Τι ισχύει με τις νέες διατάξεις για την αναβίωση ρυθμίσεων οφειλών στην εφορία
Τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν οφειλές στο Δημόσιο, που είναι σε εκκρεμότητα λόγω εσφαλμένης συνεννόησης με την εφορία και των προβλημάτων που έχει το φορολογικό σύστημα από την περασμένη δεκαετία έχουν περισσότεροι από 236.000 πολίτες σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη βουλή πριν μερικές ημέρες.
Μάλιστα, πολλοί φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν ενώ έχουν χάσει εν τω μεταξύ κάποια ή κάποιες δόσεις και πλέον δίνεται λύση για τακτοποίηση των οφειλών αυτών που βρίσκονται σε μία «γκρίζα ζώνη» και κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν κόκκινες.
Με τις νέες διατάξεις αλλάζουν προς το ευνοϊκότερο οι όροι διατήρησης και αναβίωσης των ρυθμίσεων οφειλών με στόχο να καταστούν επιεικέστεροι και δικαιότεροι. Σε 7 ερωτήσεις – απαντήσεις που παρουσιάζει ο Ο.Τ. ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους ποιους αφορούν οι νέες αλλαγές στο καθεστώς των ρυθμίσεων και τι πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν να ενταχθούν ξανά στις ρυθμίσεις που έχουν χάσει. Επίσης, καταγράφεται τι ισχύει ώστε να μην βρεθούν εκτός για μία ακόμη φορά.
– Τι πρέπει να κάνει κάποιος οφειλέτης για να αναβιώσει απολεσθείσα ρύθμιση;
Έχει τη δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων που είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.
– Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των ανωτέρω δόσεων;
Τότε οι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση. Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια των ανωτέρω ρυθμίσεων, η φορολογική διοίκηση θα προβεί κατά προτεραιότητα στην πίστωση στις δόσεις αυτών των ποσών που προέρχονται από επιστροφές φόρων ή από παρακρατήσεις λόγω έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας.
– Αν κάποια ρύθμιση έχει χαθεί με απόφαση της εφορίας μπορεί να αναβιώσει;
Όχι. Η αναβίωση δεν αφορά ρυθμίσεις που έχουν απωλεσθεί με πράξη του Προϊσταμένου ΔΟΥ.
– Για ποιους λόγους μπορεί να χαθεί μία ρύθμιση οφειλής προς την εφορία;
- Δεν καταβλήθηκαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω λάθους του συστήματος, που δεν αναγνώρισε μια πληρωμή ως εμπρόθεσμη.
- Δεν υποβλήθηκαν φορολογικές δηλώσεις στη διάρκεια που ήταν ενεργή η ρύθμιση.
- Δεν πληρώθηκαν οι τρέχουσες οφειλές προς το δημόσιο ή δεν εξυπηρετήθηκε άλλη (παράλληλη) ρύθμιση στην οποία είχε ενταχθεί ο οφειλέτης.
– Τι ισχύει σήμερα με τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων;
Η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης.
– Πως μπορεί κάποιος να διατηρήσει ρύθμιση οφειλών με το νέο σύστημα;
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024. Επίσης, θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.
– Ποιες ρυθμίσεις οφειλών που έχουν χαθεί μπορούν να αναβιώσουν;
- Οι 100 δόσεις του 2014, που αφορούσε σε βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως και την 1η Οκτωβρίου 2014.
- Οι 100 δόσεις του 2015, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης σε 2 έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015.
- Οι 120 δόσεις του 2019, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Οι συγκεκριμένες οφειλές απαλλάσσονταν από το 10% των τόκων και των προσαυξήσεων και ρυθμίζονταν σε 2 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σε 2 έως και 36 μηνιαίες δόσεις, για τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο αριθμός των δόσεων, καθορίζονταν από την ΑΑΔΕ, με βάση το ύψος του ετησίου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.
- Οι 120 δόσεις του 2020, που έδινε τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 10 χρόνια, των οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.
- Οι 72 δόσεις του 2023, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/11/2021 έως και την 1/2/2023. Προϋπόθεση ένταξης ήταν να μην έχουν αρρύθμιστες, άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.