Απόφαση «σταθμό» για την απόρριψη αγωγών που ασκούνται σε επιχειρήσεις για πνευματικά δικαιώματα εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την τακτική διαδικασία απορρίπτοντας προσφυγή οργανισμού συλλογικής διαχείρισης κατά εστιατορίου που είχε συμβληθεί με άλλη εταιρεία για το ρεπερτόριο που χρησιμοποιούσε.
Ο ενάγων είναι οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και προστασίας συγγενικών δικαιωμάτων, μέλος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας CISAC, που έχει συσταθεί νόμιμα και έχει λάβει άδεια λειτουργίας συγκεκριμένα δε για τους μουσικούς, τραγουδιστές και παραγωγούς υλικών φορέων ήχου και εικόνας, ελληνικού και αλλοδαπού ρεπερτορίου, μέλη της Ε.Υ.Ε.Δ. (Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης), με τις προβλεπόμενες από τον ως άνω νόμο αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η είσπραξη και διανομή της εύλογης αμοιβής του άρθρου 49 του ίδιου νόμου, έχοντας αναλάβει και τη διαχείριση των πνευματικών δικαιούχων.
Υπό την ιδιότητα του αυτή έχει την προβλεπόμενη από το νόμο αποκλειστική αρμοδιότητα και υποχρέωση, μεταξύ άλλων, της είσπραξης, της δικαστικής διεκδίκησης και της διανομής της από το νόμο προβλεπόμενης εύλογης αμοιβής των μελών του, καλλιτεχνών, και συνέταξε το αναφερόμενο στην αγωγή αμοιβολόγιο, για τη δημόσια εκτέλεση και παρουσίαση στο κοινό του ρεπερτορίου της το οποίο γνωστοποίησε στο κοινό.
Η ενάγουσα λειτουργεί εστιατόριο-μεζεδοπωλείο όπου παρέχει πρόγραμμα μουσικής στους πελάτες της, είτε με ζωντανό συγκρότημα είτε με μηχανικά μέσα. Για τη δραστηριότητα αυτή έχει προβεί σε νόμιμη γνωστοποίηση χρήσης μουσικής στην εφαρμογή Notify Business, ενώ έχει συμβληθεί και έχει λάβει άδεια χρήσης από τον Οργανισμό Συλλογικές Διαχείρισης με την επωνυμία «Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ», με χρόνο έναρξης από το 2018.
Από τα αποδεικτικά μέσα που εισέφερε ο ενάγων οργανισμός, ο οποίος φέρει το σχετικό βάρος απόδειξης, ειδικότερα δε από τα δειγματοληπτικώς συγκεντρωθέντα βίντεο από τη ζωντανή αναπαραγωγή μουσικής στο χώρο της εναγόμενης και τα φωτοαντίγραφα στιγμιότυπων οθόνης (screenshots) από τη σελίδα της, και κατά αντιπαραβολή με τον ψηφιακό δίσκο ρεπερτορίου του οργανισμού «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ», δεν αποδείχθηκε ότι n εναγόμενη αναπαρήγαγε ζωντανά ή με μηχανικά μέσα τραγούδια καλλιτεχνών, και μάλιστα συστηματικά κατά τους αγωγικούς ισχυρισμούς, για τους οποίους δεν είχε λάβει νόμιμη άδεια εκτέλεσης και τα πνευματικά τους δικαιώματα ανήκαν στη διαχείριση του ενάγοντος ώστε να οφείλει να καταβάλει την προβλεπόμενη αποζημίωση βάσει των αντίστοιχων αμοιβολογίων και των ενημερωτικών δελτίων για καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς αναπαρήγαγε μουσικά τραγούδια ευρύ ρεπερτορίου για τα οποία είχε λάβει σχετική άδεια κατόπιν σύμβασης με τον ανωτέρω οργανισμό διαχείρισης. Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης.
Πηγή:www.dimokratiki.gr