Η νομική ομάδα της επιβεβαίωσε ότι τώρα θα ζητήσει αποζημίωση για λογαριασμό της, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το ποσό που θα διεκδικήσει.
H υπόθεση της Κάθλιν Φόλμπινγκ που χαρακτηρίστηκε ως “η Μήδεια της Αυστραλίας” θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας δικαστικού θρίλερ καθώς υπήρξε απόφαση δικαστηριου που την έκρινε αθώα μετά από 20 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία των 4 παιδιών της
Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως “ανατροπή του αιώνα” καθώς η Κάθλιν Φόλμπινγκ, που κάποτε χαρακτηρίστηκε ως «η χειρότερη γυναίκα δολοφόνος κατά συρροή της Αυστραλίας», αφέθηκε ελεύθερη τον περασμένο Ιούνιο, έπειτα από χάρη που έλαβε από την πολιτειακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το BBC, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας έκρινε την Πέμπτη ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη φυλάκιση της Kathleen Folbigg ήταν «μη αξιόπιστα».
Η Folbigg χαιρέτισε τα τελευταία νέα, αλλά είπε ότι οι αποδείξεις της αθωότητάς της «αγνοήθηκαν και απορρίφθηκαν» για δεκαετίες.
«Το σύστημα προτίμησε να με κατηγορήσει παρά να αποδεχτεί ότι μερικές φορές παιδιά μπορεί και πεθαίνουν ξαφνικά και απροσδόκητα και αποκαρδιωτικά», είπε έξω από το δικαστήριο την Πέμπτη.
Η περίπτωση της κυρίας Folbigg έχει περιγραφεί ως μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες της Αυστραλίας.
Υπόθεση Φόλμπινγκ: Το χρονικό
Αφορούσε τους θανάτους των τεσσάρων βρεφών παιδιών της Caleb, Patrick, Sarah και Laura – το καθένα από τα οποία πέθανε ξαφνικά μεταξύ 1989 και 1999, σε ηλικία μεταξύ 19 ημερών και 18 μηνών. Οι εισαγγελείς στη δίκη της ισχυρίστηκαν ότι τους είχε πνίξει.
Η υπόθεση βασίστηκε σε έμμεσες αποδείξεις, χρησιμοποιώντας τα ημερολόγια της κυρίας Folbigg – τα οποία δεν εξετάστηκαν ποτέ από ψυχολόγους ή ψυχιάτρους – για να την απεικονίσει ως μια ασταθή μητέρα, επιρρεπή σε οργή.
Το 2003, καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση για τις δολοφονίες της Σάρα, του Πάτρικ και της Λόρα και για τη ανθρωποκτονία του Κάλεμπ.
Αργότερα υποβαθμίστηκε σε 30 χρόνια κατόπιν έφεσης, αλλά η κ. Folbigg έχασε μια σειρά από νομικές προκλήσεις που προσπάθησαν να ανατρέψουν τις καταδίκες της.
Νωρίτερα αυτό το έτος, μια σημαντική έρευνα για την υπόθεσή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν εύλογες αμφιβολίες για την ενοχή της, λόγω των επιστημονικών ευρημάτων ότι τα παιδιά της θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια λόγω απίστευτα σπάνιων γονιδιακών μεταλλάξεων.
Και ήταν αυτό το “ουσιαστικό και εκτενές σύνολο” νέων αποδεικτικών στοιχείων που οδήγησε στην απαλλαγή της κας Folbigg από όλες τις κατηγορίες την Πέμπτη, δήλωσε ο επικεφαλής της δικαιοσύνης Andrew Bell.
Η νομική ομάδα της κυρίας Folbigg επιβεβαίωσε ότι τώρα θα ζητήσει αποζημίωση για λογαριασμό της, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το ποσό που θα διεκδικήσει.
Η υπόθεση έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή και οδήγησε σε κατηγορίες ότι το νομικό σύστημα της Αυστραλίας αργεί να ανταποκριθεί στην προηγμένη επιστήμη.
«Είμαι ευγνώμων που η ενημερωμένη επιστήμη και η γενετική μου έδωσαν απαντήσεις για το πώς πέθαναν τα παιδιά μου», είπε η κ. Folbigg.
«Ωστόσο, ακόμη και το 1999 είχαμε νομικές απαντήσεις για να αποδείξουμε την αθωότητά μου. Οι εισαγγελείς έβγαλαν τα λόγια μου εκτός πλαισίου και τα έστρεψαν εναντίον μου… Ελπίζω ότι κανένας άλλος δεν θα χρειαστεί ποτέ να υποστεί αυτό που έπαθα εγώ.”