Απόφαση Αριθμ. 15478/2024
ΦΕΚ 1368/Β/29-2-2024
Καθορισμός των ειδικότερων στοιχείων της παρ. 10 του άρθρου 7 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 7 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004, Α’ 217), μετά την τροποποίησή του από τα άρθρα 6 και 18 του ν. 4735/2020 «Τροποποίηση του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις» (Α’ 197), το άρθρο 29 του ν. 4829/2021 (Α’ 166) και το άρθρο 52 του ν. 4795/2021 (Α’ 62).
2. Το άρθρο 44 και την παρ. 6 του άρθρου 111 του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).
3. Το π.δ. 141/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών» (Α’ 180).
4. Την υπ’ αρ. 1585/2-8-2023 (Υ.Ο.Δ.Δ. 783) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Εσωτερικών περί διορισμού του Άγγελου – Παναγιώτη Δημοσθένους του Δημοσθένους στη θέση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών.
5. Την υπ’ αρ. 1571/8-1-2024 (Υ.Ο.Δ.Δ. 7) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας περί σύστασης Επιστημονικής Επιτροπής με αρμοδιότητα την ευθύνη συγκρότησης και λειτουργίας της τράπεζας θεμάτων, την ανανέωση και επιλογή θεμάτων, την εποπτεία των εξετάσεων Π.Ε.Γ.Π. και την επίβλεψη της εξεταστικής διαδικασίας ως προς τα επιστημονικά αντικείμενα συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας προφορικών εξετάσεων για τις ειδικές κατηγορίες.
6. Την υπ’ αρ. 10096/2-2-2024 (Υ.Ο.Δ.Δ. 92) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας περί σύστασης Οργανωτικής Επιτροπής με αρμοδιότητα την οργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση.
7. Τις από 31/01/2024 και 13/02/2024 εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής.
8. Την υπό στοιχεία Α.Π. ΓΔΟΥΔΥ/25/20-02-2024 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης.
9. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ενώ με μεταγενέστερη κοινή υπουργική απόφαση βάσει της παρ. 13 του άρθρου 7 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας θα καθοριστεί η αποζημίωση του συνόλου του απασχολούμενου προσωπικού, αποφασίζουμε:
Καθορίζουμε τα ειδικότερα στοιχεία της παρ. 10 του άρθρου 7 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, ως ακολούθως:
Άρθρο 1
Τράπεζα Θεμάτων
Αλλογενείς αλλοδαποί, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια με τη διαδικασία της πολιτογράφησης, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην εξεταστική διαδικασία απόκτησης του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), με το οποίο πιστοποιείται η συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων πολιτογράφησης των περ. α’ και β’ του άρθρου 5Α του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας (Κ.Ε.Ι.). Από την υποχρέωση απόκτησης του ΠΕΓΠ απαλλάσσονται όσοι/ ες εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 7 του Κ.Ε.Ι.
Για την απόκτηση του ανωτέρω πιστοποιητικού κάθε υποψήφιος/α θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε εξέταση στην Κατανόηση και Παραγωγή του Προφορικού και του Γραπτού Λόγου στην Ελληνική Γλώσσα επιπέδου ανάλογου του Β1. Επίσης, θα πρέπει να ανταποκριθεί σε εξέταση γνώσεων στις εξής Θεματικές Ενότητες: α) Γεωγραφία, β) Ιστορία, γ) Πολιτισμός και δ) Θεσμοί του Πολιτεύματος.
Οι ανωτέρω Θεματικές Ενότητες συμπεριλαμβάνονται σε Τράπεζα Θεμάτων που συγκροτείται από την Επιστημονική Επιτροπή της περ. β της παρ. 12 του άρθρου 6 του ν. 4735/2020. Από την παραπάνω Τράπεζα, επιλέγονται τυχαία τα εξεταζόμενα θέματα την ημέρα των εξετάσεων από την Επιστημονική Επιτροπή, η οποία είναι επίσης
αρμόδια για την τελική διαμόρφωσή τους, καθώς και για την παροχή τυχόν οδηγιών και διευκρινίσεων στους/ στις εξεταζόμενους/ες. Η ανωτέρω Επιτροπή είναι αρμόδια για την ανανέωση και επιλογή των θεμάτων που συμπεριλαμβάνει η Τράπεζα Θεμάτων. Η ανανέωση των θεμάτων γίνεται ετησίως σε ποσοστό 5% στα θέματα Γλώσσας και 10% στις Θεματικές Ενότητες, καθώς και σύμφωνα με τυχόν ανάγκες αντικατάστασης που κρίνει η Επιστημονική Επιτροπή.
Για την εξακρίβωση της επαρκούς γνώσης της Ελληνικής Γλώσσας, η Τράπεζα Θεμάτων συμπεριλαμβάνει εκατό (100) θέματα για την κατανόηση και παραγωγή του γραπτού λόγου, πενήντα (50) θέματα για την κατανόηση προφορικού λόγου και εικοσιπέντε (25) θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου.
Για την εξακρίβωση της επαρκούς γνώσης της Ελληνικής Ιστορίας, Γεωγραφίας, του Ελληνικού Πολιτισμού και του τρόπου λειτουργίας των Θεσμών του Πολιτεύματος, η Τράπεζα Θεμάτων συμπεριλαμβάνει τριακόσιες (300) ερωτήσεις-θέματα, οι οποίες κατανέμονται ανά θεματική ενότητα, ως ακολούθως: Γεωγραφία εβδομήντα (70) ερωτήσεις, Ιστορία ογδόντα (80) ερωτήσεις, Πολιτισμός εβδομήντα (70) ερωτήσεις, Θεσμοί του Πολιτεύματος ογδόντα (80) ερωτήσεις.
Η Επιστημονική Επιτροπή έχει την επιστημονική ευθύνη και την αρμοδιότητα να παράσχει τις απαντήσεις όλων των θεμάτων που απαρτίζουν την Τράπεζα Θεμάτων των εξετάσεων για ΠΕΓΠ ώστε αυτές να αναρτηθούν στον ίδιο ιστότοπο με την Τράπεζα Θεμάτων με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
Η Τράπεζα Θεμάτων που έχει συγκροτηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή τηρείται ηλεκτρονικά με μέριμνα και ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο/η μέσω της ιστοσελίδας https://exetaseis- ithageneia.ypes.gr.
Άρθρο 2
Τόπος και χρόνος διενέργειας των εξετάσεων και διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις
Οι εξετάσεις διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο, οι ακριβείς ημερομηνίες δημοσιοποιούνται στην ειδική πλατφόρμα που ανευρίσκεται στην ιστοσελίδα https:// exetaseis-ithageneia.ypes.gr και γνωστοποιούνται μετά από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών. Τις ημερομηνίες εισηγείται η Οργανωτική Επιτροπή Εξετάσεων σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Για τη συγκρότηση ενός (1) τουλάχιστον Εξεταστικού Κέντρου σε κάθε πόλη, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, απαιτείται ο αριθμός των εξεταζομένων που έχουν επιλέξει να εξεταστούν στη συγκεκριμένη πόλη να είναι τουλάχιστον εβδομήντα (70). Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε οι εξεταζόμενοι θα εξεταστούν σε εξεταστικό κέντρο της δεύτερης επιλογής τους. Προς διευκόλυνση των υποψηφίων, ιδίως από νησιωτικές περιοχές, η Οργανωτική Επιτροπή δύναται, μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, να εγκρίνει τη δημιουργία Εξεταστικού Κέντρου και με μικρότερο αριθμό εξεταζομένων.
Ο/η ενδιαφερόμενος/η υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση για συμμετοχή στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ) της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών στην ειδική πλατφόρμα που ανευρίσκεται στην ιστοσελίδα https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr, η οποία φιλοξενείται και στο gov.gr, εφόσον πληροί τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α) Έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του/της.
β) Είναι κάτοχος νόμιμου τίτλου άδειας διαμονής ή ηλεκτρονικής βεβαίωσης για κατάθεση αίτησης ανανέωσής της.
γ) Έχει καταβάλει το εξέταστρο ύψους 150 ευρώ, εξαιρουμένων όσων η αίτηση πολιτογράφησης εκκρεμεί στις υπηρεσίες Ιθαγένειας κατά παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4735/2020, οι οποίοι απαλλάσσονται από την καταβολή του εξέταστρου μόνο για την πρώτη φορά συμμετοχής τους στις εξετάσεις.
