Τι είναι η παραβίαση δεδομένων και πώς θα το ξέρετε αν είστε θύμα;
Οι παραβιάσεις δεδομένων είναι διαρροές, κλοπές ή απώλειες δεδομένων, είτε από λάθος, είτε κακόβουλα. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα δεδομένα μπορεί να πωληθούν στη συνέχεια στο διαδίκτυο.
Οι μεγάλες παραβιάσεις δεδομένων είθισται να ανακοινώνονται από τον τύπο και τις αρχές προστασίας δεδομένων και κυβερνοασφάλειας.
Εάν μια παραβίαση σάς αφορά και ενδέχεται να σας εκθέτει σε κινδύνους, ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει την υποχρέωση να σας ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν. Η αρχή προστασίας δεδομένων δεν είναι σε θέση να σας ενημερώσει ή να επιβεβαιώσει το κατά πόσον τα προσωπικά σας δεδομένα περιλαμβάνονται στο αρχείο που έχει παραβιαστεί. Μπορείτε, ωστόσο, να ρωτήσετε τον υπεύθυνο επεξεργασίας.
Προσοχή: Κάποια sites ισχυρίζονται πως έχουν στη διάθεσή τους τα δεδομένα και μπορούν να σας ενημερώσουν αν εμπλέκεστε. Η CNIL συμβουλεύει να μην τα χρησιμοποιείτε.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς μπορείτε να προστατευτείτε;
Phishing
Το phishing είναι η αποστολή ενός email ή sms με σκοπό εξαπάτησης, το οποίο μοιάζει αυθεντικό, χάρη στα προσωπικά δεδομένα που έχουν αντληθεί μέσα από την παραβίαση (για παράδειγμα, με αναφορά στον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τα στοιχεία της τράπεζας ή τα στοιχεία παράδοσης ενός δέματος).
Σε κάθε περίπτωση, μην ανοίγετε οποιαδήποτε συνημμένα αρχεία, μην απαντάτε και μην κλικάρετε κανέναν υπερσύνδεσμο· απλώς διαγράψτε άμεσα το μήνυμα.
Ως γενικό κανόνα, να κάνετε είσοδο στον λογαριασμό σας πάντοτε μέσα από τον επίσημο ιστότοπο του φορέα ή της εταιρείας, τον οποίο θα έχετε αποθηκευμένο στον φυλλομετρητή σας.Identity theft
Εάν φοβάστε πως έχετε πέσει θύμα κλοπής ταυτότητας, ως αποτέλεσμα της διαρροής πληροφοριών που σας αφορούν μπορείτε:
να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της αρχής κυβερνοασφάλειας, προκειμένου να λάβετε συμβουλές για την προστασία σας
να απευθυνθείτε στην αρμόδια αστυνομική αρχή το συντομότερο δυνατόν
να ενημερώσετε την τράπεζά σας.
Τι μπορείτε να κάνετε αν στην παραβίαση δεδομένων έχει διαρρεύσει και το password σας;
Στις παραβιάσεις δεδομένων μπορεί να έχουν διαρρεύσει και passwords. Εάν κάτι τέτοιο σας αφορά, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να σας ενημερώσει.
Για τον περιορισμό των κινδύνων και χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε την ενημέρωση αυτή, μπορείτε να προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες:
– να αλλάξετε τα passwords στις διαδικτυακές υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε
– να χρησιμοποιήσετε πιο ισχυρά passwords
– να ελέγξετε κατά προτεραιότητα τις πιο σημαντικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα τον λογαριασμό email, τη φορολογική αρχή, την τράπεζα, τα ηλεκτρονικά καταστήματα κοκ.
– να αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο password για διαφορετικές υπηρεσίες
– να χρησιμοποιείτε multi-factor authentication, όταν αυτό σας παρέχεται από υπηρεσίες που εμπιστεύεστε, για παράδειγμα μέσω την αποστολής SMS στο κινητό σας για επιβεβαίωση της σύνδεσης.
Βέλτιστη πρακτική: με το να μοιράζεστε τις γνώσεις σας βοηθάτε τους άλλους
Εάν πιστεύετε πως μια παραβίαση δεδομένων ενδέχεται να έχει επηρεάσει κάποιο πρόσωπο που γνωρίζετε (οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι), μην διστάσετε να:
– τους ρωτήσετε αν έχουν λάβει την ενημέρωση που ο υπεύθυνος επεξεργασίας υποχρεούται να τους παράσχει
– τους ενημερώσετε για τις εξουσίες τις αρχής προστασίας δεδομένων και των υπολοίπων αρμοδίων αρχών
– τους καθοδηγήσετε ως προς το τι πρέπει να κάνουν άμεσα, αλλά και εφεξής (για παράδειγμα, αλλαγή passwords και χρήση multi-factor authentication, όπου αυτό είναι διαθέσιμο.
Να είστε ιδιαίτερα προστατευτικοί απέναντι σε ανθρώπους ευάλωτους:
– αυτούς που δεν έχουν καθημερινή ή εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο,
– τους ηλικιωμένους
– ή όσους εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο από ενδεχόμενη παραβίαση δεδομένων (για παράδειγμα, σε περίπτωση αποκάλυψης δεδομένων σχετικών με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, την κατάσταση της υγείας κοκ.)