Στη Βουλή η ρύθμιση για Golden Visa – Ποιες περιοχές γίνονται πανάκριβες
Πανάκριβες και απλησίαστες γίνονται από το καλοκαίρι δεκάδες συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τους ξένους επενδυτές τρίτων χωρών, που επιθυμούν να λάβουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα». Η κυβέρνηση κλειδώνει τις αλλαγές στο χάρτη της Golden Visa με τα σενάρια να προβλέπουν από δυο έως και τέσσερα σκαλοπάτια τιμών ανάλογα με τη γεωγραφική θέση των ακινήτων και με το ανώτατο όριο να εκτοξεύεται στις 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα. Ωστόσο ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τις επενδύσεις σε διατηρητέα ακίνητα.
Golden visa: Από Κίνα, Τουρκία και Λίβανο οι νέοι δυναμικοί αγοραστές [γραφήματα]
Η νέα ρύθμιση για το πρόγραμμα της Golden Visa αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση για το πρόγραμμα της χρυσής βίζας ενώ το φθινόπωρο η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει σημαντικά παραπάνω απ’ όσο έχει ανέβει η ελληνική οικονομία» προαναγγέλλοντας αύξηση του ορίου της Golden Visa στα 800.000 ευρώ για τις περιοχές που θεωρούνται «κορεσμένες» όπως το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη λόγω αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς. Οσον αφορά στις νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «ο νόμος της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων πήρε ΦΕΚ στις 10 Δεκεμβρίου. Καταλήξαμε σε κάποιες πρώτες ρυθμίσεις και τώρα θα αφήσουμε να στεγνώσει το μελάνι της ρύθμισης, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το καλοκαίρι και από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε και θα συζητήσουμε ξανά τις όποιες παρεμβάσεις».
Golden Visa
Οι αλλαγές στο πρόγραμμα της Golden Visa εξετάζεται να ενεργοποιηθούν τον Ιούνιο και σύμφωνα με τα σενάρια καθιερώνονται νέα όρια ανάλογα με την γεωγραφική θέση που βρίσκεται το ακίνητο με τις πληροφορίες να αναφέρουν τα εξής:
1. Σε περιοχές στις οποίες οι τιμές ακινήτων έχουν σημειώσει άλμα τα τελευταία χρόνια καθώς αποτελούν πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές, όπως σε συνοικίες του βόρειου και νότιου τομέα της Αττικής ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Μύκονος και η Σαντορίνη το όριο της Golden Visa εξετάζεται να ανέβει στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα. Σημειώνεται ότι σήμερα το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι , Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη , Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στο Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Στο όριο των 500.000 ευρώ εντάσσονται επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
2. Στις περιοχές που το όριο της Golden Visa είναι σήμερα 250.000 ευρώ και τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των τιμών και των αγοραπωλησιών ακινήτων όπως ο Πειραιάς το όριο της επένδυσης για «χρυσή βίζα» θα ανέβει σε 400.000 ευρώ ή 500.000 ευρώ.
3. Το χαμηλότερο όριο των 250.000 ευρώ είναι πιθανόν να διατηρηθεί στις περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση.
4. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα διατηρητέα κτίσματα.
Οι νέες παρεμβάσεις στοχεύουν στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται σήμερα στην κτηματαγορά με το στεγαστικό πρόβλημα να είναι έντονο για τα νοικοκυριά καθώς αυτή τη στιγμή η ζήτηση για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων είναι μεγαλύτερη από την προσφορά.
Στην τελευταία τριετία τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Χρυσής Βίζας ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ. Πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο.