«Κουρεύονται» τα ποσοστά παρακράτησης για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο και πώληση ακινήτων
Προσωποποιημένες ρυθμίσεις με επίκεντρο βιώσιμες επιχειρήσεις για την αποφυγή κρουσμάτων χρεοκοπίας, μείωση των κρατήσεων για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αλλά και σταδιακό ξεκλείδωμα δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τους συνεπείς οφειλέτες της Εφορίας.
Παράλληλα ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και συναγερμού που θα ειδοποιεί τους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές κάθε φορά που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους.
Οι έξι άξονες
Ειδικότερα ο σχεδιασμός προβλέπει παρεμβάσεις σε έξι άξονες:
1. Ρυθμίσεις α λα καρτ. Μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπει την καθιέρωση προσωποποιημένων ρυθμίσεων για επιχειρήσεις που θεωρούνται βιώσιμες αλλά λόγω του μεγάλου όγκου των οφειλών κινδυνεύουν με διακοπή λειτουργίας. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα προγράμματα διακανονισμού των χρεών θα είναι προσαρμοσμένα στο οικονομικό προφίλ και τη δυναμική της επιχείρησης, ενώ σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες ρυθμίσεις.
2. Μείωση κρατήσεων για συνεπείς οφειλέτες. Δημιουργείται προφίλ για κάθε οφειλέτη. Οσοι είναι συνεπείς στην εξόφληση των ανοιχτών φορολογαριασμών τους, η Εφορία θα τους επιβραβεύει κρατώντας λιγότερα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών τους στην περίπτωση που ζητούν την έκδοση ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή την πώληση ακινήτου. Σήμερα η φορολογική αρχή μπορεί να κρατήσει ακόμα και το 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές από το τίμημα πώλησης ενός ακινήτου.
3. Σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων λογαριασμών. Το φθινόπωρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το μέτρο του σταδιακά ακατάσχετου λογαριασμού, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους συνεπείς οφειλέτες να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους έχει «κλειδώσει» η Εφορία λόγω οφειλών.
4. Αυτοματοποιημένος κεντρικός έλεγχος προϋποθέσεων τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ή απώλειας των ρυθμίσεων που δεν τηρούνται. Η εφαρμογή αναμένεται να λειτουργήσει έως τον Ιούνιο του 2024. Σήμερα, σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος χάσει μια ρύθμιση επειδή πλήρωσε μία ή περισσότερες δόσεις το σύστημα δεν ενημερώνεται αυτόματα αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Από τον Ιούνιο ο έλεγχος των προϋποθέσεων τήρησης ή μη τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής θα γίνεται κεντρικά και αυτόματα, ώστε σε περίπτωση που δεν εξοφλείται μία δόση η απώλεια της ρύθμισης θα είναι αυτόματη και θα ενημερώνεται άμεσα ο οφειλέτης.
5. Ψηφιοποίηση της βεβαίωσης οφειλής για τις μεταβιβάσεις ακινήτου με παρακράτηση τιμήματος. Εως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία στην ΑΑΔΕ μια νέα υπηρεσία μέσω της οποίας η διαδικασία χορήγησης της βεβαίωσης οφειλής θα γίνεται ψηφιακά, χωρίς να χρειάζεται ο οφειλέτης να επισκεφτεί τη ΔΟΥ ή το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών όπως συμβαίνει σήμερα.
6. Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας. Με την εφαρμογή αυτή οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στον Δήμο θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.