Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πινακίδα του STOP βρίσκεται τοποθετημένη σε φανάρι. Τι θα πρέπει να κάνουμε όταν ανάψει πράσινο;
Ακόμα και ο πιο άπειρος οδηγός γνωρίζει ότι όταν αντικρίσει πράσινη ένδειξη σε έναν φωτεινό σηματοδότη (φανάρι) συνεχίζει κανονικά την πορεία του.
Επίσης, άπαντες κατανοούν ότι οι πινακίδες STOP υποχρεώνουν τους οδηγούς να διακόψουν εντελώς την πορεία τους σε μία διαστάυρωση, ώστε να ελέγξουν με προσοχή αν διέρχεται κάποιο όχημα στις διασταυρούμενες οδούς.
Τι συμβαίνει, ωστόσο, στην περίπτωση που σε μία διασταύρωση υπάρχει φανάρι που εκπέμπει πράσινο φως, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και πινακίδα STOP η οποία περνά το ακριβώς αντίθετο μήνυμα, δηλαδή την υποχρεωτική διακοπή πορείας;
Την απάντηση δίνει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στην παράγραφο 6 του Άρθρου 26 «Ισόπεδοι οδικοί κόμβοι και υποχρέωση παραχώρησης προτεραιότητας», όπου αναγράφεται ότι «οι ενδείξεις των φωτεινών σηματοδοτών κυκλοφορίας υπερισχύουν των ενδείξεων των πινακίδων σήμανσης, οι οποίες καθορίζουν την προτεραιότητα.
Με απλά λόγια, όταν συναντάμε πράσινο φανάρι, δίπλα στο οποίο υπάρχει πινακίδα STOP, οι οδηγοί συνεχίζουμε κανονικά την πορεία μας.
Πολλοί σε αυτό το σημείο, βέβαια, πολλοί θα αναρωτηθούν το εξής: Για ποιο λόγο, λοιπόν, να υπάρχει STOP δίπλα σε έναν φωτεινό σηματοδότη, εφόσον υπερισχύει πάντα ο τελευταίος;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φανάρια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποια βλάβη με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία τους. Σε μία τέτοια περίπτωση η παρουσία του STOP κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη μιας και εφιστά την προσοχή των οδηγών, ώστε να διασχίσουν με προσοχή τη διασταύρωση.
Επιπροσθέτως, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας, μετά τις 12 το βράδυ πολλά φανάρια είτε παύουν να λειτουργούν είτε – πιο συχνά – αναβοσβήνουν. Ο κόμβος σε αυτή την περίπτωση υποβιβάζεται σε απλή διασταύρωση και η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται με πινακίδες οδικής σήμανσης, όπως είναι το STOP.
Τέλος, όταν υπάρχει τροχονόμος, οι υποδείξεις του υπερισχύουν τόσο των φωτεινών σηματοδοτών, όσο και των πινακίδων οδικής σήμανσης.