Πιθανόν θα τυποποιηθεί ως αυτοτελές αδίκημα η βία κατά γυναικών και θα αποτελεί επιβαρυντική περίσταση, δυσκολεύοντας τη χορήγηση ελαφρυντικού – Συνάντηση Βερβεσού με τον πρόεδρο του ΠΙΣ και καθολική αποχή των δικηγόρων σήμερα.
Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους Κώδικες προχώρησε χθές το βράδυ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης. Οι αλλαγές αυτές στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τους φορείς (πλην Εισαγγελέων που τάχτηκαν υπέρ στις περισσότερες διατάξεις) , αποτελούν αιτήματα των φορέων. Μάλιστα σήμερα έχει προγραμματιστεί καθολική αποχή των δικηγόρων της χώρας , “νεκρώνοντας” τα δικαστήρια και αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο σε διατάξεις του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα:
-Η βασική αλλαγή, μέχρι στιγμής, είναι η επέκταση της υποχρεωτικής παρουσίας συνηγόρου και στα πλημμελήματα που ανήκουν στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς Πλημμελειοδικείου, δεδομένου ότι πλέον είναι ανοιχτός ο κίνδυνος φυλάκισης κατηγορουμένων και για πλημμελήματα. Το θέμα αυτό αποτελεί βασικό αίτημα των δικηγόρων, που ζητούν όμως η υποχρεωτικότητα (που δεν ισχύει μέχρι τώρα για τα πλημμελήματα) να επεκταθεί και στα αδικήματα αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, δεδομένου ότι πλέον θα δικάζουν πολλά αδικήματα με ορατό ενδεχόμενο φυλάκισης κατηγορουμένων.
– Προστίθεται η υποχρέωση προκαταρτικής ή αυτεπάγγελτης προανάκρισης και σε πλημμελήματα αρμοδιότητας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου (πχ πλαστογραφία ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, απιστία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκβίαση)
-Διευρύνεται η καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
-Αυξάνεται η προθεσμία κλήτευσης των αστυνομικών, με αίτημα του κατηγορουμένου, από 5 σε 10 ημέρες, μετά την αποστολή από τον εισαγγελέα του καταλόγου μαρτύρων
-Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα αποφασίζει για την κύρια ποινή, τις περιστάσεις από τις οποίες εξαρτώνται το είδος και το μέτρο της, καθώς και για τους λόγους αύξησης ή μείωσής της. Για τα υπόλοιπα θα αποφασίζουν οι τακτικοί Δικαστές.
Η βία κατά γυναικών
Μέχρι την τελευταία στιγμή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετούν αν στις ήδη εκτεταμένες αλλαγές στο τμήμα του Κώδικα για την ενδοοικογενειακή βία ενταχθεί και η “τυποποίηση” του αδικήματος της βίας κατά γυναικών, χωρίς όμως την χρήση του όρου “¨γυναικοκτονία”. Συγκεκριμένα να υιοθετηθεί η άποψη (την οποία εξέφρασαν και μέλη της αντιπολίτευσης π.χ ο Γ. Σαρακιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ) και να τροποποιηθεί το άρθρο 82Α του Ποινικού Κώδικα περί εγκλήματος με ρατσιστικά και σεξιστικά χαρακτηριστικά, ώστε να προβλεφθεί επιβαρυντική περίσταση για την τέλεση εγκλήματος που στρέφεται κατά ενήλικης ή ανήλικης γυναίκας. Σε μια τέτοια περίπτωση , π.χ ανθρωποκτονίας με θύμα γυναίκα, φυσικά η βασική ποινή δεν αλλάζει αφού βρίσκεται ήδη στο ανώτατο όριο (ισόβια) αλλά σχεδόν εξαλείφεται το ενδεχόμενο να χορηγηθεί ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο ώστε να μειωθεί αυτή η ποινή. Η τελική απόφαση επ΄αυτού πάντως δεν έχει ληφθεί ακόμα.
Νομοτεχνικές βελτιώσεις για αλλαγές στους Κώδικες: Η δεύτερη αναβολή
Ένα βασικό αίτημα των δικηγόρων αφορά το άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , το οποίο εισήχθη με την αλλαγή στον αριθμό των αναβολών να περιορίζεται στη μια και μόνη και μάλιστα σε περίπτωση που το αίτημα αφορά την απασχόλησή τους σε άλλη δίκη να καταβάλλεται και χρηματικό παράβολο. Αν δεν αφορά λόγους υγείας, αυτό να πιστοποιείται είτε από δημόσιο λειτουργό, είτε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Οι δικηγόροι αντιδρούν έντονα επ αυτού και υπάρχει η σκέψη στο Υπουργείο να προστεθεί δυνατότητα δεύτερης αναβολής, σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις, “ανωτέρας βίας” (π.χ λόγοι υγείας).
Επ΄αυτού του ζητήματος υπήρξε χθες συνάντηση του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημ. Βερβεσού με τον Πρόεδρο του ΠΙΣ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, κατά την οποία καταγγέλθηκε, ο αποκλεισμός ιδιώτη γιατρού από την πιστοποίηση ασθένειας διαδίκου. Όπως αναφέρουν μάλιστα “…το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αποκλείει ανεπίτρεπτα τη δυνατότητα απόδειξης του λόγου υγείας, προς το σκοπό αναβολής ποινικής δίκης, με ιατρική πιστοποίηση ιδιώτη ιατρού (άρθρο 349 ΚΠΔ). Η προωθούμενη διάταξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας), που προβλέπουν ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ιδιώτες ιατρούς. Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ συμφώνησε πλήρως με την παραπάνω θέση που εξέθεσε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, καθώς όχι μόνον παραβιάζεται η κείμενη νομοθεσία, αλλά υποβαθμίζεται στην πράξη η υπογραφή των ιδιωτών ιατρών. Κατόπιν αυτών συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί κοινή παρέμβαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να τροποποιηθεί η προωθούμενη ρύθμιση”.