Σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου που κατέρρευσε παρασύροντας στον θάνατο δύο νεαρά παιδιά 17 και 15 ετών.
Αυστηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στέλνει η απόφαση του Πλημμελειοδικείου Σάμου, που καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, τους ιδιοκτήτες του μοιραίου ακινήτου στη Σάμο, που, όταν κατέρρευσε, παρέσυρε στον θάνατο δύο νεαρά παιδιά, 17 και 15 ετών.
Ηταν λίγη ώρα μετά τον φονικό -όπως αποδείχθηκε- σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, στις 30 Οκτωβρίου του 2020, όταν τα δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, περνούσαν αμέριμνα από έναν δρομίσκο κοντά στο λιμάνι της Σάμου, στο Βαθύ.
Εκείνη τη στιγμή, κατέρρευσε τοίχος από εγκαταλελειμμένο κτίριο και καταπλάκωσε τους δύο έφηβους. Οι διασώστες που έσπευσαν στο σημείο κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό το κορίτσι, αλλά ύστερα από λίγο χάθηκε και αυτό.
Το κτίριο, ιδιοκτησίας ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που το κατέχει από κληρονομιά και ζει σε άλλη πόλη της Ελλάδας, ήταν χρόνια εγκαταλελειμμένο, αλλά, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν έδινε την εικόνα ετοιμόρροπου κτιρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αρμόδια δημοτική υπηρεσία δόμησης δεν είχε ενοχλήσει ποτέ τους ιδιοκτήτες σχετικά με την επικινδυνότητα του κτιρίου και την ανάγκη να γίνουν επισκευές.
Παρ’ όλα αυτά το δικαστήριο, εξαντλώντας ίσως την αυστηρότητά του, καταδίκασε τους δύο ιδιοκτήτες ως αποκλειστικά υπεύθυνους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, απόφαση που χαρακτηρίστηκε άμεσα εκτελεστή αλλά με δικαίωμα έφεσης. Οι κατηγορούμενοι έκαναν αμέσως έφεση κι έτσι θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστεί.
Ο συνήγορος των ιδιοκτητών, Αλέξης Γεωργούλης, πέραν όλων των επιπλέον στοιχείων που προσκόμισε στη δίκη και τα οποία το δικαστήριο τελικά δεν τα έκρινε αρκετά για την αθώωση των κατηγορουμένων, επέμεινε ιδιαίτερα στην επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες για την άρση επικινδυνότητας των ετοιμόρροπων κτιρίων.
Τριάμισι χρόνια μετά τον σεισμό, εκατοντάδες κτίρια στη Σάμο κρέμονται μετέωρα πάνω από τα κεφάλια των περαστικών, ενώ παραμένουν στα συρτάρια των κρατικών υπηρεσιών οι φάκελοι των σεισμόπληκτων που περιμένουν τις αποζημιώσεις για να προχωρήσουν στις απαραίτητες επισκευές.