Για την είσοδο και την εγγραφή στην ειδική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης η οποία παραμένει ανοικτή για τουλάχιστον τέσσερις (4) εβδομάδες, ο/η ενδιαφερόμενος/η χρησιμοποιεί τους προσωπικούς κωδικούς TAXISNET. Με την αίτηση συνυποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή τα δικαιολογητικά έγγραφα που ζητούνται για την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης των αιτούντων (ισχύον ταξιδιωτικό έγγραφο -με εξαίρεση τους αντικειμενικά στερούμενους διαβατηρίου- και άδεια διαμονής συμπεριλαμβανομένων και των αδειών που χορηγούν οι αστυνομικές αρχές ή τη σχετική ηλεκτρονική βεβαίωση κατάθεσης ανανέωσής της). Ο/η υποψήφιος/α οφείλει να επιλέξει στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για τις ανάγκες του Δελτίου Εξεταζομένου/ης, το οποίο η πλατφόρμα δημιουργεί ψηφιακά μετά την οριστικοποίηση της αίτησής του. Τα στοιχεία επικοινωνίας όπως και η φωτογραφία του υποψηφίου δύναται να αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και την υπηρεσία myphoto.
Επίσης, οφείλει να επιλέξει την πόλη, σε εξεταστικό κέντρο της οποίας επιθυμεί να εξεταστεί. Σε περίπτωση που η επιλογή του/της αφορά πόλη άλλη της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, μπορεί να επιλέξει κάποια από τις λοιπές πόλεις ως δεύτερη επιλογή για την περίπτωση που ο αριθμός συμμετεχόντων δεν επαρκεί για τη δημιουργία εξεταστικού κέντρου στην πόλη η οποία αποτέλεσε την πρώτη επιλογή του/της. Εφόσον και στη δεύτερη επιλογή δεν δημιουργηθεί εξεταστικό κέντρο, τότε η αίτηση μεταφέρεται αυτομάτως στην επόμενη εξεταστική περίοδο.
Σε περίπτωση που ο/η ενδιαφερόμενος/η ανήκει σε ειδική κατηγορία που προβλέπει η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 7 του ΚΕΙ, υποβάλλει επιπλέον ηλεκτρονικά ένα από τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά:
Πιστοποίηση αναπηρίας άνω του 67%, που εκδίδεται από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Η πιστοποίηση αναπηρίας των υποψηφίων δύναται να αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας από το αρχείο του e-ΕΦΚΑ προκειμένου οι υποψήφιοι με αναπηρία άνω του 67% να εντάσσονται αυτόματα στη σχετική κατηγορία και παράλληλα να διασφαλίζεται η ομαλή πορεία και οι συνθήκες της διαδικασίας εξέτασής τους.
Γνωμάτευση οποιασδήποτε μορφής μαθησιακής δυσκολίας (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία κ.λπ.) για διακρίβωση της αδυναμίας συμμετοχής σε γραπτή δοκιμασία, από τις ειδικές νοσοκομειακές μονάδες (Κέντρα Ψυχικής Υγείας) του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με πίνακα που κοινοποιείται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του ανωτέρω Υπουργείου.
Γ ια τους/τις υποψηφίους/ες οι οποίοι με βάση τον νόμο ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία που παραπέμπεται στις προφορικές εξετάσεις (έχουν δηλ. συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους), δεν απαιτείται η υποβολή πρόσθετου δικαιολογητικού. Επισημαίνεται ότι όσοι/ες υποψήφιοι/ες άνω των 62 ετών το επιθυμούν, δύνανται να συμμετάσχουν στη διαδικασία της γραπτής εξέτασης με δήλωσή τους στην πλατφόρμα των εξετάσεων, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Διευκρινίζεται ότι ως ημερομηνία γέννησης λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης, δηλαδή ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με το ημερολογιακό έτος και όχι την ακριβή ημερομηνία γέννησης.
Σημειώνεται ότι το υποβαλλόμενο πιστοποιητικό αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α. πρέπει να είναι σε ισχύ τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής όσο και κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων. Επίσης, διευκρινίζεται ότι στις χορηγούμενες από τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας γνωματεύσεις, η αιτιολογία της αδυναμίας συμμετοχής του/της υποψήφιου/ας σε γραπτή δοκιμασία πρέπει να εδράζεται αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένη κατηγορία μαθησιακών δυσκολιών, όπως αυτές μνημονεύονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3699/2008 (Α’ 199).
Οι εκθέσεις αξιολόγησης-γνωμάτευσης των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) για όσους/ες υποψηφίους/ ες έχουν διαγνωστεί με οποιασδήποτε μορφής μαθησιακής δυσκολίας πριν την ενηλικίωσή τους και εφόσον στο περιεχόμενο της σχετικής γνωμάτευσης δεν προσδιορίζεται χρόνος επαναξιολόγησης, έχουν μόνιμη ισχύ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 3699/2008 (Α’ 199).
Επισημαίνεται ότι τα άτομα που βρίσκονται σε καθεστώς στέρησης της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας και τελούν υπό την κηδεμονία δικαστικού συμπαραστάτη, δεν δύνανται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Οι υποψήφιοι/ες μετά την κατανομή τους στα Εξεταστικά Κέντρα αποκτούν έναν Μοναδικό Αριθμό Εξεταζόμενου (ΜΑΕ) και έχουν υποχρέωση εντός δέκα (10) ημερών πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων να συνδεθούν εκ νέου στην ιστοσελίδα υποβολής των αιτήσεων, προκειμένου να εκτυπώσουν το Δελτίο Εξεταζόμενου/ ης, στο οποίο αναγράφονται το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα εξεταστούν και η ώρα προσέλευσης σε αυτό.
Μετά τη λήξη της οριζόμενης προθεσμίας υποβολής δεν επιτρέπεται η ακύρωση της αίτησης συμμετοχής. Μία εβδομάδα μετά την ημέρα των εξετάσεων και για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών, οι υποψήφιοι/ες που δεν προσήλθαν στις εξετάσεις για λόγους ανωτέρας βίας ή ανυπέρβλητου κωλύματος πρέπει να συνδεθούν στην ιστοσελίδα https://exetaseis- ithageneia.ypes.gr/aitiseis/#login, προκειμένου να καταχωρίσουν την αιτία της απουσίας τους υποβάλλοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά. Εφόσον οι λόγοι που επικαλούνται οι υποψήφιοι/ες γίνουν δεκτοί από την Οργανωτική Επιτροπή, τότε αυτοί/ές απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εξέταστρων στην επόμενη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
Yποψήφιοι/ες που δεν προσήλθαν στις εξετάσεις για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας υποβάλλουν τα ανάλογα δικαιολογητικά μέσω του https://exetaseis- ithageneia.ypes.gr/#contactUs οποτεδήποτε πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων της επόμενης εξεταστικής διαδικασίας. Εφόσον οι λόγοι που επικαλούνται οι υποψήφιοι/ες γίνουν δεκτοί από την Οργανωτική Επιτροπή, τότε απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εξέταστρων στην επόμενη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
Άρθρο 3
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για ΠΕΓΠ και καθορισμός λεπτομερειών εξεταστικής διαδικασίας
Οι εξετάσεις για την απόκτηση του ΠΕΓΠ διενεργούνται σε σχολικά συγκροτήματα που παραχωρούνται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ορίζονται ως Εξεταστικά και Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας. Τα σχολικά συγκροτήματα αυτά παραδίδονται στις Επιτροπές Εξεταστικών Κέντρων το πρωί της προηγούμενης ημέρας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για τις εξετάσεις. Με μέριμνα του Υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται η μεταφορά πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών που συνεπάγεται η χρήση των σχολικών συγκροτημάτων ως εξεταστικών κέντρων.
Την ημέρα της εξέτασης όλα τα εμπλεκόμενα συλλογικά και ατομικά όργανα που προβλέπονται στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης οφείλουν να είναι στις θέσεις τους στις 6:00 π.μ. Οι αξιολογητές/τριες προφορικών εξετάσεων οφείλουν να είναι στις θέσεις τους στις 10:00 π.μ. Τα μέλη των Ειδικών Τριμελών Επιτροπών Εξετάσεων στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα οφείλουν να έχουν προσέλθει ως τις 9:00 π.μ. Οι εξεταζόμενοι/ες οφείλουν να προσέλθουν στα Εξεταστικά Κέντρα στις 7:00 π.μ. και έως τις 8:00 π.μ. πρέπει να έχουν καταλάβει τις προκαθορισμένες για αυτούς θέσεις εντός των αιθουσών όπου θα λάβει χώρα η εξέταση. Στην είσοδο του κάθε Εξεταστικού Κέντρου και Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου διενεργείται έλεγχος ταυτοποίησης των εξεταζόμενων από τα μέλη της Επιτροπής του κάθε Εξεταστικού και Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, σε συνεργασία κατά περίπτωση με παρουσία οργάνου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στον έλεγχο αυτό δύνανται να συμμετέχουν μέλη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας
Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Οι θέσεις των υποψηφίων στις αίθουσες των Εξεταστικών Κέντρων είναι (προ) καθορισμένες και κάθε υποψή- φιος/α καταλαμβάνει τη θέση που έχει οριστεί με βάση τον Μοναδικό Αριθμό Εξεταζομένου (ΜΑΕ).
