγειονομικής περίθαλψης, η οποία μπορεί να τελείται ενδεικτικώς με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών. Διακεκριμένη μορφή της ανωτέρω συμπεριφοράς, θεωρείται η πρόκληση βιαιοπραγίας. Το ύψος και η διαβάθμιση των απειλούμενων ποινών κρίθηκαν ανάλογα με την ιδιαίτερη ποινική απαξία του εγκλήματος. Η διατάραξη της λειτουργίας των ανωτέρω χώρων προκαλεί πολυεπίπεδη βλάβη, καθώς αφενός μεν, παρεμποδίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την άσκηση των, συχνότατα, κατεπείγοντος χαρακτήρα καθηκόντων τους, που είναι κρίσιμα για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών τους, αφετέρου δε, η δημιουργούμενη ένταση διαταράσσει την απαραίτητη ψυχική ηρεμία και νηφαλιότητα για την άσκηση του λειτουργήματός των ανωτέρω επαγγελματιών υγείας, αλλά και δημιουργεί ταραχή στους νοσηλευόμενους και θεραπευόμενους με ό,τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την αποκατάσταση της υγείας τους”.
Ο ΠΙΣ
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πρόσφατα είχε πραγματοποιήσει δύο εκστρατείες ενημέρωσης για τη «βία κατά της λευκής μπλούζας» και είχε επανειλημμένες επαφές με τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης. Τώρα ο ΠΙΣ θεωρεί ότι «η ρύθμιση αυτή δυνητικά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε βιαιοπραγίες, εάν βεβαίως εκπληρωθούν και οι συνθήκες στελέχωσης ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού φύλαξης». Ο πιο συχνός λόγος για τις επιθέσεις που δέχονται γιατροί και νοσηλευτές είναι η πολύωρη αναμονή σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.