Βαρύς πέφτει ο πέλεκυς σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις σε όσους βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι αδιαφορώντας για τα όρια ταχύτητας στο οδικό δίκτυο.
Ήδη σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου οι μεγάλες υπερβάσεις του ορίου ταχύτητας τιμωρούνται με κατάσχεση και δημοπράτηση του αυτοκινήτου, παράλληλα με τσουχτερά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης.
Στον χορό των εξουθενωτικών ποινών εισέρχεται από τη φετινή χρονιά και η Αυστρία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποτρέψει τους λάτρεις της ταχύτητας από το να βυθίσουν το πόδι τους στο γκάζι, θέτοντας σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ADAC, από τοφετινό Μάρτιο όσοι υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας κατά 80 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές και κατά 90 εκτός αυτών, υπό συνθήκες, θα βλέπουν το ΙΧ τους να κατάσχεται και εν συνεχεία να δημοπρατείται.
Όσοι, μάλιστα, είναι υπότροποι η υπέραση του ορίου ταχύτητας κατά 60 ή 70 χλμ./ώρα θα είναι… αρκετή προκειμένου να χάσουν το ΙΧ τους. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο θα κατάσχεται μόνο αν ο παραβάτης είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης του ΙΧ.
Τον τελευταίο λόγο για το αν το ΙΧ του παραβάτη θα κατάσχεται, θα τον έχει η αρμόδια περιφερειακή διοικητική αρχή. Το 70% των εσόδων από μια δημοπρασία θα χορηγείται στο Αυστριακό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας και το υπόλοιπο στο ομοσπονδιακό κράτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξουθενωτικές ποινές επιφυλάσσονται -μεταξύ άλλων- και στην Δανία και δη σε δύο περιπτώσεις: Αν υπάρχει υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κατά 100% πάνω από το εκάστοτε όριο, ή κίνηση με 220 χλμ./ώρα και άνω, ανεξαρτήτως των ορίων. Η έτερη περίπτωση αφορά στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Το διάστημα Απρίλιος 2021-Μάρτιος 2023 το Δανεζικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην κατάσχεση 1.902 ΙΧ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στα εν λόγω νούμερα ένα περιστατικό στο οποίο 19χρονος κινούνταν με 182 χλμ./ώρα, όταν το όριο ταχύτητας ανερχόταν σε 80 χλμ./ώρα.