Η Επιτροπή του εκάστοτε Εξεταστικού Κέντρου, με βάση τον οριστικό ονομαστικό κατάλογο των υποψηφίων που έχει καταρτιστεί, αναρτά στην είσοδο του Εξεταστικού Κέντρου, μία (1) τουλάχιστον ημέρα πριν από την έναρξη των εξετάσεων, λίστα με τον ΜΑΕ των υποψηφίων ανά κτίριο και αίθουσα, έτσι ώστε κάθε υποψήφιος/α να ενημερώνεται εγκαίρως για το κτίριο και την αίθουσα όπου θα εξετασθεί.
Για την ταυτοποίησή τους στο Εξεταστικό Κέντρο, οι υποψήφιοι/ες πρέπει να έχουν απαραίτητα (α) το Δελτίο Εξεταζόμενου/ης, (β) ισχύον ταξιδιωτικό έγγραφο και (γ) την άδεια διαμονής τους συμπεριλαμβανομένων των αδειών που χορηγούν οι αστυνομικές αρχές ή τη σχετική ηλεκτρονική βεβαίωση κατάθεσης ανανέωσής της. Από την υποχρέωση προσκόμισης ταξιδιωτικού εγγράφου απαλλάσσονται όσοι/όσες αιτούντες/αιτούσες ανήκουν στην κατηγορία των στερούμενων αντικειμενικά διαβατηρίου, οι οποίοι, στην περίπτωση αυτή, προσκομίζουν την προβλεπόμενη από τον νόμο άδεια διαμονής. Παρόντες/παρούσες θεωρούνται μόνο οι υποψήφιοι/ ες που βρίσκονται μέσα στις καθορισμένες αίθουσες κατά τη λήξη του χρόνου προσέλευσης. Η διαπίστωση της ταυτοπροσωπίας των υποψηφίων, καθώς και ότι α/η υποψήφιος/α κάθεται στην προκαθορισμένη θέση, είναι ευθύνη των επιτηρητών.
Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας απαγορεύεται η κατοχή και χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλου τηλεπικοινωνιακού συστήματος από εξεταστές/στριες, επιτηρητές/τριες και μέλη της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου. Επίσης, η χρήση των ανωτέρω απαγορεύεται αυστηρά και για τους/τις υποψήφιους/ες, οι οποίοι/ ες υποχρεούνται, κατά την είσοδό τους στο εξεταστικό κέντρο, να παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλο τηλεπικοινωνιακό σύστημα, τα οποία θα φυλάσσονται σε ειδικό, ασφαλή χώρο και θα επιστρέφονται κατά την αποχώρησή τους. Επίσης, απαγορεύεται οι υποψήφιοι/ες να έχουν μαζί τους βιβλία, γραπτές σημειώσεις ή άλλου είδους βοηθήματα. Τέλος, το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους του Εξεταστικού Κέντρου απαγορεύεται.
Εάν διαπιστωθεί πως κάποιος/α υποψήφιος/α αντιγράφει, προβαίνει σε οποιαδήποτε άλλης μορφής κλοπή των απαντήσεων, κατέχει ή χρησιμοποιεί οποιουδήποτε τύπου τηλεπικοινωνιακή συσκευή ή παρεμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αποκλείεται άμεσα από τις εξετάσεις με απόφαση της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου. Υποψήφιος/α που είχε οποιουδήποτε άλλου τύπου ανάρμοστη συμπεριφορά, μπορεί να ζητήσει ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου, η οποία έχει την τελική ευθύνη της απόφασης τυχόν αποκλεισμού του/της.
Σε κάθε περίπτωση αποκλεισμού υποψηφίου/ας από τις εξετάσεις, η Επιτροπή Εξεταστικού Κέντρου αναφέρει το συμβάν στο πρακτικό που συντάσσει μετά το πέρας της εξεταστικής διαδικασίας και σημειώνει τον βαθμό «μηδέν ένα (01)» στο αντίστοιχο τετράδιο απαντήσεων. Κάτω από τον βαθμό υπογράφει ο/η Πρόεδρος της Επιτροπής και τίθεται η σχετική σφραγίδα του σχολείου που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο.
Απαγορεύεται η είσοδος, στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των Εξεταστικών Κέντρων, οποιουδήποτε δεν σχετίζεται με την εξεταστική διαδικασία ή/και οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου, των Επιτηρητών/τριών και των εξεταστών/στριών. Στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα, λόγω των αυξημένων ειδικών αναγκών που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος/α υποψήφιος/α (προβλήματα περιορισμένης όρασης, κινητικά κ.λπ.), δύναται να επιτραπεί η είσοδος σε συνοδό μέχρι την τοποθέτηση του/της εξεταζόμενου/ης στην αίθουσα εξέτασης, κατόπιν ενημέρωσης της Επιτροπής Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου και παροχής σχετικής έγκρισης.
Δεδομένου ότι τα κινητά τηλέφωνα παραδίδονται στην είσοδο, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο ο/η υποψήφιος/α να έχει μαζί του/της σε έντυπη μορφή όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ταυτοποίησης και το Δελτίο Εξεταζομένου/ης.
Οι υποψήφιοι/ες και όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες/ ουσες στις εξετάσεις έχουν υποχρέωση να επιδεικνύουν κόσμια συμπεριφορά, να τηρούν πιστά τους όρους της παρούσας απόφασης, καθώς και τις υποδείξεις και συστάσεις των μελών της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου και των Επιτηρητών/τριών.
Άρθρο 4
Διαδικασία εξέτασης
Η Επιστημονική Επιτροπή που προβλέπεται στην περ. β της παρ. 12 του άρθρου 7 του ΚΕΙ, συνέρχεται τις πρώτες πρωινές ώρες την ημέρα των εξετάσεων σε συνεδρίαση στον προκαθορισμένο χώρο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και σε χρόνο τέτοιο, ώστε να διενεργηθούν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Οι ερωτήσεις των Θεματικών Ενοτήτων, εκτός από την Ελληνική Γλώσσα, είναι είκοσι (20) στο σύνολο, με την εξής κατανομή: τέσσερις (4) ερωτήσεις Γεωγραφίας, τέσσερις (4) ερωτήσεις Πολιτισμού, έξι (6) ερωτήσεις Ιστορίας και έξι (6) ερωτήσεις Θεσμών του Πολιτεύματος.
Αναφορικά με τον Πολιτισμό, οι ερωτήσεις προκύπτουν από τις δύο ενότητες: δύο (2) ερωτήσεις από την Α’ Ενότητα: «Αρχαιότητες και Πολιτιστική Κληρονομιά» και δύο (2) ερωτήσεις από την Β’ Ενότητα: «Σύγχρονος Πολιτισμός». Αντίστοιχα, στη Γεωγραφία οι ερωτήσεις προκύπτουν από τις δύο ενότητες: δύο (2) ερωτήσεις από την Α’ Ενότητα: «Γενικές Ερωτήσεις Γεωγραφίας» και δύο (2) ερωτήσεις από την Β’ Ενότητα: «Χάρτες».
Αναφορικά με την εξέταση της Ελληνικής Γλώσσας, στην Ενότητα «Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου», οι υποψήφιοι/ες καλούνται να απαντήσουν σε δεκαοκτώ (18) ερωτήσεις και να συνθέσουν ένα σύντομο κείμενο.
Στην ενότητα «Κατανόηση Προφορικού Λόγου» οι υποψήφιοι/ες καλούνται να απαντήσουν σε δέκα (10) ερωτήσεις και στην ενότητα «Παραγωγή Προφορικού Λόγου» εξετάζονται σε ένα (1) εκ των τεσσάρων (4) θεμάτων που έχουν επιλεγεί.
Η εκπομπή των θεμάτων στα Εξεταστικά Κέντρα γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΣΑΜ των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αφού έχουν κλείσει οι πύλες όλων των Εξεταστικών και Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων και οι εξεταζόμενοι/ες έχουν καταλάβει τις θέσεις τους. Η Επιστημονική Επιτροπή, με την επικουρία της Ομάδας Συνδέσμων μεταξύ των Επιτροπών των Εξεταστικών Κέντρων και της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία εδρεύει στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, δέχεται τυχόν ερωτήματα που τεθούν από τα Εξεταστικά και Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα και αποφασίζει επί της παροχής διευκρινίσεων και οδηγιών.
