Τροποποιήσεις στους ΚΠολΔ, ΚΔΔ, Κώδικα Δικηγόρων
Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα σωματεία, τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων νομικής βοήθειας», προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας λήψης ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον Ειρηνοδίκη και τη διατήρηση της δυνατότητας λήψης αυτών αποκλειστικά ενώπιον δικηγόρων ή συμβολαιογράφων.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η βελτίωση των όρων απονομής της δικαιοσύνης, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δικαστικών λειτουργών και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Με δεδομένο ότι η λήψη ένορκων βεβαιώσεων αποτελεί καθήκον μη δικαιοδοτικής φύσεως, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καταργείται η δυνατότητα λήψης ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον Ειρηνοδίκη, και διατηρούνται ως εναλλακτικές δυνατότητες η λήψη αυτών ενώπιον δικηγόρων ή συμβολαιογράφων. Λαμβανομένης υπόψη της σημαντικής επιβάρυνσης των ειρηνοδικείων με τη λήψη ενόρκων βεβαιώσεων, ιδίως μετά τις τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στην τακτική διαδικασία, με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις εξασφαλίζεται η δυνατότητα επικέντρωσης των δικαστών στο κυρίως έργο τους που είναι η ταχεία έκδοση δικαστικών αποφάσεων.
Έτσι, με το άρθρο 17 του νομοσχεδίου προβλέπεται η αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 421 ΚΠολΔ.
Στη συνέχεια, προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 185 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, ώστε και εκεί να προβλέπεται η λήψη ένορκης βεβαίωσης και από δικηγόρο και, γενικότερα, επιχειρείται εναρμόνιση με τα άρθρα 421 και 422 ΚΠολΔ, με την αφαίρεση της δυνατότητας του αντιδίκου που παρίσταται να υποβάλει ερωτήσεις.
Παράλληλα, προτείνεται η εναρμόνιση του Κώδικα Δικηγόρων (Παραρτήματα Ι και ΙΙΙ) με τη νέα νομοθετική πρόβλεψη λήψης ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον δικηγόρων. Προς τούτο εισάγονται νέες διατάξεις στα Παραρτήματα Ι και ΙΙΙ του Κώδικα Δικηγόρων, με τις οποίες προβλέπονται νόμιμη αμοιβή και κρατήσεις υπέρ Δικηγορικού Συλλόγου στο ύψος που προβλέπονται για τις ένορκες βεβαιώσεις ενώπιον Ειρηνοδίκη.
Σημειώνεται ότι κατά την περ. γ’ της παρ. 4 του άρθρου 61 του Κώδικα Δικηγόρων στην περίπτωση παράστασης δικηγόρου κατά τη διαδικασία λήψης ενόρκων βεβαιώσεων, ο δικηγόρος εκδίδει ένα γραμμάτιο, ανεξαρτήτως του αριθμού των ενόρκων βεβαιώσεων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του ιδίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου.
Τέλος, στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου προβλέπεται η αποκλειστική αρμοδιότητα συμβολαιογράφου ή δικηγόρου για λήψη ένορκης βεβαίωσης σε κάθε περίπτωση που τούτο απαιτείται προς απόδειξη γεγονότος.