Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Τρεις στους δέκα 10 φορολογούμενους και επιχειρήσεις που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ και οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση προστίμων φόρων και προσαυξήσεων που τους είχε επιβάλλει ο ελεγκτικός μηχανισμός, δικαιώθηκαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2023 παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ 6.956 υποθέσεις. Από αυτές εξετάστηκαν 6.527 υποθέσεις φορολογουμένων από τις οποίες έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω οι 1.946 ή το 29,8%.
Απορρίφθηκαν άμεσα οι 4.268 προσφυγές, ενώ 278 απορρίφθηκαν σιωπηρώς επειδή δεν εξετάστηκαν εντός της προθεσμίας που προβλέπει η νομοθεσία. (120 ημέρες). Για 35 προσφυγές οι φορολογούμενοι δήλωσαν στη συνέχεια παραίτηση και οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο.
Πολλοί φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που είδαν τις υποθέσεις τους να απορρίπτονται από την ΔΕΔ προσέφυγαν στη συνέχεια στα διοικητικά δικαστήρια. Σημειώνεται ότι οι φορολογικές υποθέσεις πριν φθάσουν στα δικαστήρια είναι υποχρεωτικό να “περάσουν” πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Συγκεκριμένα 3.034 φορολογούμενοι αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους.
Σημειώνεται ότι η υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) ενώ για να εξεταστεί η υπόθεση από τη ΔΕΔ, οι φορολογούμενοι, πρέπει πρώτα να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Μοναδική περίπτωση να αποφύγει κανείς το 50% είναι να δώσει επαρκή στοιχεία στην ΔΕΔ, τα οποία να δικαιολογούν την αναστολή καταβολής για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών πρέπει να εγκρίνει το αίτημά τους.
Όπως προαναφέρθηκε η ψηφιακή υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής πραγματοποιείται μέσω του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του TAXISnet. Όταν ο υπόχρεος είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περίπτωση που η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται ψηφιακά από το νόμιμο εκπρόσωπό τους, τότε η υποβολή γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του τελευταίου.
Τι πρέπει να συμπληρώσετε
– τα ακριβή στοιχεία του υποχρέου,
– την προσβαλλόμενη πράξη,
– τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του,
– τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υποχρέου.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή. Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.
Εμπρόθεσμες πληρωμές
Σχεδόν 8,5 ευρώ στα 10 ευρώ που είχε βεβαιώσει η εφορία το 2023 πληρώθηκε εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις Συγκεκριμένα:
1. Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 6,765 δισ. ευρώ εμπρόθεσμα πληρώθηκαν φόροι ύψους 6,091 δισ. ευρώ, με το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων να διαμορφώνεται στο 90,03%. Μόνο το Δεκέμβριο από τα 901,55 εκατ. ευρώ εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα 805,96 εκατ. ευρώ ή το 89,4%.
2. ΦΠΑ: Από τα 16,111 δισ. ευρώ το δημόσιο εισέπραξε τα 13,677 δισ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 84,87%. Το Δεκέμβριο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 1,032 δισ. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 897,47 εκατ. ευρώ (86,91%).
3. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Το ποσό εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε σε 75,91% από 74,69% το 2022 καθώς από τα συνολικά 3,709 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 2,815 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης έφτασε στο 73,12% καθώς οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 369,15 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 504,85 εκατ. ευρώ.
4. Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 79,49% από 77,22% το 2022 καθώς από τα 2,272 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε το 1,806 εκατ. ευρώ. Το Δεκέμβριο το ποσό που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι ανήλθε σε 179,29 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 226,83 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 79,04% των υπόχρεων πλήρωσε το φόρο στην ώρα του.