Η διαδικασία ξεκινά με τη γραπτή εξέταση σε όλες τις Θεματικές Ενότητες, η διάρκεια της οποίας είναι εκατόν πενήντα (150) λεπτά. Με την ολοκλήρωση της γραπτής δοκιμασίας οι εξεταζόμενοι έχουν διάλειμμα δεκαπέντε (15) λεπτών. Ακολουθεί η εξέταση της Ελληνικής Γλώσσας στην κατανόηση προφορικού λόγου, η οποία διαρκεί από δώδεκα (12) έως δεκαπέντε (15) λεπτά. Ειδικότερα, η διαδικασία κατανόησης του ηχογραφημένου κειμένου έχει ως εξής: Η ακρόαση των δύο κειμένων του θέματος που έχει κληρωθεί γίνεται δύο φορές, ενώ ενδιαμέσως δίνεται χρόνος τριών (3) λεπτών για την επεξεργασία των ασκήσεων. Μετά το τέλος των ακροάσεων, οι εξεταζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους τρία (3) ακόμη λεπτά για τη μεταφορά των απαντήσεών τους στο φύλλο απαντήσεων του σχετικού τετραδίου. Εν συνεχεία, με μέριμνα των επιτηρητών/τριών, οι υποψήφιοι/ες προσέρχονται ανά δύο ενώπιον των δύο αξιολογητών/τριών για την εξέταση της Ελληνικής Γλώσσας στην παραγωγή προφορικού λόγου, διάρκειας έως δεκαπέντε (15) λεπτών. Η εξέταση στην παραγωγή του προφορικού λόγου διακρίνεται στις εισαγωγικές ερωτήσεις και τις δραστηριότητες επικοινωνίας-επίλυσης προβλήματος (μέσα από φωτογραφίες).
Η κατανομή των υποψηφίων στις Επιτροπές αξιολογητών/τριών παραγωγής προφορικού λόγου γίνεται με μέριμνα και ευθύνη της Επιτροπής του οικείου Εξεταστικού Κέντρου.
Η Επιστημονική Επιτροπή δύναται να παρέχει διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο στους/στις αξιολογητές/τριες γραπτού και προφορικού λόγου, καθώς και στα μέλη των Ειδικών Τριμελών Επιτροπών Εξετάσεων των Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων, καθώς και στους/στις βαθμολογητές/τριες των γραπτών, επί τόπου στα Βαθμολογικά Κέντρα πριν την έναρξη της βαθμολόγησης Στα σεμινάρια μπορούν να συμμετάσχουν μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ή άλλοι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία των εξετάσεων, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Σχετικές οδηγίες δίνονται και την παραμονή της ημερομηνίας των εξετάσεων, οπότε οι αξιολογητές/τριες προφορικού λόγου προσέρχονται για τη σχετική ενημέρωση στο Εξεταστικό Κέντρο.
Άρθρο 5
Προδιαγραφές εξέτασης για ειδικές κατηγορίες αιτούντων- εξέταση αιτούντων με ειδικές δεξιότητες
Αιτούντες/ούσες που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 του ΚΕΙ, δηλαδή άτομα άνω των 62 ετών, καθώς και όσοι/ες αδυνατούν να συμμετάσχουν σε γραπτή δοκιμασία λόγω διαγνωσμένης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οποιασδήποτε μορφής μαθησιακής δυσκολίας (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαναγνωσία, δυσαριθμησία, κ.λπ.) ή αναπτυξιακής διαταραχής, εξετάζονται προφορικά σε ειδικά εξεταστικά κέντρα, τα οποία ανακοινώνονται στην πλατφόρμα των εξετάσεων. Η εξεταστέα ύλη, ο αριθμός εξεταζόμενων ερωτήσεων και η διάρκεια εξέτασης για τους/τις υποψηφίους/ες που υπάγονται στις προαναφερόμενες κατηγορίες, είναι ίδια με αυτή των υποψηφίων που συμμετέχουν σε γραπτή δοκιμασία. Η προφορική τους εξέταση στα Ελληνικά αφορά μόνο στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου. Ο χρόνος προετοιμασίας ορίζεται από σαράντα πέντε (45) έως εκατό είκοσι (120) λεπτά, ενώ ο χρόνος προφορικής εξέτασης διαρκεί μέχρι τριάντα (30) λεπτά.
Προφορικά εξετάζονται επίσης άτομα με αναπηρία άνω του 67% (ήτοι από 68% και πάνω) σε ειδική ύλη που καθορίζεται από την Επιστημονική Επιτροπή και η οποία δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το ένα πέμπτο (1/5) της ύλης που αποτελεί την Τράπεζα Θεμάτων. Ο αριθμός εξεταζόμενων ερωτήσεων ανέρχεται στις δέκα (10), οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως: τρεις (3) ερωτήσεις Ιστορίας, τρεις (3) Θεσμών του Πολιτεύματος, δύο (2) Γεωγραφίας και δύο (2) Πολιτισμού θέματα, και με αναλογία ερωτήσεων. Η προφορική τους εξέταση στα Ελληνικά αφορά μόνο στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου. Ο χρόνος προετοιμασίας ορίζεται από σαράντα πέντε (45) έως εκατό είκοσι (120) λεπτά, ενώ ο χρόνος προφορικής εξέτασης διαρκεί μέχρι τριάντα (30) λεπτά.
Την ευθύνη διενέργειας των εξετάσεων στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα ΠΕΓΠ έχει η Επιτροπή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου.
Η κατάσταση των υποψηφίων που θα εξεταστούν στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα εγκρίνεται από την Οργανωτική Επιτροπή και με μέριμνά της αποστέλλεται στην οικεία Επιτροπή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου. Σε αυτήν αναγράφεται ο ΜΑΕ και ο αριθμός του ταξιδιωτικού εγγράφου ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας. Η Επιτροπή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου αναρτά στην είσοδο του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, μία (1) τουλάχιστον ημέρα πριν από την έναρξη των εξετάσεων, λίστα με τον ΜΑΕ των υποψηφίων ανά κτίριο και αίθουσα, έτσι ώστε κάθε υποψήφιος/α να ενημερώνεται εγκαίρως για το κτίριο και την αίθουσα όπου θα εξετασθεί. Επίσης, οφείλει να διασφαλίσει τις τυχόν ειδικές συνθήκες που απαιτούνται για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας (π.χ. αποφυγή επίτασης του άγχους των υποψηφίων, έντονων ήχων ή απότομων εναλλαγών, ειδικός φωτισμός κ.λπ.), ενημερώνοντας σχετικά τα μέλη των Επιτροπών και τους/τις επιτηρητές/τριες.
Στις περιπτώσεις κωφών υποψηφίων παρέχεται πιστοποιημένος/η διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας τον/την οποίο/α υποδεικνύει η Οργανωτική Επιτροπή. Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν.
Η οικεία Επιτροπή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου οφείλει να μεριμνήσει για τον συντονισμό και την κατανομή της Ομάδας Επιτηρητών/τριών του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, καθώς και για τον καθορισμό των αιθουσών προφορικής εξέτασης και την κατανομή σε αυτές των Ειδικών Τριμελών Επιτροπών Εξετάσεων. Επίσης, είναι υπεύθυνη για τη συλλογή των τετραδίων και την αποστολή τους στα Βαθμολογικά Κέντρα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 7 της παρούσας απόφασης. Κάθε εμπλεκόμενος/η στη διαδικασία υποχρεούται στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των εξεταζόμενων και τη διαχείρισή τους με τη δέουσα εμπιστευτικότητα.
Άρθρο 6
Συγκρότηση και Λειτουργία Ομάδων,Ατομικών και Συλλογικών Οργάνων για τη διεξαγωγή των εξετάσεων του ΠΕΓΠ
Με την παρούσα απόφαση ορίζονται Συλλογικά Όργανα και Ομάδες, η συγκρότηση των οποίων γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας, ως εξής:
α. Περιφερειακές Επιτροπές Οργάνωσης Εξετάσεων ΠΕΓΠ.
β. Επιτροπές Εξεταστικών Κέντρων ΠΕΓΠ και Επιτροπές Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων ΠΕΓΠ.
γ. Μητρώο Βαθμολογητών/τριών – Αξιολογητών/τριών ΠΕΓΠ (κατηγορίας ΠΕ 02 και ΠΕ 70).
δ. Ομάδες Επιτηρητών/τριών Εξεταστικών Κέντρων ΠΕΓΠ.
ε. Ειδικές Τριμελείς Επιτροπές Εξετάσεων Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων.
στ. Ομάδα Υποστήριξης της Οργανωτικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Εξετάσεων (όσον αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών).
ζ. Ομάδα Μετάδοσης των Θεμάτων μέσω του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
η. Ομάδα Συνδέσμων μεταξύ των Επιτροπών των Εξεταστικών Κέντρων και των Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων και της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής.
θ. Ομάδα Επικουρικού Προσωπικού της Οργανωτικής Επιτροπής (όσον αφορά στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού).
ι. Ομάδα Γραμματειακής Υποστήριξης της Επιστημονικής Επιτροπής.
ια. Επιτροπές Βαθμολογικών Κέντρων ΠΕΓΠ. ιβ. Ομάδα Εκκαθάρισης του συνόλου των αποζημιώσεων των συλλογικών και ατομικών οργάνων των απασχολούμενων στις εξετάσεις ΠΕΓΠ.
