Με την υπ’ αριθμ. 44/2024 Πράξη της Προέδρου του Αρείου Πάγου παρέχεται ενημέρωση των υποκειμένων για τις πράξεις επεξεργασίας που διενεργούνται από το δικαστήριο
Δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 44/2024 Πράξη της Προέδρου του Αρείου Πάγου με τίτλο «Εφαρμογή Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (ΓΚΠΔ – GDPR) από τον Άρειο Πάγο».
Με την Πράξη αυτή, η οποία έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ανωτάτου δικαστηρίου επιχειρείται η παροχή ενημέρωσης των υποκειμένων των δεδομένων για όλες τις πράξεις επεξεργασίας που πραγματοποιούνται από το δικαστήριο, στο πλαίσιο των δικαστικών αρμοδιοτήτων του και όχι μόνο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Σύμφωνα με την εισαγωγή της Πράξης, «ο Άρειος Πάγος, ενεργώντας ως δικαιοδοτικό όργανο, επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, με σκοπό την επίλυση των διαφορών που υποβάλλονται ενώπιόν του, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των υποκειμένων των δεδομένων. Οι συνεδριάσεις του και οι αποφάσεις του είναι δημόσιες, σύμφωνα με το άρθρο 93 Συντ. Ως εκ τούτου, κατά κανόνα, όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στις αποφάσεις του είναι προσιτές στο κοινό».
Η Πράξη χωρίζεται σε δεκατρείς επιμέρους ενότητες, οι οποίες έχουν ως εξής:
1. α. Στοιχεία υπευθύνου του Δικαστηρίου για την επεξεργασία δεδομένων
β. Στοιχεία του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων του Δικαστηρίου (ΥΠΔ)
2. Σκοπός και νομική βάση για την επεξεργασία των δεδομένων
3. Τρόπος επεξεργασίας των δεδομένων σας
4. Ποιες κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα υποβάλλονται σε επεξεργασία
5. Σε ποιον κοινοποιούνται τα δεδομένα / Κατηγορίες αποδεκτών
6. Για πόσο χρονικό διάστημα αποθηκεύονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα
7. Ανωνυμοποίηση αποφάσεων
8. Χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας
9. Τα δικαιώματά σας ως υποκείμενο δεδομένων έναντι του Δικαστηρίου
10. Δικαίωμα υποβολής καταγγελίας
11. Εάν υποχρεούστε να παράσχετε τα δεδομένα σας προσωπικού χαρακτήρα
12. Συλλογή δεδομένων σχετικά με την επίσκεψη στον διαδικτυακό τόπο του Δικαστηρίου
13. Νομοθεσία
Αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με την Πράξη (Ενότητα 10), τα υποκείμενα των δεδομένων έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την επισήμανση όμως πως η Αρχή δεν είναι αρμόδια να ελέγχει πράξεις επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διενεργούνται από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της δικαστικής λειτουργίας και των δικαστικών τους καθηκόντων.