Διορθώθηκε η ασάφεια για το ποιος ευθύνεται για τα χρέη στους δήμους – Με κάθε μεταβίβαση προσαρμόζεται ανάλογα το περουσιολόγιο του φορολογούμενου – Τί πρέπει να γνωρίζουν αγοραστές και πωλητές
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ
Με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων ξεκίνησε το 2024!
Αγοραστές και πωλητές, γονείς και παιδιά έχουν πάρει μεγάλες ανάσες από τα παλιά προβλήματα στην διαδικασία των μεταβιβάσεων, γονικών παροχών κληρονομιών κλπ, τόσο λόγω του ψηφιακού φάκελοα κινητών που μεταφέρει στο συμβολαιογράφο στο βάρος συλλογής δικαιολογητικών όσο και λόγω δυο σημαντικών πρωτοβουλιών που καταργούν χρονοβόρες διαδικασίες: Την αυτόματη συμπλήρωση υποβολή του εντύπου Ε9 για όσους πωλούν ή αγοράζουν ακίνητο και την κατάργηση της βεβαίωση οφειλής ΤΑΠ από τους δήμους με τα μάλιστα και από την παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ που ξεκαθάρισε ότι τα όποια χρέη μένουν στον πολίτη και όχι τον αγοραστή του ακινήτου.
Ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) αποτελεί το «κλειδί» στην αυτόματη δήλωση Ε9, καθώς η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει στην περίπτωση που δεν έχει καταχωρηθεί ο ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου κατά την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου στο «myPROPERTY». Στην περίπτωση αυτή η συμπλήρωση και υποβολή του Ε9 δεν γίνεται αυτόματα, αλλά από τους αγοραστές και πωλητές των ακινήτων.
Το Ε9 υποβάλλεται ψηφιακά και οι φορολογούμενοι απλά λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω e-mail με το οποίο ενημερώνονται ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί και μπορούν να την αναζητήσουν στη ψηφιακή πύλη myAADE. Σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί στις γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.
Τα βήματα της αυτόματης υποβολής Ε9 είναι τα εξής:
1. Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY, είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση από τον πωλητή των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο αποκτών το ακίνητο, εφόσον έχει ήδη δικαίωμα επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
2. Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στο myPROPERTY δημιουργείται αυτόματα το Ε9 για κάθε συμβαλλόμενο (αγοραστή/στές και πωλητή/ τές) με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας που αφορούν είτε τον πίνακα 1 είτε τον πίνακα 2 αυτής. Αυτόματα συμπληρώνονται τα εξής στοιχεία:
• Για τον μεταβιβάζοντα, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο.
• Για τον αποκτώντα, εφόσον δεν έχει δικαίωμα στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο, τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του μεταβιβάζοντα. Εάν έχει ήδη δικαίωμα στο ακίνητο και έχει συμπληρώσει τον σχετικό Α.Τ.ΑΚ. κατά την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο«myPROPERTY», τα πεδία που αφορούν στην περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο Α.Τ.ΑΚ. και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο Ακινήτων.
• Για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία που αφορούν το είδος του εμπραγμάτου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου, το έτος γέννησης και τον ΑΦΜ του επικαρπωτή συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο «myPROPERTY».
• Για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία «αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «Ημερομηνία Συμβολαίου» συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή «myPROPERTY».
• Για όλους τους συμβαλλόμενους, η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων συμπληρώνεται με τον κωδικό 1, σε περίπτωση δήλωσης νέου ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος, με τον κωδικό 2, σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος ή με τον κωδικό 3, σε περίπτωση διαγραφής του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος. Στο πεδίο «σημειώσεις του φορολογούμενου» αναγράφεται η φράση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY».
3. Οι φορολογούμενοι λαμβάνουν ηλεκτρονική ειδοποίηση και email και ενημερώνονται για τη δημιουργία του Ε9.
Στον…. «αυτόματο» η βεβαίωση ΤΑΠ
Με την κατάργηση του της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ που ισχυει απο εφετος, ο χρόνος για μια μεταβίβαση μπορεί να μειωθεί ακόμα και στο μισό, αφού αγοραστές, πωλητές , γονείς παιδιά κλπ δε χρειάζεται να μαζεύουν όλο την αναγκαία «χαρτούρα» για να πάρουν έγκριση από του δήμους και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.
Η βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ απο πονοκέφαλος για το πολίτη γίνεται «άγχος» για τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Με το που προχωράει μια μεταβίβαση το κτηματολόγιο θα ενημερώνει για την πράξη αυτήν τον Δήμο που θα ελέγχει αν υπάρχει οφειλή ΤΑΠ. Εάν υπάρχει, (που στις περισσότερες φορές δεν υπάρχει), τότε θα βεβαιώνεται το χρέος και θα εισπράττεται μέσω της εφορίας και του Taxinet.
Έτσι οι δήμοι δεν θα χάνουν τα χρήματα τους, ενώ οι ιδιοκτήτες και αγοραστές ακινήτων δεν θα ταλαιπωρούνται στις ουρές που δημιουργούνται στις δημοτικές υπηρεσίες. Οι δε, συμβολαιογράφοι θα μπορούν πιο εύκολα να ετοιμάζουν το φάκελο του ακινήτου ενώ από το 204 θα μπορεί να το κάνουν και από μόνοι τους όταν ενεργοποιηθεί επιτέλους ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου.
Η κυβέρνηση κάνει «ταμείο»
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει ότι τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις θα αγγίξουν εφέτος τα 805 εκατ. ευρώ από 591 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2023 καταγράφοντας άνοδο 36,2%.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι φόροι από τις αγοραπωλησίες θα φθάσουν στα 570 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 235 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.
Την ίδια στιγμή σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι εισπράξεις από τον φόρο κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.
Οι εισπράξεις από τις κληρονομιές προβλέπεται να οδηγηθούν στα 187 εκατ. ευρώ το 2024 από 177 εκατ. ευρώ το 2023 ενώ από τις γονικές παροχές και τις δωρεές (και παρά το υψηλό αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για την 1ου βαθμού συγγένεια) τα έσοδα θα ανέλθουν στα 48 εκατ. ευρώ από 45 εκατ. ευρώ το 2023. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων το Δημόσιο θα εισπράξει 235 εκατ. ευρώ από 222 εκατ. ευρώ το 2023.