Ειδικότερα:
1. Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) όπου λειτουργούν περισσότερα από ένα Εξεταστικά Κέντρα συστήνεται Περιφερειακή Επιτροπή Οργάνωσης Εξετάσεων Π.Ε.Γ.Π. (Π.Ε.Ο.Ε.Π.Ε.Γ.Π.). η οποία είναι επταμελής και αποτελείται από δύο (2) στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και από πέντε (5) στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τους αντίστοιχους αναπληρωτές τους. Για την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής προβλέπεται η συγκρότηση δύο (2) Περιφερειακών Επιτροπών. Η πρώτη ονομάζεται Α’ Π.Ε.Ο.Ε.Π.Ε.Γ.Π. και έχει χωρική αρμοδιότητα στην Α’ και Β’ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. Η δεύτερη ονομάζεται Β’ Π.Ε.Ο.Ε.Π.Ε.Γ.Π. και έχει χωρική αρμοδιότητα στις υπόλοιπες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής. Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας η Π.Ε.Ο.Ε.Π.Ε.Γ.Π. είναι εννεαμελής και αποτελείται από τρία (3) στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και έξι (6) στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τους/τις αντίστοιχους/ες αναπληρωτές/τριες. Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής ορίζεται ο/η Περιφερειακός/ή Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης ή ο/η νόμιμος/η αναπληρωτής/τρια του/της ή άλλο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής, ορίζεται ως Γραμματέας υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών ή του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η Π.Ε.Ο.Ε.Π.Ε.Γ.Π. συγκροτείται κατόπιν εισηγήσεων των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατά λόγο αρμοδιότητάς τους. Εποπτεύει και συντονίζει τη διενέργεια των εξετάσεων στη χωρική της αρμοδιότητα και μεριμνά για την ομαλή κι απρόσκοπτη προετοιμασία των Εξεταστικών και Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων σε συνεργασία με τις οικείες Επιτροπές, όπως για παράδειγμα για την έγκαιρη αποστολή των τετραδίων εξέτασης και των λοιπών αναλωσίμων, την καλή κατάσταση και ομαλή λειτουργία της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής, την εποπτεία εκτέλεσης των οδηγιών τόσο της Οργανωτικής όσο και της Επιστημονικής Επιτροπής. Επίσης, αναλαμβάνει το συντονισμό των ατομικών και συλλογικών οργάνων με άλλους δημόσιους φορείς.
2. Σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο συστήνεται Επιτροπή Εξεταστικού Κέντρου ΠΕΓΠ. Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από πέντε (5) μέλη, από τα οποία τρία (3) είναι στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και δύο (2) είναι στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών με τους αντίστοιχους αναπληρωτές τους. Στα τρία (3) τακτικά μέλη, όπως και στα αντίστοιχα αναπληρωματικά που προέρχονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά ένας/μια τουλάχιστον Διευθυντής/ ντρια ή Υποδιευθυντής/ντρια σχολικής μονάδας που στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα που έχει επιλεγεί ως Εξεταστικό Κέντρο, καθώς και ένας εξειδικευμένος χειριστής του ηλεκτρονικού συστήματος μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ως Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών ή του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Σε όσα Εξεταστικά Κέντρα ο αριθμός των υποψηφίων είναι άνω των ενενήντα (90) ατόμων, για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής δύναται να ορίζονται δύο (2) Γραμματείς, υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών ή του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η στελέχωση των Επιτροπών Εξεταστικών Κέντρων ΠΕΓΠ γίνεται κατόπιν εισηγήσεων των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Σε περίπτωση που σε μια Π.Δ.Ε. λειτουργεί μόνο ένα (1) Εξεταστικό Κέντρο, η Επιτροπή Εξεταστικού Κέντρου αποτελείται από εννέα (9) μέλη, από τα οποία έξι (6) είναι στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τρία (3) στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών με τους/ τις αντίστοιχους/ες αναπληρωτές/τριες. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο/η Περιφερειακός/ή Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης ή ο/η νόμιμος/η αναπληρωτής/τρια του/της. Για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής, ορίζονται δύο (2) Γραμματείς υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών ή του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Σε κάθε Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο συστήνεται Επιτροπή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου. Οι Επιτροπές Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων αποτελούνται από εννέα (9) μέλη εκ των οποίων πέντε (5) είναι στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τέσσερα (4) στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών με τους/τις αντίστοιχους/ες αναπληρωτές/τριες τους. Πρόεδρος ορίζεται ένα μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής ή Διευθυντής/ντρια της Κεντρικής ή Περιφερειακής Διεύθυνσης Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών με αναπληρωτή/τρια τον/την Διευθυντή/ντρια ή Υποδιευθυντή/ ντρια της οικείας Σχολικής Μονάδας. Για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής, ορίζεται ως Γραμματέας, ένας/ μία (1) υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών ή του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στην Επιτροπή των Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων μετέχει τουλάχιστον ένας/μία (1) εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής κατόπιν εισηγήσεων των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Επίσης, σε κάθε Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο, μετά από εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ορίζεται (με την απόφαση ορισμού Επιτροπών των Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων) ένας/μία (1) ιατρός (δημοσίου ή ιδιώτης) και ένας/μία νοσηλευτής/ τρια του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα ή εκπαιδευτικοί με την ειδικότητα ιατρού ή νοσηλευτή/τριας, οι οποίοι παρευρίσκονται στον χώρο λειτουργίας του Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων. Οι οριζόμενοι/ες υγειονομικοί, οφείλουν να είναι παρόντες/ ούσες στις 7:00 το πρωί, ώρα έναρξης προσέλευσης των υποψηφίων στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα.
Κάθε Επιτροπή Εξεταστικού και Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου έχει απαρτία, εφόσον οι παρόντες είναι περισσότεροι των απόντων. Κατά τη λήψη των αποφάσεων, σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του/της Προέδρου.
Η Επιτροπή του Εξεταστικού και Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου έχει ως έργο την οργάνωση, τον συντονισμό και την εν γένει ομαλή λειτουργία του Εξεταστικού και Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, σύμφωνα με τις οδηγίες της
Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής. Επιπλέον, έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εξετάσεων. Συγκεκριμένα, προβαίνει στην κατανομή των εξεταζόμενων στις αίθουσες του Εξεταστικού ή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, στον έλεγχο της ταυτότητας αυτών και στην καταγραφή των απόντων, στην αναπαραγωγή των θεμάτων σε φωτοαντίγραφα και στον έλεγχο της πιστής και ακριβούς, αναπαραγωγής τους, στη διανομή των θεμάτων στους εξεταζόμενους στην επιτήρησή τους, στην κατανομή των υποψηφίων για εξέταση στη δεξιότητα παραγωγής προφορικού λόγου, στη φροντίδα για την έγκαιρη τοποθέτηση της φορητής ηχητικής εγκατάστασης και στον έλεγχο για την καλή λειτουργία αυτής, στην επιβολή των προβλεπόμενων από το άρθρο 3 της παρούσας απόφασης πειθαρχικών κυρώσεων και γενικά, στη λήψη κάθε μέτρου που, κατά την κρίση της, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων. Επίσης, επιβλέπει τη διαδικασία ώστε στη διάρκεια της εξέτασης οι υποψήφιοι/ες να ανταποκρίνονται στα ζητούμενα της κάθε ενότητας της εξέτασης σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Επιστημονική Επιτροπή ή αναγράφονται στα θέματά τους, να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα εντός του καθορισμένου χρόνου για κάθε αντικείμενο εξέτασης, να χρησιμοποιούν τα τυποποιημένα έντυπα για τις απαντήσεις τους και στυλό διαρκείας χρώματος μπλε ή μαύρου (επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού) και βεβαιώνεται ότι οι υποψήφιοι/ες δεν αποχωρούν από την αίθουσα εξετάσεων πριν από τον οριζόμενο χρόνο δυνατής αποχώρησης, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το ένα τρίτο (1/3) της συνολικής διάρκειας εξέτασης κάθε εξεταστικής ενότητας. Επίσης, η Επιτροπή είναι αρμόδια να εξετάζει επιτόπου και αποκλειστικά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, τυχόν ενστάσεις ή παράπονα που υποβάλλονται, ενώπιον της, από υποψηφίους/ες του οικείου Εξεταστικού Κέντρου, λαμβάνοντας ταυτόχρονα κάθε απαραίτητο μέτρο για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διεξαγωγής της εξεταστικής διαδικασίας και τη μη όχληση των υπολοίπων υποψηφίων. Τυχόν τέτοια συμβάντα καθώς και η έκβαση αυτών, καταγράφονται στο πρακτικό που συντάσσεται μετά το πέρας της εξεταστικής διαδικασίας.
Ο/η Πρόεδρος και ο/η Γραμματέας ή οι Γραμματείς της Επιτροπής Εξεταστικού ή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, έχουν την ευθύνη καταχώρισης των στοιχείων του προσωπικού που απασχολήθηκε καθώς και των στοιχείων των παρόντων υποψηφίων στην ειδική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
Επισημαίνεται ότι με την απόφαση ορισμού των μελών Επιτροπών Εξεταστικών και Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων ορίζονται έως δύο (2) άτομα βοηθητικό προσωπικό.
