Η ερμηνεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών: Δεν θεσπίζεται συναρμοδιότητα με οιονδήποτε για την σύνταξη πράξεων αποδοχής κληρονομίας ούτε η σύνταξή της γίνεται με πράξη του δικηγόρου
Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης, προτείνονται νέες ρυθμίσεις για τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου με τίτλο «Αποδοχή κληρονομίας με πράξη δικηγόρου – Τροποποίηση άρθρου 812 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», το άρθρο 812 ΚΠολΔ διαμορφώνεται πλέον ως εξής:
«Η δήλωση αποποίησης κληρονομίας ή αποδοχής κληρονομίας με το ευεργέτημα της απογραφής, αποδοχής ή αποποίησης του λειτουργήματος του εκτελεστή ή παραίτησης από αυτό και αποδοχής του διορισμού κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας ή παραίτησης από αυτόν, γίνεται στη γραμματεία του δικαστηρίου της κληρονομίας. Με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου δύναται να υποβληθεί και δήλωση αποδοχής κληρονομίας από τον κληρονόμο. Στην περίπτωση αυτή ο δηλών έχει υποχρέωση να παρίσταται μετά πληρεξουσίου δικηγόρου.»
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η μεταγραπτέα δήλωση αποδοχής κληρονομίας συντάσσεται από συμβολαιογράφο, πλην όμως, ο νομοθέτης δεν προσδιορίζει τους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι δύνανται να δεχθούν δήλωση αποδοχής κληρονομίας. Όπως γίνεται παγίως δεκτό σε θεωρία και νομολογία, η δήλωση αποδοχής κληρονομίας ενώπιον του γραμματέα του δικαστηρίου κληρονομίας είναι νόμιμη, δεδομένου ότι η καταγραφή αυτής στη γραμματεία του ως άνω αρμοδίου δικαστηρίου συνιστά δήλωση σε δημόσιο έγγραφο με την αποδεικτική ισχύ δημοσίου εγγράφου.
Κατόπιν των ανωτέρω, είναι επιτρεπτή και νόμιμη η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομίας από δικηγόρο, η οποία στη συνέχεια, και με σκοπό αυτή να προσλάβει τη μορφή δημοσίου εγγράφου, θα προσκομίζεται, με όλα τα αναφερόμενα σ’ αυτή έγγραφα, στον αρμόδιο γραμματέα του δικαστηρίου κληρονομίας, όπου και θα συντάσσεται η σχετική έκθεση αποδοχής κληρονομίας, υπογραφόμενη από τον πληρεξούσιο αυτού και τον γραμματέα. Η εν λόγω έκθεση αποδοχής κληρονομίας θα καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο τηρούμενο στο Ειρηνοδικείο, όπου θα σημειώνονται ο αριθμός της έκθεσης αποδοχής κληρονομίας, το ονοματεπώνυμο του κληρονομούμενου και του κληρονόμου, καθώς και το ονοματεπώνυμο του δικηγόρου, που τη συνέταξε, ο οποίος θα προσκομίζει και το οικείο γραμμάτιο προείσπραξης (διαβαθμισμένο ανάλογα με την αξία του αντικειμένου). Αντίγραφο της έκθεσης αποδοχής κληρονομίας θα μεταγράφεται στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή θα καταχωρίζεται στο οικείο Κτηματολογικό Γραφείο, όπως και οι αντίστοιχες μέχρι σήμερα συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομίας.
Σύμφωνα, ωστόσο, με σχετική ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, από τη διατύπωση της διάταξης της διαβούλευσης, σύμφωνα και με την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του Συλλόγου, προκύπτει σαφώς ότι δεν θεσπίζεται συναρμοδιότητα με οιονδήποτε για την σύνταξη πράξεων αποδοχής κληρονομίας ούτε η σύνταξή της γίνεται με πράξη του δικηγόρου.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο τίτλος του άρθρου και το σχετικό απόσπασμα της αιτιολογικής έκθεσης και της έκθεσης συνεπειών δεν σχετίζεται με το περιεχόμενο της διαβούλευσης.
Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο στο opengov.gr και την ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών στο enotariat.gr.