Τέλος, η Επιτροπή Εξεταστικού ή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και αποστολή των τετραδίων και των απαντητικών εντύπων στα Βαθμολογικά Κέντρα. Η αποστολή μπορεί να γίνεται με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, με υπηρεσιακό αυτοκίνητο ή με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο κρίνεται απαραίτητο. Κάθε αποστολή απαντητικών εντύπων και τετραδίων συνοδεύεται από πρακτικό παράδοσης και παραλαβής, υπογεγραμμένο από τον/την Πρόεδρο και τον/την Γραμματέα της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου.
3. Πριν την έναρξη κάθε εξεταστικής διαδικασίας, η Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στέλνει προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σχετική πρόσκληση, προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος όσων επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Βαθμολογητών/τριών-Αξιολογητών/τριών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν την οργανική τους θέση στη δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση.
Μετά από εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής της παρ. 12 του άρθρου 7 του ΚΕΙ ως προς τα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτών, συγκροτείται το Μητρώο Βαθμολογητών/τριών- Αξιολογητών/τριών, το οποίο κυρώνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας που λαμβάνει εμπιστευτικό πρωτόκολλο για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας.
4. Σε κάθε Εξεταστικό Κέντρο, ύστερα από τις εισηγήσεις των παραπάνω αρμόδιων φορέων, συστήνεται Ομάδα Επιτηρητών/τριών. Οι Επιτηρητές/τριες της εξεταστικής διαδικασίας ΠΕΓΠ είναι εκπαιδευτικοί δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης, υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. καθώς και υπάλληλοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Δυνητικά μπορούν να επιλεγούν υπάλληλοι των λοιπών Υπουργείων της Γενικής Κυβέρνησης, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπάλληλοι Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η επιλογή τους γίνεται με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής και οι σχετικοί κατάλογοι αποστέλλονται στις Περιφερειακές Επιτροπές Οργάνωσης Εξετάσεων ΠΕΓΠ. Την ευθύνη της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων (Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ.λπ.) Οι Επιτηρητές/ τριες ενημερώνονται για τα καθήκοντά τους το αργότερο μέχρι την προηγούμενη ημέρα των εξετάσεων από την οικεία Επιτροπή του Εξεταστικού ή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου ή την Οργανωτική Επιτροπή, με κάθε πρόσφορο μέσο (δια ζώσης, μέσω τηλεδιάσκεψης ή αποστολής γραπτών οδηγιών), ενώ την ημέρα των εξετάσεων οφείλουν να προσέλθουν στον χώρο του Εξεταστικού ή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου στις 06.00 το πρωί. Οι Επιτηρητές/ τριες εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες της Επιτροπής Εξεταστικού ή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου, είναι προσωπικά υπεύθυνοι/ες για την τάξη και την επιτήρηση των υποψηφίων κατά την ώρα της εξέτασης και αναφέρουν αμέσως στην οικεία Επιτροπή όποιο πρόβλημα προκύψει. Ακόμη, οι Επιτηρητές/τριες παραλαμβάνουν από την οικεία Επιτροπή τον φάκελο της εξέτασης, εκφωνούν τον κατάλογο των υποψηφίων και ελέγχουν την ταυτοπροσωπία αυτών, σημειώνουν τους/τις απόντες/απούσες, διανέμουν τα δύο τετράδια (στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα διανέμουν ένα τετράδιο), μεριμνούν για την επικόλληση σε αυτά των μηχανογραφημένων αυτοκόλλητων που αντιστοιχούν στον/στην υποψήφιο/α και στο εξεταζόμενο αντικείμενο, διανέμουν τα φωτοτυπημένα θέματα της εξέτασης και αναγράφουν στον πίνακα τον χρόνο έναρξης και λήξης της εξέτασης, καθώς και τον χρόνο δυνατής αποχώρησης.
Ο αριθμός Επιτηρητών/τριών σε κάθε αίθουσα που διενεργούνται οι γραπτές εξετάσεις ορίζεται σε δύο (2). Ανά τρεις (3) αίθουσες ορίζεται τουλάχιστον ένας/μία (1) επιπλέον Επιτηρητής/τρια.
Οι Επιτηρητές/τριες απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των θεμάτων. Κατά την παραλαβή των τετραδίων των υποψηφίων διαγράφουν χιαστί τα κενά διαστήματα, θέτουν την υπογραφή τους στο τέλος του κειμένου ή του φύλλου απαντήσεων και διαγράφουν χιαστί τον κενό χώρο κάτω από την υπογραφή τους καθώς και αυτόν της τυχόν επόμενης λευκής σελίδας. Οφείλουν να σέβονται τους κανόνες λειτουργίας των εξετάσεων και να ασκούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους. Απαγορεύεται να μιλούν μεταξύ τους ή με τους/τις εξεταζόμενους/ες στην αίθουσα των εξετάσεων και να κάνουν οτιδήποτε μπορεί να ενοχλήσει ή να αποσπάσει την προσοχή των εξεταζόμενων από το έργο τους. Οι Επιτηρητές/τριες, κατά την παραλαβή των τετραδίων, είναι υπεύθυνοι/ες για τον έλεγχο των ατομικών στοιχείων των υποψηφίων ενώπιόν τους, τα οποία καλύπτουν με ευθύνη τους με επικόλληση αδιαφανούς ταινίας κατά την παράδοσή τους από τον/την υποψήφιο/α και εξετάζουν τα τετράδια με ιδιαίτερη προσοχή για τυχόν σημείωση ονομαστικών ή άλλων διακριτικών στοιχείων που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του εξεταζόμενου. Τα τετράδια των υποψηφίων παραδίδονται μέσα σε φάκελο με πρωτόκολλο παραλαβής- παράδοσης από τους Επιτηρητές στην Επιτροπή Εξεταστικού ή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου.
Η Οργανωτική Επιτροπή Εξετάσεων δύναται να αποφασίζει τον αποκλεισμό Επιτηρητών/τριών που διαπιστώνεται ότι δεν τηρούν τα παραπάνω. Σχετική αναφορά συντάσσει η αντίστοιχη Επιτροπή Εξεταστικού ή Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου την οποία επισυνάπτει στο οικείο πρακτικό εξετάσεων.
5. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας συγκροτούνται Ειδικές Τριμελείς Επιτροπές Εξετάσεων, οι οποίες είναι αρμόδιες για τη διενέργεια της προφορικής δοκιμασίας των ατόμων που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 του ΚΕΙ, άτομα δηλαδή άνω των 62 ετών, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, καθώς και άτομα διαγνωσμένα με οποιασδήποτε μορφής μαθησιακής δυσκολίας (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία κ.λπ.), τα οποία εξετάζονται προφορικά στα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα. Οι Ειδικές Τριμελείς Επιτροπές Εξετάσεων αποτελούνται από έναν (1) υπάλληλο του Υπουργείου Εσωτερικών κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ως Πρόεδρο και δύο (2) εκπαιδευτικούς της δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οι οδηγίες βαθμολόγησης δίνονται από την Επιστημονική Επιτροπή.
Επισημαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι μέλη των Επιτροπών αυτών προέρχονται από το Μητρώο της παρ. 3 του παρόντος άρθρου.
6. Η Ομάδα Υποστήριξης της Οργανωτικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Εξετάσεων (στο
Υπουργείο Εσωτερικών) έχει ως αντικείμενο την ανάληψη όλων των ενεργειών για τη διεξαγωγή και προετοιμασία των εξετάσεων σύμφωνα με τις εντολές της Οργανωτικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 4735/2020. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται ιδίως οι διαδικασίες καθορισμού των χώρων διεξαγωγής των εξετάσεων και η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά, η μέριμνα για την εν γένει κατάρτιση του προγράμματος των εξετάσεων, η επικοινωνία και οι ενέργειες σχετικά με την προμήθεια και τις διαγωνιστικές διαδικασίες αγαθών και υπηρεσιών απαραίτητων για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, οι ενέργειες για τη συγκρότηση των συλλογικών οργάνων που προβλέπονται στη νομοθεσία, η προετοιμασία των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διοικητικών πράξεων και εγγράφων, η ενημέρωση και καθοδήγηση των Επιτηρητών/τριών, των Περιφερειακών Επιτροπών Εξετάσεων και των Επιτροπών Εξεταστικών και Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων, η προετοιμασία της λειτουργίας των Βαθμολογικών Κέντρων καθώς και κάθε άλλη ενέργεια που είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Επίσης, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εργαλείων εφαρμογής βάσης δεδομένων για την υποστήριξη της κατανομής των ρόλων που θα αποδοθούν στο προσωπικό στη φάση των γραπτών και προφορικών εξετάσεων για όλα τα εξεταστικά κέντρα της χώρας. Η Ομάδα αποτελείται από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών και αποσπασμένους υπαλλήλους στο Υπουργείο Εσωτερικών.
7. Για τη γραμματειακή υποστήριξη της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας και υλοποίησης των εξετάσεων ΠΕΓΠ, καθώς και για την υποστήριξη της αποστολής των θεμάτων των εξετάσεων στα Εξεταστικά Κέντρα, συστήνονται οι εξής ομάδες-συλλογικά όργανα, των οποίων η συγκρότηση γίνεται μετά από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:
Ομάδα Μετάδοσης των Θεμάτων, η οποία αποτελείται από διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς Κλάδου Πληροφορικής στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, υπεύθυνους για την αποστολή των δεδομένων των θεμάτων των εξετάσεων.
Ομάδα Συνδέσμων μεταξύ των Επιτροπών Εξεταστικών Κέντρων και της Εξεταστικής και Οργανωτικής Επιτροπής, κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων. Η Ομάδα αποτελείται από διοικητικούς υπαλλήλους ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Ομάδα Επικουρικού Προσωπικού της Οργανωτικής Επιτροπής (όσον αφορά στο Υπουργείο Παιδείας), η οποία θα συνδράμει, καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας όλων των απαραίτητων ενεργειών, για την υλοποίηση των εξετάσεων ΠΕΓΠ. Η ομάδα αποτελείται από διοικητικούς υπαλλήλους ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Ομάδα Γραμματειακής Υποστήριξης της Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα συνδράμει στη σύνταξη οδηγιών και διευκρινίσεων της Επιστημονικής Επιτροπής, που θα αποστέλλονται στα Εξεταστικά Κέντρα κατά την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων. Η Ομάδα αποτελείται από υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών και αποσπασμένους υπαλλήλους στο Υπουργείο Εσωτερικών.
8. Για τη διόρθωση-αξιολόγηση των τετραδίων των εξεταζόμενων συγκροτούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας τα απαιτούμενα, ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων, Βαθμολογικά Κέντρα. Με την ίδια απόφαση συστήνονται οι αντίστοιχες Επιτροπές Βαθμολογικών Κέντρων και καθορίζεται η κατανομή των γραπτών ανά Βαθμολογικό Κέντρο. Οι Επιτροπές Βαθμολογικών Κέντρων είναι πενταμελείς και αποτελούνται από ένα (1) μέλος της Επιστημονικής ή της Οργανωτικής Επιτροπής ως Πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη της είναι τρία (3) στελέχη από το Υπουργείο Εσωτερικών εκ των οποίων ένα μέλος ορίζεται ως Αντιπρόεδρος και ένα (1) στέλεχος από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής, ορίζονται επτά (7) γραμματείς, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών ή εκπαιδευτικοί ή διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η Επιτροπή έχει απαρτία, εφόσον είναι παρόντα τα τρία (3) από τα πέντε (5) μέλη της, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι ο/η Πρόεδρος ή ο/η Αντιπρόεδρος. Κατά τη λήψη αποφάσεων σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του/της Προέδρου.
Με μέριμνα των Περιφερειακών Επιτροπών Οργάνωσης Εξετάσεων ΠΕΓΠ και των κατά τόπους Επιτροπών Εξεταστικών Κέντρων ΠΕΓΠ τα τετράδια των υποψηφίων, καθώς και τα φύλλα αξιολόγησής τους στον προφορικό λόγο μεταφέρονται στα Βαθμολογικά Κέντρα. Την απόλυτη ευθύνη για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των Βαθμολογικών Κέντρων έχει η οικεία Επιτροπή Βαθμολογικού Κέντρου, η οποία ρυθμίζει και όλα τα σχετικά θέματα.
Έργο της Επιτροπής Βαθμολογικού Κέντρου είναι: η παραλαβή των τετραδίων των υποψηφίων καθώς και των φύλλων προφορικής τους αξιολόγησης από τα Εξεταστικά Κέντρα, η καταμέτρηση, η φύλαξη και η κατά το δυνατόν ισομερής κατανομή τους στους βαθμολογητές για πρώτη και δεύτερη βαθμολόγηση, καθώς και η εξασφάλιση του απορρήτου των ονομάτων και της βαθμολογίας των γραπτών, η μεταβίβαση γενικών κατευθύνσεων, υποδείξεων και οδηγιών που παρέχονται από την Επιστημονική Επιτροπή προς όλους τους εμπλεκομένους, η μέτρηση των διαφορών μεταξύ δυο βαθμολογητών και, εφόσον χρειαστεί, η ανάθεση της βαθμολόγησης του τετραδίου σε αναβαθμολογητή. Όλα τα συλλογικά και ατομικά όργανα του Βαθμολογικού Κέντρου οφείλουν να τηρούν απόλυτη εχεμύθεια.
Με ευθύνη του/της Προέδρου του Βαθμολογικού Κέντρου συγκροτούνται Ομάδες Βαθμολογητών από το Μητρώο της παρ. 3 του παρόντος άρθρου. Ο αριθμός των μελών κάθε Ομάδας Βαθμολογητών και η κατανομή τους στα οικεία Βαθμολογικά Κέντρα καθορίζεται με βάση τον
αριθμό των γραπτών που πρόκειται να βαθμολογηθούν, λαμβανομένου υπόψη ότι κάθε Βαθμολογητής μπορεί να βαθμολογήσει μέχρι διακόσια (200) γραπτά σε πρώτη και διακόσια (200) σε δεύτερη βαθμολόγηση (εννοείται από διαφορετικούς Βαθμολογητές). Ως γραπτό ορίζονται τα δύο τετράδια του κάθε υποψηφίου. Σημειώνεται πως ο ίδιος Βαθμολογητής δεν μπορεί να παραλάβει για πρώτη ή δεύτερη βαθμολόγηση τετράδια, εάν προηγουμένως δεν έχει ολοκληρώσει τα τετράδια που χρεώνεται κάθε φορά και δεν τα έχει παραδώσει στη Γραμματεία του Βαθμολογικού Κέντρου. Ο αριθμός των διακοσίων (200) τετραδίων μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις να αυξηθεί με απόφαση του/της Προέδρου του Βαθμολογικού Κέντρου, ο/η οποίος/α σε συνεργασία με το σύνολο της Επιτροπής λαμβάνει μέριμνα και για τυχόν κάλυψη απρόβλεπτων έκτακτων αναγκών.
Ο/Η Πρόεδρος της Επιτροπής Βαθμολογικού Κέντρου έχει την ευθύνη να ορίσει τα σχετικά με την καταχώριση των βαθμολογιών στην ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας για την επεξεργασία και την έκδοση των αποτελεσμάτων. Έχει επίσης την ευθύνη καταχώρισης στην ειδική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας των στοιχείων του προσωπικού που απασχολήθηκε στο Βαθμολογικό Κέντρο.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κάθε Βαθμολογικό Κέντρο φυλάσσεται και η είσοδος επιτρέπεται μόνο στα πρόσωπα που τελούν σε υπηρεσία.
Τα τετράδια με τα κείμενα γραπτού λόγου και τα έντυπα προφορικής αξιολόγησης των υποψηφίων, φυλάσσονται στο Βαθμολογικό Κέντρο μέχρι το τέλος της βαθμολόγησης και της καταχώρισης των βαθμών. Στη συνέχεια μεταφέρονται και φυλάσσονται για έξι (6) μήνες σε χώρους του Υπουργείου Εσωτερικών. Μετά την παρέλευση του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος, τα τετράδια και τα φύλλα προφορικής αξιολόγησης καταστρέφονται.
Με το πέρας των εξετάσεων συνιστάται Ομάδα Εκκαθάρισης αποτελούμενη από υπαλλήλους του Τμήματος Μισθοδοσίας της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να καταβληθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στο σύνολο των ατομικών και συλλογικών οργάνων.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα συλλογικά όργανα που προβλέπονται στις παρ. 3 (Μητρώο Αξιολογητών – Βαθμολογητών) και παρ. 4 (Ομάδα Επιτηρητών Εξεταστικών Κέντρων ΠΕΓΠ) του παρόντος άρθρου υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση σε ειδική εφαρμογή που βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr, και στο gov.gr. Για την είσοδο και την εγγραφή τους στην ειδική πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet.
Προκειμένου να συσταθούν οι Ομάδες Επιτηρητών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του παρόντος άρθρου και να επιβεβαιωθεί τόσο η ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου του αιτούντος όσο και ο φορέας απασχόλησής του, η εφαρμογή διαλειτουργεί με το Μητρώο Απογραφής Δημοσίων Υπαλλήλων, μέσω του
Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020. Οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικής εκπαίδευσης συνυποβάλλουν ισχύουσα βεβαίωση εργασίας από το σχολείο στο οποίο απασχολούνται.
Σημειώνεται ότι σε κανένα από τα όργανα του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπεται να μετέχει κάποιος/α, είτε ως τακτικό είτε ως αναπληρωματικό μέλος, αν είναι υποψήφιος/α ο/η σύζυγός του ή συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού. Επίσης, σε κανένα από τα όργανα του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπεται να μετέχει κάποιος/α αν έχει συμμετάσχει κατά οποιονδήποτε τρόπο στην προετοιμασία υποψηφίου/ας στις εξετάσεις. Γ ια τον λόγο αυτό, όσοι ορίζονται μέλη των οργάνων του παρόντος άρθρου οφείλουν να υπογράψουν και να υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση προς τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας.
Οι αμοιβές όλων των συμμετεχόντων στα παραπάνω όργανα καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση, κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 13 του άρθρου 7 του ΚΕΙ, ύστερα από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας και οι εν λόγω δαπάνες θα βαρύνουν τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Ειδικού Φορέα 1007-202 του Προϋπολογισμού Εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών του εκάστοτε τρέχοντος έτους.
Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μελών της Επιτροπής που διαμένουν εκτός Αθηνών καλύπτονται ομοίως από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Ειδικού Φορέα 1007-202 του Προϋπολογισμού Εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών του εκάστοτε τρέχοντος έτους.
Επισημαίνεται ότι υπάλληλοι που θα οριστούν Πρόεδροι ή μέλη Περιφερειακής Επιτροπής Εξετάσεων, Επιτροπής Εξεταστικού και Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου καθώς και Πρόεδροι των Τριμελών Επιτροπών Αξιολόγησης και θα μετακινηθούν εκτός Νομού, δικαιούνται δαπάνης μετακίνησης. Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Ειδικού Φορέα 1007-202 του Προϋπολογισμού Εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών τρέχοντος έτους.
Άρθρο 7
Βαθμολόγηση, εξαγωγή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Η βαθμολόγηση των θεμάτων της εξεταστικής διαδικασίας για τους υποψηφίους που εξετάζονται γραπτώς γίνεται κατά τον ακόλουθο τρόπο: κάθε σωστή απάντηση σε θέμα των Θεματικών Ενοτήτων (Γεωγραφία – Ιστορία – Πολιτισμός – Θεσμοί του Πολιτεύματος) βαθμολογείται με άριστα τις (2) μονάδες και η συνολική μέγιστη βαθμολογία για όλες τις Θεματικές Ενότητες ισοδυναμεί με σαράντα (40) μονάδες.
Η δοκιμασία της εξέτασης της Ελληνικής Γλώσσας στην ενότητα «Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού λόγου» βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες. Συγκεκριμένα στο Α’ μέρος, όπου περιλαμβάνονται οι ερωτήσεις κατανόησης, η επιτυχής απάντηση στην κάθε ερώτηση δίνει μία (1) μονάδα (σύνολο 9 μονάδες). Αντίστοιχα στο Β’ μέρος (Μετασχηματιστικές Ασκήσεις) η επιτυχής απάντηση στην κάθε άσκηση δίνει μία (1) μονάδα (σύνολο 9 μονάδες). Στο Γ’ μέρος (Παραγωγή Γραπτού Λόγου) η άριστη ανταπόκριση στα ζητούμενα δίνει δώδεκα (12) μονάδες. Στην ενότητα «Κατανόηση Προφορικού Λόγου» οι υποψήφιοι/ες καλούνται να απαντήσουν σε δέκα (10) ερωτήσεις και η κάθε σωστή απάντηση δίνει μιάμιση (1,5) μονάδα (με σύνολο τις 15 μονάδες), ενώ στην ενότητα «Παραγωγή Προφορικού Λόγου» εξετάζονται σε δύο διαφορετικές δραστηριότητες επικοινωνίας, όπου η άριστη ανταπόκριση στα ζητούμενα δίνει δεκαπέντε (15) μονάδες. Συνεπώς, η συνολική μέγιστη βαθμολογία που μπορεί να επιτευχθεί κατά την εξέταση της Ελληνικής Γλώσσας ισοδυναμεί με εξήντα (60) μονάδες.
Όλες οι απαντήσεις των Θεματικών Ενοτήτων, της Κατανόησης και Παραγωγής Γραπτού Λόγου και της Κατανόησης Προφορικού Λόγου αξιολογούνται από δύο (2) Βαθμολογητές/τριες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης. Σε περίπτωση διαφοράς άνω του 20% μεταξύ των δυο Βαθμολογητών/τριών στο σύνολο της βαθμολογίας των Θεματικών Ενοτήτων ή/και στην ενότητα Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου, το τετράδιο αξιολογείται εξ ολοκλήρου από τρίτο Βαθμολογητή/τρια. Στην περίπτωση αυτή, ο τελικός βαθμός προκύπτει από τον μέσο όρο των δυο μεγαλύτερων βαθμών από αυτούς που έδωσαν κατά περίπτωση οι τρεις Βαθμολογητές/τριες.
Η βαθμολόγηση των θεμάτων της εξεταστικής διαδικασίας για τους/τις υποψηφίους/ες που εξετάζονται προφορικά γίνεται στο εξεταστικό κέντρο από τις Ειδικές Τριμελείς Επιτροπές Εξετάσεων κατά τον ακόλουθο τρόπο: κάθε σωστή απάντηση σε θέμα των Θεματικών Ενοτήτων (Γεωγραφία – Ιστορία – Πολιτισμός – Θεσμοί του Πολιτεύματος) βαθμολογείται με άριστα τις (2) μονάδες και η συνολική μέγιστη βαθμολογία για όλες τις Θεματικές Ενότητες ισοδυναμεί με σαράντα (40) μονάδες. Γ ια την ειδική κατηγορία υποψηφίων με αναπηρία άνω του 67% οι οποίοι απαντούν σε μειωμένο αριθμό ερωτήσεων η κάθε σωστή απάντηση βαθμολογείται με άριστα τις τέσσερις (4) μονάδες.
Για την ίδια κατηγορία υποψηφίων, η δοκιμασία της εξέτασης της Ελληνικής Γλώσσας που περιλαμβάνει μόνο την ενότητα «Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού λόγου» βαθμολογείται με εξήντα (60) μονάδες. Συγκεκριμένα στο Α’ μέρος, όπου περιλαμβάνονται οι ερωτήσεις κατανόησης, η συνολική επιτυχής απάντηση στην κάθε ερώτηση δίνει δύο (2) μονάδες (σύνολο 18 μονάδες). Αντίστοιχα στο Β’ μέρος (Μετασχηματιστικές Ασκήσεις), η επιτυχής απάντηση στην κάθε άσκηση δίνει δύο (2) μονάδες (σύνολο 18 μονάδες). Στο Γ’ μέρος (Παραγωγή Γραπτού Λόγου) η άριστη ανταπόκριση στα ζητούμενα δίνει είκοσι τέσσερις (24) μονάδες.
Όλες οι απαντήσεις αξιολογούνται από τους/τις δύο (2) εκπαιδευτικούς της Τριμελούς Επιτροπής και σε περίπτωση διαφοράς στο σύνολο της βαθμολογίας των Θεματικών Ενοτήτων ή/και στην ενότητα Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου άνω του 20% μεταξύ τους, οι απαντήσεις αξιολογούνται εξ ολοκλήρου από τον/ την Πρόεδρο της Επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή, ο τελικός βαθμός προκύπτει από τον μέσο όρο των δυο μεγαλύτερων από τους τρεις βαθμούς.
Ο/η υποψήφιος/α θεωρείται ότι πέτυχε στις εξετάσεις, όταν συγκεντρώσει βαθμολογία 70/100 στο σύνολο των εξεταζόμενων αντικειμένων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχει επιτύχει 40/60 στην εξέταση της Ελληνικής Γλώσσας και 20/40 στις Θεματικές Ενότητες.
Στα Βαθμολογικά Κέντρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βαθμολόγησης, η οποία θα πιστοποιείται από σχετικό πρακτικό της οικείας Επιτροπής Βαθμολογικού Κέντρου, πραγματοποιείται η καταχώριση της βαθμολογίας των υποψηφίων στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας. Η καταχώριση γίνεται από την Επιτροπή του Βαθμολογικού Κέντρου μέσω των Γραμματέων της και στη συνέχεια δημιουργείται η σχετική κατάσταση βαθμολογίας.
Μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, εξάγεται μέσω της εφαρμογής το τελικό αποτέλεσμα και δημιουργού- νται πίνακες επιτυχόντων-αποτυχόντων που αναρτώνται στην ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
Επί της συγκεκριμένης διαδικασίας δεν χωρεί δικαίωμα ένστασης ή προσφυγής. Για τους επιτυχόντες, δημιουργείται, μέσω της εφαρμογής, ψηφιακό ΠΕΓΠ το οποίο κατατίθεται στην ψηφιακή θυρίδα του αιτούντος.
Από τη δημοσίευση της παρούσας, καταργείται η υπ’ αρ. 192/18-9-2023 (Β’ 5541) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2024